back

Питання вирішення проблем сімей з особливими потребами в рамках соціальних ініціатив Президента України обговорили на нараді

10 липня 2013


8 липня заступник голови райдержадміністрації Іван Бузак провів нараду з питань виконання завдань та доручень Глави держави щодо підтримки сімей з дітьми в районі.

Участь у нараді прийняли: начальник служби у справах дітей, головний лікар Корюківської центральної районної лікарні, спеціаліст відділу у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації, директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, кореспондент районної газети «Маяк», спеціалісти відділу культури і туризму, відділу освіти райдержадміністрації, районного відділення «Червоного Хреста», сектору інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату райдержадміністрації.

Основним питанням, що розглядалось на нараді, було питання механізму надання допомоги та соціальних послуг в Чернігівській області загалом та на території району, зокрема, сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах.

З даного питання було заслухано інформацію директора РЦССДМ Світлани Васильченко, яка зазначила, що у вступному слові Президента до щорічного послання до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України 6 червня 2013 року зазначено проте, що «В кожному регіоні мають бути створені центри матері і дитини».

В Україні й досі трапляються непоодинокі випадки відмови матері від дитини у пологовому будинку. Хоча здебільшого держава здатна допомогти матерям, які опинилися у важких життєвих обставинах. Тому в кожному регіоні мають бути створені центри матері і дитини, де їм надаватиметься відповідна підтримка.

Сьогодні одним із пріоритетів соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича залишається збільшення допомоги малозабезпеченим сім’ям з дітьми та сім’ям, у яких виховуються діти-інваліди.

У своєму виступі Світлана Васильченко також розповіла про роботу існуючих на території Чернігівської області центрів матері та дитини: Чернігівський обласний центр соціально-психологічної допомоги; Ніжинський обласний соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; Чернігівський обласний соціальний центр матері та дитини "Батьки й дитина разом".

Також директор центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді доповіла присутнім про роботу Центру за І півріччя 2013 року, зазначивши, що за цей період року спеціалістами центру та фахівцями із соціальної роботи проінспектовано 973 сім’ї різних категорій. Під соціальним супроводом центру перебувало в І півріччі 2013 року 171 сім’я в яких виховується 372 дитини в тому числі 21 родина, в яких проживають діти з особливими потребами та 2 особи з інвалідністю, що також охоплені соціальними послугами центру. Окрім соціальних послуг працівники центру організовують для дітей зазначеної категорії безкоштовний перегляд циркових та інших програм. Кожного року 3 грудня до Міжнародного Дня людей з особливими потребами в районі центр проходить захід «Від серця до серця», мета якого підтримка дітей з інвалідністю.

Одним із методів запобігання соціальному сирітству в районі є робота консультативного пункту «Лелеченька», що діє при пологовому відділенні Корюківської центральної районної лікарні. Основне завдання консультативного пункту — попередження відмов матерів від дітей, завдяки чому за І півріччя 2013 року діти двох малолітніх породіль, які хотіли відмовитись від новонароджених, на даний час знаходяться зі своїми мамами. У травні 2013 року в рамках роботи КП «Лелеченька» для міських шкіл був проведений лекторій щодо попередження небажаної вагітності серед учнівської молоді за участю лікаря – гінеколога Надії Веренько.

Учасники наради обговорили питання подальшої співпраці щодо виконання доручень і завдань Президента України з даного напрямку.



Сектор інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
райдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва