30 грудня 2021

 

17 липня 2020 року Верховна Рада України прийняла Постанову № 3650 «Про утворення та ліквідацію районів». Згідно з документом, тепер в Україні 136 районів.

 

На Чернігівщині утворено п’ять районів: Чернігівський, Корюківський, Новгород-Сіверський, Ніжинський і Прилуцький.

 

Корюківський район розташований  в північній частині  Чернігівської області. Межує із Новгород-Сіверським, Чернігівським, Ніжинським районами Чернігівської області та на півночі з Климівським районом Брянської області Російської Федерації.

Відстань до обласного центру залізницею 237 км, шосейними шляхами 99 км.

 

Загальна площа району становить 4575,4 км2.

 

Корюківський район об’єднує  території Корюківської,  Менської,  Сновської  міських територіальних громад та Сосницької і Холминської селищних територіальних громад.

 

Кількість населених пунктів – 218, в тому числі:

3 міста - Корюківка, Мена і Сновськ;

3 селища міського типу: Сосниця, Холми, Макошине;

212 сіл, які об’єднані у 60 старостинських округів.

 

Чисельність населення в районі станом на 01.01.2021 року складає 89 920 осіб.

 

Економічний потенціал району дозволяє впевнено працювати на розвиток територіальних громад. Разом із тим, тривають роботи над вдосконаленням виробництва, впровадження сучасних технологій, пошук інвестицій та нових ринків збуту.

Пріоритетні напрямки діяльності у сільському господарстві є вирощування зернових, олійних та технічних культур, виробництво продукції тваринництва – молока та м’яса, виробництво яєць.

На території району функціонують 177 сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств.

Промисловий потенціал району складають 25 підприємств, основними видами діяльності яких є виробництво шпалер, пиломатеріалу, дверних полотен дерев’яних, фанери та щита клеєного, електроенергії на біомасі, спирту етилового ректифікату, альтернативних видів палива з відходів деревини (пелети, брикети, тріска), твердих і м’яких сирів, гофрокартоннї тари,  мінеральної води, безалкогольниї напоїв,  корсетниї виробів, кондитерських виробів, соків фруктових та овочевих, хлібобулочних виробів.

 

Район має  розвинену інфраструктуру та шляхи сполучення для успішної реалізації інвестиційних проєктів. Загальна протяжність автобільних доріг різного підпорядкування 1703,2 км.

Завдяки Програмі Президента України «Велике будівництво», на автомобільних дорогах активно проводяться ремонтні роботи щодо приведення їхнього стану до європейських стандартів.

Мережа закладів освіти, культури, спорту та охорони здоров’я в основному задовольняє потреби населення у наданні соціальних послуг. Разом із тим, наразі проводяться заходи щодо оптимізації соціальної сфери відповідно до реформ, які відбуваються в Україні, та запитів населення щодо підвищення якості надання послуг.

 

Історичні та історико-архітектурні пам’ятники Корюківського району: Свято-Покровська церква в с. Жукля, Олександро-Невська церква в с. Перелюб, Успенська церква с. Волосківці, Миколаївська церква с. Городище, Покровська церква с. Дягова, Покровська церква с. Синявка, Троїцька церква с. Степанівка, Андріївська церква с. Стольне, Покровська церква смт. Сосниця,  пам’ятник підпільникам в селищі Холми, меморіал на честь героїчного опору жителів Корюківки нацистським загарбникам та меморіальний комплекс в Корюківці на честь 1232 воїнів-земляків, що загинули в роки Другої світової війни, Сосницький літературно-меморіальний музей Олександра Довженка, Холминський військово-історичний музей, Щорський історичний музей (м.Сновськ), «Музейно-меморіальний комплекс партизанської слави «Лісоград» с. Єліно.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва