back

Щодо отримання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

14 квітня 2014


Корюківською міжрайонною виконавчою дирекцією Чернігівського обласного відділення Фонду на підставі здійсненого аналізу фінансування заяв-розрахунків для надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду, встановлені окремі факти, що свідчать про невідповідну роботу комісій (уповноважених) із соціального страхування підприємств, установ, організацій і їх бухгалтерій в частині своєчасного призначення допомог працівникам, подання до дирекції заяв-розрахунків на фінансування та виплаті матеріального забезпечення застрахованим особам.

Відповідно до ст.52 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 № 2240-ІІІ (далі Закон) документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах розглядаються не пізніше десяти днів з дня їх надходження, а допомога на поховання призначається не пізніше дня, що настає за днем звернення.

Проте мають місце випадки, коли період від надходження листка непрацездатності застрахованої особи до подання страхувальником заяви-розрахунку до робочого органу Фонду для фінансування, становить більше ніж місяць, що є порушенням частини 5 статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-ХІV, якою встановлено, що господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені.

Крім того, після отримання від органу Фонду фінансування для надання матеріального забезпечення по тимчасовій непрацездатності, по вагітності і пологах, допомога виплачується застрахованим особам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

Допомога на поховання виплачується не пізніше наступного робочого дня після отримання страхувальником страхових коштів від Фонду.

Факти ж свідчать про системні порушення при призначенні та виплаті матеріального забезпечення, які допускаються роботодавцями, та невиконання комісією (уповноваженим) із соціального страхування положень ст.50 Закону, якими встановлено обов’язок комісій (уповноважених) із соціального страхування здійснювати контроль за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою матеріального забезпечення застрахованим особам роботодавцем за рахунок коштів Фонду.

Враховуючи те, що згідно ст. 115 Кодексу законів про працю України, заробітна плата виплачується працівникам не рідше двох разів на місяць і для недопущення затримки виплат матеріального забезпечення працівникам, рекомендуємо страхувальникам оперативно подавати заяви-розрахунки до дирекції по мірі опрацювання листків непрацездатності, проте не рідше двох разів на місяць. З метою дотримання норм ст. 4, 29, 52 Закону після отримання коштів від Фонду роботодавцям необхідно забезпечити своєчасну виплату допомоги застрахованим особам.

За більш детальною інформацією просимо Вас звертатися до дирекції за адресою, м. Корюківка, вул. Вокзальна, 8-А, тел. 3-12-36, 3-12-38.



Корюківська міжрайонна виконавча
дирекція обласного відділення Фонду

вапр
ууц
цуе
еку
паврва