02 квітня 2015

 

Символіка району

 

Великий Герб Корюківського району:
щит з гербом району охоплює вінок із зелених гілок дуба з плодами, золотих пшеничних колосків та червоного кетяга калини, перевитий синьою стрічкою з золотим написом «КОРЮКІВСЬКИЙ РАЙОН»; щит увінчано золотою районною короною.
Малий герб Корюківського району
являє собою геральдичний скошений зліва щит (закруглений знизу квадрат, розділений на дві частини ). У верхньому пурпуровому полі зображено козацькі клейноди: три перехрещені золоті гетьманські булави у формі зірки руків’ями вниз, у нижньому зеленому полі стоїть на одній нозі срібний лелека з червоними дзьобом і ногами та чорним оперенням на крилах і хвості.
Прапор Корюківського району
- прямокутне полотнище яскравого зеленого кольору зі співвідношенням ширини до довжини 2:3, від древкового краю якого на відстані 1/6 довжини прапора на білій вертикальній смузі (завширшки в 1/12 довжини полотнища) зображений орнамент із зелених дубових листочків з жовтими жолудями. Зворотна сторона полотнища ідентична.

 

П О Л О Ж Е Н Н Я
про зміст, опис і порядок використання Герба та Прапора Корюківського району

 

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

Відповідно до статті 22 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», рішення Корюківської районної ради від вересня 2011 року «Про символіку Корюківського району», зазначена в даному Положенні символіка встановлюється з урахуванням історичних, культурних, соціально-економічних та інших особливостей і традицій територіальної громади району. Символіка району включає в себе Великий та Малий герби, Прапор, які є обов’язковими атрибутами Корюківського району.

 

Це Положення визначає зміст і опис символіки Корюківського району, встановлює порядок їх використання та згідно з пунктом 14 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» затверджується виключно на пленарному засіданні районної ради і може бути переглянуто, змінено лише двома третинами депутатів від загальної чисельності ради.
 

 

І. ЗМІСТ І ОПИС РАЙОННОЇ СИМОВЛІКИ

1.1. Герб Корюківського району являє собою геральдичний скошений зліва щит (закруглений знизу квадрат, розділений на дві частини). У верхньому пурпуровому полі зображено козацькі клейноди: три перехрещені золоті гетьманські булави у формі зірки руків’ями вниз, у нижньому зеленому полі стоїть на одній нозі срібний лелека з червоними дзьобом і ногами та чорним оперенням на крилах і хвості.

 

1.2.Великий Герб Корюківського району: щит з гербом району охоплює вінок із зелених гілок дуба з плодами, золотих пшеничних колосків та червоного кетяга калини, перевитий синьою стрічкою з золотим написом «КОРЮКІВСЬКИЙ РАЙОН»; щит увінчано золотою районною короною.

У верхній половині Герба на пурпуровому забарвленні розміщені гетьманські булави, що підкреслюють козацькі традиції району. (Корюківщина в різний час була ранговим поселенням трьох визначних діячів української історії, відомих гетьманів України – І.Самойловича, І.Мазепи, П.Полуботка). Золотий колір булави – символ слави і багатства, що уособлює славні сторінки історії району, надії на велич і процвітання в майбутньому.

Нижня половина Герба має яскраве зелене забарвлення, що символізує життя, багатство природи, врожай і статок, а срібний лелека на зеленому фоні, як символ пильності (Корюківський район прикордонний), оберіг свого роду, символ любові до рідної землі, продовження роду та оновлення буття, воскресіння природи і всього живого (Корюківський район постраждав в наслідок аварії на ЧАЕС).

 

У Великому Гербі пшеничні колоски означають розвинуте сільське господарство, зелене дубове листя з його плодами – місцеві ліси, характерне для району розвинуте лісове господарство, виробництво шпалер та переробку деревини.

 

Кетяг червоної калини символізує героїзм, мужність та патріотичне минуле жителів району у роки Великої Вітчизняної війни і нагадує про Корюківську трагедію. Оповита навколо вінка стрічка блакитного кольору з написом золотистими літерами “Корюківський район”, відтворює барви Державного Прапора України.

Щит увінчує стилізована золота районна корона, що вказує на приналежність герба саме району (зубці корони вирішені у формі листків дерев). Таким чином, символи району відображають природні особливості, історичну і сучасну символіку краю, вказують на його адміністративний статус.

Малий Герб являє собою гербовий щит Корюківського району без супровідного орнаменту-обрамлення

1.3.Прапор Корюківського району - прямокутне полотнище яскравого зеленого кольору зі співвідношенням ширини до довжини 2:3 , від древкового краю якого на відстані 1/6 довжини прапора на білій вертикальній смузі (завширшки в 1/12 довжини полотнища) зображений орнамент із зелених дубових листочків з жовтими жолудями. Зворотна сторона полотнища ідентична.

 

ІІ. ПОРЯДОК ВИКОРИСТАННЯ РАЙОННОЇ СИМВОЛІКИ

 

2.1.Герб та Прапор, як складові частини районної символіки, визначають атрибути ознак влади територіальної районної громади. Їх оригінали виготовляються у відповідності з описом, викладеним у цьому Положенні в єдиному примірнику. Вони урочисто вручаються в залі сесійних засідань ради обраному голові Корюківської районної ради двома найстаршими за віком депутатами (чоловіком та жінкою). Виготовлені відповідно до цього Положення оригінали Герба та Прапора зберігаються у голови районної ради на час виконання ним покладених законом обов’язків і, як ознаки влади територіальної громади, передаються лише новому голові районної ради після закінчення виконання повноважень попереднім головою ради. Оригінали зображення районної символіки фіксуються на електронних носіях, які зберігаються в організаційно-контрольному відділі районної ради.

 

2.2. Зображення герба району обов’язково розміщується:

 

- в залі засідань районної ради;

- на головному фасаді будинку районної ради.

2.3. Прапор обов’язково встановлюється:

- в залі засідань районної ради;

- на вході до адміністративного будинку районної ради в дні державних та місцевих свят.

2.4. Символіка району використовується:

- під час офіційних заходів та урочистостей, що проводяться районними органами влади;

- при проведенні культурно-мистецьких, спортивних та інших масових заходів з нагоди знаменних дат, подій, ювілеїв, тощо;

- на бланках нагородних документів, вітальних листів районної ради і районної державної адміністрації.

2.5. Символіка району може використовуватись:

- органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадськими та іншими організаціями, громадянами району при проведенні масових заходів місцевого значення;

- культурно-освітніми закладами, юридичними та фізичними особами з метою патріотичного виховання молоді та формування національної свідомості громадян району;

- при виготовленні буклетів, значків, вимпелів, сувенірів з елементами символіки.

2.6. Використання символіки району в комерційних цілях допускається в установленому чинним законодавством порядку лише за умови попереднього погодження з районною радою та районною державною адміністрацією.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва