back

Питання реалізації в області та районі завдань і соціальних ініціатив Президента України щодо створення умов для сімейного виховання та творчого розвитку кожної дитини обговорено в рамках єдиного дня інформування

31 травня 2013


На виконання в області соціальних ініціатив Президента України, оголошених 07.03.2012 року, та доручення Президента України від 15.03.2012 № 1-1/598 щодо залучення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до різних видів сімейного виховання, зокрема влаштування їх у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

В області відзначається тенденція зменшення чисельності дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На кінець 2011 року їх налічувалось 2687 проти 2537 на кінець 2012 (зменшення склало 5,58%).

Найбільш поширеною формою сімейного виховання в області є опіка (піклування) над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування. На 20.05.2013 року під опікою, піклуванням перебувало 1605 дітей.

З кожним роком зростає кількість дітей, які знайшли родинне тепло і затишок у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу . На початок 2012 року 297 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виховувалось у дитячих будинках сімейного типу (63 дитини) та прийомних сім’ях (234 дитини).

Станом на 20.05.2013 року вищезазначена мережа налічує 11 дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ) та 191 прийомну сім’ю, в яких виховується 371 дитина (ДБСТ – 70 вихованців, ПС – 301 прийомна дитина).

Протягом 2013 року в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу передбачається влаштування 69 дітей, створено 5 дитячих будинків сімейного типу та 30 прийомних сімей. Станом на 20.05.2013 року в області створено 6 прийомних сімей, 1 дитячий будинок сімейного типу, всього влаштовано 17 вихованців (що на 78% більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року).

В Корюківському районі з 2007 року створено 8 прийомних сімей в яких виховується 15 дітей позбавлених батьківського піклування та 1 дитячий сімейного будинок типу в якому проживає 6 дітей.

31 травня 2013 року в Корюківській районній адміністрації був проведений для начальників відділів, керівників організації єдиний день інформування на тему: «Реалізація в області та районі завдань та соціальних ініціатив Президента України щодо створення умов для сімейного виховання та творчого розвитку кожної дитини» за участю заступника з гуманітарних питань Корюківської РДА Івана Бузака. З доповіддю про створення умов для сімейного виховання та творчого розвитку дітей в районі, виступила начальник відділу у справах дітей Олена Одерій. Було наголошено,що обов’язок органів державної влади, як на центральному, так і на місцевому рівнях, забезпечити реалізацію права кожної дитини на виховання в сімейному колі. Тому на місцевому рівні важливо:

1) активізувати роботу щодо влаштування дітей, які втратили батьківське піклування, до різних форм сімейного виховання;

2) забезпечити:

- соціальну підтримку материнства та батьківства;

- захист прав дитини на проживання в сім’ї;

- виявлення та усунення причин, що зумовлюють сімейне неблагополуччя, невиконання батьківських обов’язків, позбавлення або обмеження батьківських прав, вилучення дітей із сімейного оточення.

Всім учасникам роздані інформаційні матеріали, які будуть використані під час робочих виїздів.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва