back

Про плани на літо

30 травня 2013


28 травня в Чернігівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулася виробнича нарада, на якій було розглянуто низку важливих питань.

Перед початком засідання начальник управління Валерій Лозицький вручив переможцям обласного змагання серед колективів держлісгоспів за підсумками першого кварталу нинішнього року, перехідний кубок. Серед переможців: перше місце ДП «Холминське лісове господарство», друге - ДП «Семенівське лісове господарство», на третьому - ДП «Борзнянське лісове господарство».

Розпочали засідання з розгляду найважливішого на сьогодні питання – готовність до пожежонебезпечного періоду. Слово мав перший заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ, головний лісничий Юрій Пономаренко:

- Після початку в області пожежонебезпечного сезону за погодними умовами, комісія у складі представників МНС України в Чернігівській області та облуправління провела перевірку готовності державних лісогосподарських підприємств до пожежонебезпечного періоду 2013 року. Крім цього, аналогічні перевірки працівники управління проводили окремо.

Адже з моменту сходу снігового покриву і до середини травня на більшій частині території області утримувалась висока пожежна небезпека, викликана відсутністю опадів, низькою вологістю повітря і ґрунту.

Перевірка встановила, що всі державні лісогосподарські підприємства провели ґрунтовну підготовку до пожежонебезпечного сезону. До того ж, у засобах масової інформації проводилася роз’яснювальна робота серед населення щодо попередження лісових пожеж.

Стосовно другого питання, яке розглядали на нараді - підсумки проведення весняних лісокультурних робіт Юрій Пономаренко доповів:

- Підприємствами управління навесні нинішнього року створено лісових культур на площі 1942,0 га (120% до завдання весняних робіт та 101% до річного завдання) в тому числі захисних лісових насаджень 218,6 га (112% до завдання весняних робіт та 109% до річного завдання). Створено 17,3 га плантацій швидкоростучих лісових порід, що становить 115% річного завдання.

Виконано план з доповнення лісових культур на землях лісового фонду на 110% піврічного та 94% річного завдання захисних лісових насаджень на 204%, піврічного та 77% річного завдання.

Піврічний план посіву розсадників виконано на 100% (15,27 га), в тому числі хвойних порід 10,47 га, листяних – 4,51 га, чагарникових – 0,29 га.

Створено плантацій новорічних ялинок на площі 77,9 га (120 піврічного плану).

Закладено шкілок, маточних та інших плантацій на площі 6,11 га. Плантація фундука закладена Ніжинським підприємством на площі 1,0 га, плантації плодово-ягідні закладені в Городянському, Корюківському та Семенівському підприємствах.

На нараді також розглянули плани будівництва лісових доріг у 2013 році та хід будівництва у травні.

Відповідно до планів та розпоряджень Державного агентства лісових ресурсів та обласного управління в поточному році лісогосподарськими підприємствами управління за власні кошти заплановано побудувати 132,5 км лісогосподарських автомобільних доріг на загальну суму більше 10 млн грн. Із них 60,1 км з твердим покриттям та 72,4 км – будівництво земляного полотна. З яких 42,7 км доріг збудованих у минулому році.

Окрім того учасники наради обговорили як вберегти лісові культури від потрав дикими тваринами. Як забезпечити грибами та ягодами фірмові магазини «Лісовичок». А директор ДП «Корюківське лісове господарство» Петро Погребняк поділився досвідом застосування шишкосушарки для сушіння грибів, ягід та лікарської сировини.

Після засідання всі учасники наради взяли участь в аукціоні Чернігівської обласної товарної агропромислової біржі з продажу необробленої деревини, що належить підприємствам Чернігівського ОУЛМГ.



Микола Тищенко,
Чернігівське ОУЛМГ

вапр
ууц
цуе
еку
паврва