back

Голова райдержадміністрації провів зустріч зі свідками Корюківської трагедії

12 березня 2013


12 березня відбулась зустріч голови райдержадміністрації О.В.Довгаля зі свідками Корюківської трагедії 1,2 та 9 березня 1943 року. Тематикою зустрічі стали заходи по будівництву Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами. Зокрема, голова райдержадміністрації розповів свідкам трагедії про заходи, які були здійснені до 70-х роковин Корюківської трагедії та про плани з будівництва комплексу на 2013 рік. «Зараз триває розробка проектно-кошторисної документації, упорядковується місце перепоховання знайдених останків жертв трагедії в урочищі Гай. Протягом 2013 року планується завезення землі на місце будівництва комплексу, розчистка річки, будівництво каплички, закладення фундаменту під Хрест І черги та інші заходи», — зазначив голова райдержадміністрації.

Учасники зустрічі обговорили ряд питань щодо перепоховання останків мирних жителів, знищених німецькими карателями. Основне питання стосувалось продовження пошукових робіт з виявлення останків жертв трагедії та їх пере захоронення. «За допомогою громадськості, спогадів та свідчень свідків трагедії, ми повинні відшукати всі останки безневинно знищених жителів містечка та пере захоронити їх згідно церковних канонів», — зазначив О.В.Довгаль. З метою залучення громадськості до встановлення місць поховань, голова райдержадміністрації дав доручення начальнику відділу культури і туризму розміщувати звернення до жителів району в газеті «Маяк». Свідків трагедії О.В.Довгаль закликав зафіксувати всі їхні спогади у письмовому вигляді з метою збереження їх в районному історичному музеї.

Голова районної ради ветеранів Н.Г.Шелудько зазначила, що до початку активного пошуку і встановлення місць поховань у районі було зареєстровано 25 свідків Корюківської трагедії. З початком організації та підготовки заходів до відзначення 70-х роковин Корюківської трагедії жителі міста стали активніше долучатись до процесу належного вшанування безневинно убієнних співвітчизників, і на сьогодні зареєстровано вже 72 свідки трагедії, чиї спогади дають можливість найповніше відновити картини тих страшних подій.

Учасники зустрічі також одностайно прийняли рішення щодо необхідності перенесення останків жертв війни та Корюківської трагедії з пам’ятних знаків на території міста до майбутнього меморіального комплексу.

Свідки ділились спогадами, у процесі чого було визначено декілька можливих місць поховань жертв трагедії. З метою їх встановлення незабаром пошуковці відновлять роботи.

Учасники зустрічі отримали солодкі подарунки, а начальник відділу культури та туризму райдержадміністрації Л.О.Бабич вручила їм довідники «Мартиролог встановлених жертв Корюківської трагедії 1943 року».

У рамках зустрічі голова райдержадміністрації О.В.Довгаль привітав Д.С.Корнієвську, свідка Корюківської трагедії з минувшим ювілейним Днем народження.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва