back

21 грудня 2016

Обережно, грип!


З настанням холодів та нестійкої погоди завжди очікується небезпека виникнення гострих респіраторних вірусних інфекцій і, зокрема, грипу. Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом та вражає органи дихання. Актуальним стає питання - як убезпечитися від хвороби.

Щоб мінімізувати захворювання на грип, лікарі пропонують п’ять порад:


Профілактика на роботі

Потрібно протирати серветкою з дезинфікуючою рідиною дверні ручки, вимикачі, поверхню робочого столу, спинку стільця, комп'ютерну клавіатуру, мишку, тобто найбільш популярні предмети в офісі, до яких може торкатися велика кількість людей - як здорових, так і хворих. Саме тут у першу чергу накопичується купа вірусів і бактерій. Зрозуміло, що електроприлади слід протирати з обережністю і не мокрою, а трохи вологою серветкою.


Профілактика в місцях загального користування

Те ж правило стосується і місць загального користування. З метою безпеки і гігієни бажано мати свій посуд, чашку, ложку, рушник і не користуватися чужими предметами під час обіду або перекусів. Причому, робити це слід не тільки в період епідемії грипу.


Температура в приміщенні

У холодний період року слід підтримувати не дуже високу температуру в приміщенні, де знаходяться працівники. Оптимальною вважається температура повітря не вище 22°С, а ось при більш високій температурі слизова оболонка дихальних шляхів пересихає, відчуває нестачу вологи і тому більш схильна до потрапляння інфекції. Також важливо робити п'ятихвилинки для провітрювання приміщень.


Вологість у приміщенні

Як указувалось вище, грип, як відомо, передається повітряно-крапельним шляхом, а тому крім провітрювання важливо робити регулярне вологе прибирання приміщення і зволоження повітря. Можна скористатися спеціальними зволожувачами, а можна класти на радіатори і засоби опалення вологі рушники.


Профілактика брудних рук

Потрібно намагатися якомога частіше мити руки після контактів з людьми і предметами. Руки - один із головних шляхів потрапляння інфекції від хворої людини до здорової, а тому їх слід регулярно мити з дезінфікуючим засобом. Також не лазити брудними руками в рот і ніс, терти очі, щоб не занести туди інфекцію.



Методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області
С.В.Михайленко

вапр
ууц
цуе
еку
паврва