back

20 листопада 2016

Всесвітній День пам`яті жертв ДТП


Щорічно в Україні, як і в усьому світі, відповідно до Резолюції ООН, в третю неділю листопада проводяться заходи, присвячені Всесвітньому дню пам`яті жертв ДТП. Цього року ця дата припадає на 20 листопада.

Таке рішення було зумовлене занепокоєнням урядів і міжнародних співтовариств щорічним зростанням у світі кількості дорожньо-транспортних пригод. Адже за даними ООН дорожні аварії є у всьому світі другою причиною смерті серед молодих людей у віці 5-29 років і третьою причиною смерті людей у віці 30-44 років. В автопригодах щорічно гине більш ніж 1,3 мільйони осіб, ще 50 мільйонів людей одержують травми або стають інвалідами. І, як наголошено у резолюції ООН, якщо не вживати невідкладних заходів щодо поліпшення безпеки дорожнього руху, то до 2020 року в країнах з низьким і середнім рівнем доходу кількість людей, які гинуть внаслідок дорожньо-транспортних пригод, зросте на 80 %.

За 10 місяців 2016 року на території Чернігівської області скоєно 616 дорожньо-транспортних пригод, в яких 109 осіб загинуло та 727 осіб отримали тілесні ушкодження.

Найбільша кількість автоаварій сталася через перевищення водіями безпечної швидкості руху - 224 ДТП, в яких 68 осіб загинуло та 282 особи травмовані. Через керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння сталося 104 дорожньо-транспортні пригоди, в яких 17 осіб загинуло та 139 травмовані.

За видами дорожньо-транспортних пригод найбільше аварій сталося через зіткнення транспортних засобів - 207 пригод та наїзд на пішохода 150 пригод. Дорожньо-транспортні пригоди за участю пішоходів мають найтяжчі наслідки. Найпоширеніші порушення правил - це перехід дороги у невстановленому місці, раптовий вихід на дорогу перед автомобілем, що близько рухається, перехід дороги на заборонений сигнал світлофора.

Значна кількість ДТП, в яких загинули пішоходи, були здійснені через те, що пішоходи раптово вибігали на дорогу перед транспортом, що близько рухається, знаходилися на проїжджій частині в темний час доби, рухалися по неосвітленій дорозі в попутному напрямку (це в основному заміські дороги).

Як свідчить аналіз дорожньо-транспортних пригод, однією з причин дорожньо-транспортного травматизму на території області є низька дисципліна учасників дорожнього руху, насамперед водіїв та пішоходів, відсутність елементарного взаєморозуміння між ними. Якби кожна людина замислилась над цінністю свого життя, життя своїх близьких, змінила своє ставлення до правил поведінки на дорозі та неухильно їх дотримувалась, тоді можна було б розраховувати на позитивний результат.

Хай Всесвітній день пам`яті жертв ДТП стане ще одним попередженням в справі безпеці дорожнього руху і в великих містах, і в маленьких селах.

Поліція звертається до водіїв з проханням бути обачними на дорогах, не порушувати Правила дорожнього руху. Пам'ятайте, що безпека на дорозі залежить від неухильного дотримання правил та відповідальності всіх учасників дорожнього руху.



Старший інспектор з о/д управління превентивної діяльності ГУНП в Чернігівській області Павлова Наталія
Методист навчально-методичного центу цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області Прибитько Валентина
вапр
ууц
цуе
еку
паврва