back

Пошуковий клуб «Пам’ять». Історія поколінь: пошук, дослідження, пам’ять

25 лютого 2014


У Корюківському історичному музеї 22 лютого 2014 року в рамках відзначення Дня Захисника Вітчизни за підтримки Всеукраїнської громадської організації пошукових організацій України «Союз «Народна пам’ять», за ініціативи музею відбулося засідання пошукового клубу «Пам’ять».

Клуб діє з 2011 року. Його кількість – 9 чоловік. З них активні - лише п’ятеро. Представники учнівської молоді у його складі раніше представлені не були. На рік проходило в середньому 2-3 засідання. У 2013 році постало питання щодо подальшої долі існування клубу. Вирішено скласти ініціативну групу щодо питань розширення вікового діапазону учасників, вивчення інтересів, готовності до виконання конкретних практичних завдань, які виходять з мети діяльності клубу, музею тощо. Таким чином, вже у 2014 році на першому засіданні переформатовано склад клубу з урахуванням вище зазначеного. Кількість членів клубу розширилась до 14 чоловік, серед них працівники музею, краєзнаці, історики, представник районної ради ветеранів, 7 учнів Корюківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 (7-8 кл.). Керівником обрано Оксану Толкачову (науковий співробітник КІМ), переобрано раду клубу.

У зверненні до учасників засідання Оксана Толкачова наголосила на тому, що з плином часу ми втрачаємо свідків подій періоду Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років та післявоєнної відбудови, голодомору 1932-1933 рр.; рідних і близьких тих мешканців Корюківського району, які були учасниками І Світової війни, громадянської війни, творення історії Корюківщини загалом, тому діяльність клубу буде спрямована щодо дослідження історії у цьому напрямку.

Застосовуватиметься і така форма роботи, як історико-краєзнавчі пошукові мініекспедиції, що здійснюватимуться на території району. Такі експедиції сприятимуть збиранню матеріалів з історії, встановленню історичної правди, виявленню предметів музейного значення та встановленню середовища, в якому вони побутували; виявленню невідомих місць поховань жертв нацистських злочинів, загиблих безіменних або відомих червоноармійців тощо. Завдяки використанню місцевого історичного матеріалу співробітники музею, краєзнавці, учні шкіл, студентська молодь, науковці та інші матимуть змогу осмислити історичні процеси, вивчати і залучати відповідні матеріали до своїх наукових праць, статей.

Відомо, що експедиції є методом науково-дослідницької роботи музею, що дозволяє досліджувати історію населених пунктів, систематично поповнювати фонди музею, створювати або доповнювати стаціонарні експозиції, виставки, використовувати матеріали для підготовки масових заходів. Це сприяє більш результативному функціонуванню установи загалом.

Зараз історія населених пунктів Корюківщини, що міститься у фондах Корюківського історичного музею, викладена з точки зору комуністичних ідей. Як висновок - більшість подій не висвітлена (н-д: голодомор, І Світова війна і т. д), не зазначені місця поховань мирних жителів, знищених німецькими окупантами, поховання невідомих солдат, партизан, детальний процес звільнення Корюківщини від фашистів.

Але серйозною перепоною у роботі музею є недостатнє фінансування. Отже, подальша робота буде здійснюватись за підтримки ВГО «Союз «Народна пам’ять», пріоритетом якої є діяльність: пошукова, наукова, з увічнення пам’яті полеглих, патріотично-виховна та організаційна.

У 2014 році у план роботи Корюківського історичного музею внесено вісім населених пунктів району, які планується дослідити з червня по жовтень 2014 року і майже усі будуть здійснені із залученням членів клубу «Пам’ять».

Сергій Доропій, керівник КРГО «Пам’ять», розповів учасникам засідання про армійську форму 60-х, 80-х, 90-х років, про службу в армії від призову до демобілізації. Пояснив, що означають усі нагрудні знаки, петлички, шеврони і т.д. Згадав курйозні випадки зі свого життя щодо служби у лавах Збройних Сил. Учням було цікаво вдягти кітелі і сфотографуватись усім разом, так і на фоні кулемету Максима, котрий подарував музею Ярослав Жилкін, голова правління ВГОПОУ «Союз «Народна пам’ять».

Юрій Римар, позаштатний працівник Корюківського історичного музею, член Чернігівської обласної громадської організації «Пошуковий клуб «Пам’ять Перемоги», навів приклади героїзму дітей в тилу та на фронтах Великої Вітчизняної війни 1941-1945 роках, а також про тих із них, хто отримав Героя Радянського Союзу. Наголосив на важливості патріотичного виховання молоді, стійкості духу і хоробрості, загартованості і твердості. Наприкінці свого повідомлення продемонтсрував документальний фільм про подвиг Сиротиніна М.В., уродженця м. Орла, який дві години стримував наступ німецької танкової колони (100 одиниць техніки та мотосупровід), прикриваючи відступ своєї частини. Він один з однією гарматою здійснив нездійсненне і тому гітлерівські командири, котрі не вірили, що вели бій з одним радянським бійцем, урочисто поховали Миколу, при цьому наголосивши, що якби в армії фюрера усі були такими, то Німеччина була б непереможною. Загинув старший сержант М. Сиротинін у липні 1941 року на території Білорусії і було йому усього 21 рік.

Враховуючи, що засідання відбувалось в переддень свята чоловіків, усі учасники долучились до солодкого столу, за яким було вирішено зустрічатись частіше, ніж заплановано.

Отже, ми, дорослі, повині прикласти усіх зусиль, щоб виховати у дітей відчуття патріотизму до своєї Батьківщини - Корюківщини зокрема і України загалом. Утвердити гордість подвигами, які звершували наші пращури, повагу до поколінь і вміння достойно зберігати пам’ять, бути гідними синами свого народу. Приємно, що це вже відбувається. Серед учнів відчувалась зацікавленність і готовність бути дійсними членами пошукового клубу «Пам’ять», допомагати і самим брати участь у накопиченні, дослідженні, розповсюдженні, збереженні історичних знань, історичної правди, хай навіть спочатку, і серед своїх однолітків.



Толкачова Оксана
науковий співробітник
Корюківського історичного музею

вапр
ууц
цуе
еку
паврва