back

«Корупція - проблеми сьогодення»

20 лютого 2014


Зі здобуттям незалежності в 1991 році Україна стала на шлях створення демократичної правової та соціальної держави. Даний принцип закріплений в статті 3 Конституції України. Однак, мало визначити та закріпити певні принципи на папері – їх ще необхідно виконувати.

Побудова демократичної правової держави, перш за все, завдання тих громадян в руках яких зосереджена влада або хоча б якась її частина тобто, які обіймають керівні посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Фінансово-економічні проблеми не можуть бути виправданням для порушення законів та тим паче Конституції. Не влада стоїть над Конституцією, а Конституція стоїть над владою.

Корупція в нашій країні справедливо сприймається суспільством як складне соціальне явище, органічна частина нашого повсякденного життя, що негативно впливає на всі аспекти політичного і соціально-економічного розвитку держави, загрожує демократії і правам людини, реалізації принципу верховенства права, підриває соціальну справедливість, легітимність публічних інституцій, добробут, завдає шкоди національній безпеці.

Коли корупція стає формою суспільних відносин в державі, створити повноцінне демократичне суспільство стає не можливо.

Причин через які Україна ще і досі перебуває в статусі псевдо демократичної держави можна назвати багато.

Однак, є причина яку, з числа всіх інших, виокремлюють як експерти так і звичайні громадяни - це корупція!

Що саме являє собою поняття корупції?

Єдиного загальноприйнятого визначення корупції у світі не існує. Попри відсутності універсально прийнятого правового визначення, термін корупції, як правило, означає певну користі.

Формулювання, запропоноване Конвенцією ООН проти корупції (до якої приєдналась і Україна), відповідає такому широкому визначенню. За визначенням ст. 15 Конвенції ООН проти корупції, корупція – це: обіцянка, пропозиція або надання державній посадовій особі, особисто або через посередників, будь-якої неправомірної переваги для самої посадової особи або іншої фізичної чи юридичної особи, щоб ця посадова особа вчинила будь-яку дію чи утрималась від вчинення дії під час виконання своїх службових обов’язків.

Указом Президента України «Про Національну антикорупційну стратегію на 2011-2015 роки» від 21.10.2011 року визначено, що пріоритетними напрямами антикорупційної політики мають стати виявлення та усунення умов, що сприяють або можуть сприяти виникненню корупції, а також запобігання спробам їх створити.

Прокуратурою району постійно здійснюється нагляд за дотриманням вимог антикорупційного законодавства.

Протягом 2013 року на території Корюківського району виявлено факт вчинення корупційного правопорушення. Корупціонером виявився голова Хотіївської сільської ради Хижняк В.М. який порушив обмеження щодо використання свого службового становища. За даним фактом сільського голову притягнуто до адміністративної відповідальності та складено протокол за ч. 2 ст. 172-2 КУпАП (статтю виключено на підставі Закону № 221 – VII від 18.04.2013).

Відповідно до Закону України «Про засади запобіганню і протидії корупції» (далі –Закон), особи, яких притягнуто до кримінальної або адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення, пов'язані з порушенням обмежень, передбачених цим Законом, підлягають звільненню з відповідних посад у триденний строк з дня отримання органом державної влади, органом місцевого самоврядування, підприємством, установою, організацією копії відповідного судового рішення, яке набрало законної сили, якщо інше не передбачено законом.

Не зважаючи на дані вимоги Закону, Хижняк В.М. продовжував обіймати посаду Хотіївського сільського голови.

Дане порушення вимог антикорупційного Закону не залишилось непоміченим. На усунення порушень Закону прокуратурою району внесено подання до Хотіївської сільської ради щодо відсторонення Хижняка В.М. від виконання повноважень голови. Рішенням сесії сільської ради Хижняка В.М. відсторонено від виконання повноважень. Крім того, прокуратурою району розпочате досудове розслідування за фактом не виконання Хижняком В.М. рішення суду. Вироком апеляційного суду Хижняка В.М. засуджено до 3 років позбавлення волі з іспитовим строком 1 рік.

Шановні громадяни, при виявленні фактів отримання неправомірної вигоди або вчиненні інших корупційних правопорушень посадовими і службовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування району, просимо невідкладно повідомляти прокуратуру району!

Телефон «гарячої лінії» 2-16-51.



За повідомленням прокуратури Корюківського району

вапр
ууц
цуе
еку
паврва