back

«1025-річчя хрещення Київської Русі — знакова подія для держави»

25 липня 2013


24 липня керівники релігійних громад району, представники громадських організацій та члени Громадської ради взяли участь у заходах, присвячених знаменній даті — 1025-й річниці Хрещення Київської Русі.

Розпочались заходи в Корюківському районному історичному музеї, де науковий співробітник Оксана Толкачова провела для учасників змістовну екскурсію. У кожному залі екскурсовод ще раз поверталась у своїх розповідях до часів Київської Русі, згадувала цікаві історичні факти тієї доби.

Також науковий співробітник музею зосередила увагу присутніх на історії Корюківської трагедії, про яку розповіла в залі, присвяченому подіям Великої Вітчизняної війни. На завершення присутні ознайомились із виставкою робіт чернігівської майстрині Тетяни Стадниченко.

Після екскурсії в центральній районній бібліотеці за сприяння голови райдержадміністрації Олександра Довгаля відбулось засідання "круглого столу", учасники якого мали змогу поділитись своїми думками. Провів засідання «круглого столу» керівник апарату райдержадміністрації Олександр Безнісько. У вступному слові він привітав присутніх з величним святом та зазначив, що це свято покликане об’єднувати людей, незалежно від їх віросповідання. Олександр Безнісько також звернув увагу присутніх на те, що відзначенню цієї події та відродженню духовності в цілому влада приділяє чимало уваги. З цього приводу наголошує Президент України Віктор Янукович: «Саме з християнством пов’язана цивілізаційна роль Києва в Європі. Адже Древня Русь не тільки увійшла в сім’ю християнських народів на правах рівноправного члена, а й почала відігравати роль вагомого гравця на міжнародній арені молодої Європи. Україна послідовно продовжує цю місію».

«Прикладом турботи про духовність в каїні, — зазначив керівник апарату райдержадміністрації, — є соціальні ініціативи Президента України, діяльність представників влади. Доказом цього стала подія 17 липня цього року в селі Білошицька Слобода, де за підтримки народного депутата України було освячено місце під будівництво храму».

Керівник молодіжної організації «Альтернатива» Володимир Онищук розповів присутнім про деякі історичні аспекти Хрещення Київської Русі.

Ієрей Свято-Вознесенської парафії УПЦ КП м.Корюківки отець Тарасій (Баїк) розкрив тему «Про Християнство і Україну», поділившись з присутніми думками щодо впливу християнства на суспільство та різні сфери життєдіяльності.

Згадав у своїй розповіді про витоки християнства і пастор релігійної громади Євангельських християн-баптистів «Новий шлях» Ігор Григор’єв.

Своє бачення впливу християнства на розвиток вищої освіти в Україні висловив приватний підприємець Олександр Гаврюш, а депутат міської ради Сергій Милейко висловив свої думки з приводу суміжності понять «християнство» і «мораль».

Настоятель Свято-Вознесенської парафії УПЦ МП м. Корюківки отець Олександр (Дем’яненко) розповів учасникам засідання про те, як розвиток християнства впливав на поняття сім’ї та шлюбу в різні часи.

Бібліограф центральної районної бібліотеки Тетяна Сіренко представила до уваги присутніх тематичну книжкову виставку.

Також у рамках засідання відбулась Презентація довідника «Собори наших душ. Післямова…(зниклі та нині діючі культові споруди Корюківщини 17-поч. 20 ст.) наукового співробітника Корюківського районного історичного музею Оксани Толкачової.

Учасники заходу обговорили озвучені питання та висловлені думки, і на завершення засідання переглянули тематичний фільм «Сказание о Крещении Руси», присвячений історії Хрещення Київської Русі.



Сектор інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
райдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва