back

Нові соціальні ініціативи Президента України: діти — майбутнє України

13 березня 2013


1. Збільшення державної допомоги малозабезпеченим сім’ям є продовженням соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, проголошених 7 березня 2012 року.

— Це забезпечить додаткове зростання доходів малозабезпеченої сім’ї з дітьми до кінця 2013 року – у середньому у місяць на 619 грн на сім’ю, у 2014 – у середньому на 976 грн на сім’ю (порівняно з початком 2012 року)


2. Збільшення надбавки на догляд за дитиною-інвалідом (з найтяжчим ступенем функціональних обмежень) на 25 %.


3. Збільшення на 894 грн щомісячного розміру соціальної допомоги для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають інвалідність.


4. Започаткування роботи обласних і всеукраїнських літніх шкіл для обдарованих дітей.

— На сьогодні 13 регіонів за власною ініціативою проводять літні математичні та мовні школи, де діти мають змогу розвиватися й оздоровлюватися. Проведення у всіх регіонах літніх шкіл дасть поштовх для удосконалення роботи з обдарованими дітьми.


5. Започаткування у 2013 році Президентської програми для найталановитіших дітей «Інтелектуальне майбутнє України» (Створення умов для талановитих і обдарованих дітей для проведення наукових досліджень на базі спеціального Центру Малої академії наук) .


- У сучасних умовах особливого значення набуває підтримка обдарованих дітей. Нагадаю, що цей рік проголошено роком дитячої творчості. Я постійно чую про те, що через недофінансування закриваються гуртки, секції, центри творчості дітей. Це не припустимо, шановні колеги. Тому, доручаю забезпечити державну підтримку закладам дошкільної освіти для того щоб кожна дитина могла розвиватися творчо: ходити на гуртки, секції і не тинятися "без діла на вулиці". Ми започаткуємо для найталановитіших дітей програму "Інтелектуальне майбутнє України". Надамо їм додаткові умови і можливості для реалізації своїх талантів. Важливою ініціативою буде організація на постійній основі обласних та республіканських літніх шкіл для обдарованих учнів із залученням до їх роботи провідних фахівців та вчених.

Суттєвим елементом гармонійного виховання дитини є фізична культура і спорт. Незадовільне здоров'я школярів - надзвичайно актуальна проблема, яка стосується близько двох третин підлітків. Профілактика захворювань, в тому числі і через заняття спортом, відіграє важливу роль.

Першочергове завдання місцевої влади визначаю наведення ладу зі шкільними спортивними майданчиками, більшість яких перебуває у занедбаному стані. Таким чином, нам необхідно протягом двох років модернізувати майданчики понад 28 тисяч шкіл та садочків.

Віктор Янукович, Президент України


6. Підвищення рівня охоплення позашкільною освітою до 70% дітей.

— На сьогодні позашкільною освітою охоплено лише 40% дітей відповідного віку – це 1,5 млн дітей.


7. Модернізація дитячих спортивних майданчиків Оновлення у 2013-2014 роках застарілих спортивних майданчиків загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів сприятиме залученню дітей до занять фізичною культурою та спортом, а також популяризації здорового способу життя.


8. Проведення у 2014 -2015 роках Національного турніру шкільних баскетбольних команд Євро-2015 Проведення національного турніру сприятиме популяризації серед дітей і молоді спорту та здорового способу життя.

— Учасниками змагань стануть близько 10 тис. шкільних баскетбольних команд. Відбудеться майже 8 тис. баскетбольних зустрічей, які визначать переможців усіх районних і міських змагань. На наступного етапі визначаються 32 кращі шкільні команди України, які і розіграють Кубок. Регіональні фінали планується провести у спортивних комплексах, підготовлених до фіналу чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року.


9. Забезпечення дітей з особливими потребами необхідними засобами реабілітації


10. Забезпечення у 2013-2014 роках дітей з особливими потребами у повному обсязі технічними та іншими засобами реабілітації (протезно-ортопедичні вироби, спеціальні засоби для самообслуговування та догляду; спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією). Забезпечення навчальною літературою спеціальних навчальних закладів для дітей з вадами зору


11. Забезпечення протягом 2013-2014 років спеціальних навчальних закладів для дітей з вадами зору підручниками зі шрифтом Брайля. На сьогодні в таких закладах навчання здійснюється за підручниками, які надруковані за радянських часів і не відповідають сучасним вимогам


12. Забезпечення дітей-інвалідів умовами для виховання у сім’ї


13. Створення протягом 2013-2014 років мережі центрів денного перебування для дітей-інвалідів (відділень при реабілітаційних центрах).

— Через скрутне матеріальне становище батьки дітей-інвалідів не можуть звільнитися з роботи та доглядати їх, тому вимушені віддавати дітей до інтернатних закладів. Можливість залишити на декілька годин протягом доби дитину-інваліда у спеціалізованому закладі створить умови для сімейного виховання дітей-інвалідів, отримання позитивної динаміки з реабілітаційних заходів.


14. Розширення мережі центрів матері та дитини. На сьогодні близько 700 дітей щорічно залишають у пологовому будинку.

— Для забезпечення соціального супроводу жінок, які мають ризики відмовитися від дитини у пологовому відділенні, необхідно розширити у 2013-2014 роках мережу центрів матері та дитини. У таких закладах матір з дитиною будуть забезпечені тимчасовим житлом та соціальним супроводом.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва