back

Президент України Віктор Янукович наголошує, що соціальний захист ветеранів війни залишатиметься основним пріоритетом державної політики

24 липня 2013


Про це сказала Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова, коментуючи підписання Главою держави Закону «Про внесення зміни до статті 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо першочергового безплатного забезпечення санаторно-курортним лікуванням інвалідів війни».

«Соціальний захист ветеранів війни, які врятували наше мирне майбутнє, є і завжди буде залишатися основним пріоритетом державної політики. Про це завжди каже Президент», - сказала І.Акімова.

У районі проводиться значна робота щодо забезпечення соціального захисту учасників бойових дій, дітей війни та інших категорій громадян, на яких поширюється дія Закону.

Станом на 1 липня 2013 року таких громадян в районі проживає 1740. З них мають статус: інвалідів війни – 94 особи, учасників бойових дій – 192 особи, учасників війни – 1138 осіб, осіб на яких поширюється чинність Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” 316 осіб.

Біля 1,8 тисяч ветеранів війни відповідно до Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань» в 2013 році отримали одноразову допомогу до 9 травня. В цьому році розмір допомоги збільшено на 10 %. Для виплати цієї допомоги ветеранам війни, що проживають на території Корюківському району, з Державного бюджету виділено 682,6 тис. грн.

За І півріччя 2013 року, відповідно до чинного законодавства, ветеранам війни та особам на яких поширюється чинність Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” було надано пільг по оплаті за спожиті житлово-комунальні послуги та послуги зв’язку на суму 661,6 тис. грн., з них:

за спожитий природний газ – 394,6 тис. грн.;

за центральне опалення та гаряче водопостачання – 67,2 тис. грн.;

за водопостачання та водовідведення – 64,5 тис. грн.;

за квартирну плату та вивезення сміття – 18,9 тис. грн.;

за спожиту електроенергію – 66,8 тис. грн.;

за абонентну плату за користування телефоном – 49,6 тис. грн.

Також, було призначено компенсацію для придбання твердого палива та скрапленого газу на суму 446,9 тис. грн.

Ветерани, які мають групу інвалідності, та які за станом здоров’я не можуть самостійно пересуватися, забезпечуються технічними засобами реабілітації.

Інвалідам війни надається допомога в отриманні протезно-ортопедичних виробів. Всі потребуючі були забезпеченні направленнями на забезпечення протезно-ортопедичними виробами.

Для забезпечення санаторно-курортним лікуванням на обліку в управлінні соціального захисту райдержадміністрації перебуває 10 ветеранів війни. За 1 півріччя 2013 рік було оздоровлено 2 інвалідів війни.

На даний час на черзі для проведення капітального ремонту перебуває 1 інвалід війни.

В 2013 році 2 інвалідів війни та прирівняні до них особи отримали грошову компенсацію за невикористані протягом 2-х років санаторно-курортні путівки.

Для стаціонарного лікування інвалідів війни в медичних закладах району є 4 палати на 15 ліжок.

Щомісячно, згідно з путівками, ветерани війни направляються на стаціонарне лікування в неврологічне та терапевтичне відділення Чернігівського обласного шпиталю для інвалідів та ветеранів Великої Вітчизняної війни, реабілітаційний центр. В 2013 році в шпиталі проліковано 24 ветерана війни.

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Корюківської районної державної адміністрації обслуговує 346 ветеранів війни, 17 з них – інваліди війни. Їм надається 56 видів соціальних послуг. Всі інваліди війни та учасники бойових дій територіальним центром обслуговуються позачергово. На постійному контролі знаходиться питання умов проживання даної категорії населення та контролюється якість надання соціальних послуг.

Окрім надомного обслуговування, ветерани війни можуть скористатися послугами швачки, перукаря, взуттєвика та соціального робітника, який надає допомогу у дрібному ремонті господарського приміщення та впорядкуванню присадибної ділянки.


Начальник управління
соціального захисту населення
Світлана Самсон
вапр
ууц
цуе
еку
паврва