back

Про виконання Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки Реформа системи освіти

11 березня 2013


Рік, що минув, був роком напруженої роботи над реалізацією Програми економічних реформ Президента України на 2010 - 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». Головною метою реформи системи освіти визначено підвищення конкурентоспроможності української освіти, головними завданнями – створення єдиного освітнього простору, забезпечення доступності до якісної освіти, спадкоємність рівнів освіти, підвищення ефективності фінансування галузі.

Триває другий етап реформ, що вдалося досягти, які проблеми залишилися.

В дошкільній освіті, як обов’язковій первинній складовій системи безперервної освіти, при сталій кількості дошкільних навчальних закладів і груп протягом періоду дії Програми досягнуто збільшення охоплення дітей суспільним дошкільним вихованням із 43,8% до 51% .

Максимально використані можливості організації підвезення дітей до дитячих садків у сільській місцевості та збільшення наповнюваності груп у місті. Ведуться роботи з відкриття Козилівського та Перелюбського дошкільних навчальних закладів.

Дошкільні навчальні заклади працюють за новою Базовою програмою розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі». Дошкільна освіта дітей 5-6 років стала обов’язковою, їх підготовка здійснюється за Програмою «Впевнений старт» як у дошкільних, так і у гуртках «Школярик» позашкільних навчальних закладів і підготовчих групах у школах.

Одна з основних проблем загальної середньої освіти – норми бюджетного фінансування загальноосвітніх навчальних закладів, які розраховуються від загальної кількості учнів без врахування складної демографічної ситуації окремих територій. За останні 10 років учнівський контингент району скоротився на 1539 учнів. Це вносить свої корективи в мережу загальноосвітніх навчальних закладів: зменшується кількість шкіл у сільській місцевості, зростає кількість малочисельних закладів 50% (по області 55 %). Середня вартість утримання одного учня у районі за 2012 рік склала – 9545 грн., тоді як вартість утримання одного учня у Шишківській ЗОШ І – ІІ ступенів – 20668 грн., Сахутівській - ЗОШ І – ІІ ступенів - 16726 грн.., а розрахунковий показник по країні на 2012 рік складав 7500 грн..

Як наслідок, залишається вкрай низькою ефективність використання бюджетних коштів. У структурі видатків освітянського бюджету 2012 року заробітна плата та енергоносії склали 94,2%.

Тому, робота з оптимізації мережі загальноосвітніх навчальних закладів продовжуватиметься, адже, мова іде не лише про фінансову забезпеченість галузі в цілому, а і можливість надання якісних освітніх послуг на рівні кожної школи.

З метою кооперації загальноосвітніх навчальних закладів району для більш ефективного використання матеріально-технічних, кадрових, фінансових і управлінських ресурсів, забезпечення доступності та якості надання освітніх послуг створена мережа освітніх округів з опорними школами. В рамках організації спільної освітньої діяльності округів на базі опорних міської школи №1 та Перелюбської ЗОШ ведеться робота міжшкільних гуртків для підготовки учнів старшої ланки до зовнішнього незалежного оцінювання.

Активно працювали над подоланням «цифрової неграмотності» дітей, підлітків, учителів, незалежно від місця їх проживання. У закладах освіти працює 295 одиниць комп’ютерної техніки, обладнано 20 компютерних класів у складі яких 26 комп’ютерних комплексів.

8 навчальних закладів вже були підключені до мережі Інтернет за допомогою телефонної лінії. Ще 4, в тому числі 3 опорні школи (Перелюбська, Сядринська, Наумівська), підключені на початок навчального року за допомогою бездротового зв’язку.

Опорні міська №1, Холминська і Сядринська школи отримали комплекти мультимедійного обладнання за обласною програмою, у рамках співпраці з Китайською республікою надійшов комп’ютерний клас до школи №1. Кількість учнів на 1 компютер становить 9,4 (2011-2012 н.р. -10,1). То ж всі опорні школи мають сучасне мультимедійне обладнання та інтернет.

Два роки тому лише 37 % вчителів володіли комп’ютерною технікою, на сьогодні всі педагоги готові ефективно впроваджувати інформаційно-комунікаційні технології у навчально-виховний процес.

Важливу роль у забезпеченні кожній дитині права рівного доступу до якісної освіти відіграє організація підвозу учнів. У районі 13 автобусами підвозиться 477 учнів сільської місцевості, що складає 100% від потреби. Протягом минулого навчального року шкільний автопарк поповнився трьома новими автобусами, що дало можливість покращити ситуацію з підвозом учнів.

2012 навчальний рік був досить успішним для освітньої галузі району за підсумками роботи з обдарованою молоддю.

Збільшено охоплення дітей поглибленим вивченням предметів з 11% до 14% учнів, профільним навчанням – із 78 до 92% учнів старшої школи, але проблема відсутності вибору профілю у старшокласників сільських шкіл залишається.

В обласному етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін команда району отримала 20 дипломів і зайняла 6 загальнокомандне місце.

Призером обласного етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт стала випускниця міської школи №1 Тосенко Катерина.

16 випускників навчальних закладів району нагороджено Золотою медаллю і 3 випускники – Срібною. 52,6 % медалістів району підтвердили свій високий рівень знань на зовнішньому незалежному оцінюванні (область – 36,2%). Випускниця гімназії Тупик Катерина в числі небагатьох 200 бальників (українська мова). За підсумками ЗНО район посів 5 місце.

Команда лижників Корюківської дитячо-юнацької спортивної школи стала переможцем області з лижних перегонів, лижеролерів, посіла ІІІ місце у кубку України серед лижеролерів.

Солістка вокального колективу «Тріумф» Корюківського Центру дитячої та юнацької творчості Фролова Євгенія стала переможницею конкурсу «Посмішки України», що відбувся у рамках Всеукраїнського проекту співпраці між Україною і Францією.

Дієвим засобом навчання та виховання дітей і молоді, що розвиває талант, відволікає від вулиці є позаурочна і позашкільна зайнятість учнів. 1389 учнів (51%) проводять свій вільний час у 74 гуртках і 23 секціях позашкільних навчальних закладів (2011-2012 н.р. – 48%). Стоїть завдання подальшого наближення позашкільної освіти до сільських дітей, зараз 237 учнів сільських шкіл мають таку можливість.

Надзвичайно важливе завдання - забезпечення оздоровлення і відпочинку учнів району. Оздоровчими і відпочинковими послугами протягом минулого року було охоплено 1828 учнів, що становить 62 % .

Тривала робота і з покращення матеріально-технічної бази закладів освіти. Введена в експлуатацію котельня Наумівської ЗОШ І-ІІІ ст. Завершено капітальний ремонт каналізаційної системи і санвузлів у Корюківській ЗОШ І-ІІІ ст№1. Ведуться роботи по заміні вікон на енергозберігаючі у Холминській, Савинківській, Наумівській, Перелюбській школах.

Метою будь-якої реформи в галузі освіти є виховання високоосвіченого громадянина, створення для цього належних умов і можливостей. Освітяни району готові докласти максимум зусиль для реалізації завдань наступних етапів реформи, що забезпечить надійне майбутнє нашої держави.


Начальник відділу освіти Л.Г.Остапенко
вапр
ууц
цуе
еку
паврва