back

29 листопада 2016

Реалізація і захист прав людини з питань, що стосуються діяльності Пенсійного фонду України


В Україні як в соціальній, правовій державі – людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Система прав і свобод людини і громадянина, яка діє на сьогоднішній день в нашій країні та гарантується Конституцією України, розроблена з урахуванням міжнародно-правових стандартів в галузі прав людини, до того ж принцип соціального захисту громадян втілений у ратифікованих Україною міжнародних актах та рішеннях Європейського суду з прав людини.

Статті 1 та 3 Конституції України визначають, що утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави.

Рівність прав громадян України, закріплена статтею 21 Конституції України, де зазначено, що усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними.

Право на соціальний захист віднесено до основоположних прав і свобод. Захист непрацездатних та працездатних осіб, людей похилого віку, дітей та підтримка кожної людини, яка втратила джерела для існування з незалежних від неї причин є загальновизнаною домінантою державотворення в цивілізованому суспільстві і знаходить своє правове закріплення в законодавчих та інших нормативно-правових актах.

Статтею 46 Конституції України передбачено, що Україна, як соціальна держава, проголосила право громадян на належні, безпечні і здорові умови праці, соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин та пенсійне забезпечення громадян.

Таким чином, конституційне право на соціальний захист включає право громадян на забезпечення їх у старості. Зокрема, пенсія за віком, за вислугу років та інші її види, що призначаються у зв’язку з трудовою діяльністю, заслужені попередньою працею і є однією з форм соціального захисту. Цим визначається зміст і характер обов’язку держави стосовно тих громадян, які набули право на одержання пенсії.

Реалізація конституційного права громадян на звернення, підвищення якості обслуговування та захисту прав людини з питань, що стосуються діяльності Пенсійного фонду України – є одним з основних пріоритетів ПФУ.

Задля реалізації права громадян на соціальний захист в Корюківському об'єднаному управлінні ПФУ функціонують сектори обслуговування громадян за принципом «єдиного вікна», що дозволяє покращити прийом громадян та їх обслуговування, спростити процедуру отримання послуг, підвищити якість та комфортність їх надання, забезпечити відкритість та зрозумілість дій при їх отриманні.

В управлінні за телефонним номером 3-14-83 діє постійна “гаряча лінія.”

Завдання зменшення необхідності особистого відвідування і часу обслуговування, а також підвищення якості своєчасного та доступного інформування українців про зміни в пенсійному законодавстві виконує веб-портал ПФУ.

Корюківське об’єднане управління Пенсійного фонду України не зупиняється на досягнутому та продовжує відповідну роботу з населенням з метою своєчасного реагування і розв’язання порушених ними питань та реалізації їх прав щодо пенсійного забезпечення.



За матеріалами Корюківського об’єднаного
управління Пенсійного фонду України

вапр
ууц
цуе
еку
паврва