back

Вступне слово Прем’єр-міністра України Миколи Азарова на засіданні Уряду 5 вересня 2012 року

06 вересня 2012

Шановні члени Уряду!

Шановні запрошені!

Перш за все хочу подякувати всім, хто забезпечив підготовку навчальних закладів до нового навчального року. Ще раз хочу подякувати педагогам, які розпочали свою надважливу для суспільства роботу в шкільних класах і студентських аудиторіях.

Держава витратила значні кошти на ремонт і будівництво навчальних закладів, на придбання навчального обладнання і підручників. Тисяча нових шкільних автобусів вийде на маршрути. Кілька разів поточного року ми підвищували посадові оклади вчителям. І будемо підвищувати й у наступному.

Але, на превеликий жаль, в окремих містах не все так гарно, як ми бажаємо. Так, на мою сторінку у Фейсбуку надходять повідомлення, що в окремих регіонах вчителям не виплачують винагородження за перевірку зошитів, завідування кабінетами, 20-відсоткову надбавку. Наприклад, такі сигнали надходять з Харківської області.

Скаржаться педагоги також, що їх змушують кілька днів на місяць брати відпустку за власний рахунок – нібито задля економії коштів. Я вимагаю від Міністра освіти і науки, молоді та спорту – під особисту відповідальність – разом з Міністром фінансів і головами місцевих державних адміністрацій принципово вивчити ці сигнали. Підключити до перевірки Державну фінансову інспекцію. І покласти край таким фактам, якщо вони підтвердяться, це по-перше. А по-друге, за таке знущання з людей мають відповісти ті, хто примушував до незаконних відпусток, хто затримував виплати. На наступному засіданні Уряду, Дмитре Володимировичу, вимагаю доповісти про результати такої перевірки.

Звертаю увагу Міністра освіти і науки, молоді та спорту, керівників місцевих органів влади і місцевих держадміністрацій: у жодному разі не може бути затримок із виплатою вчителям зарплат та належних доплат.

Це питання постійно буде на контролі в Уряді, і я особисто під час робочих поїздок буду звертати увагу на це питання.

Певні недоліки і недопрацювання у підготовці до навчального року, звичайно, є. Але такі, що їх цілком можна усунути протягом кількох тижнів. Звертаю на це увагу місцевих адміністрацій: через два тижні скарги людей ми уже будемо сприймати як «ЧП».

Наш Уряд надає особливої уваги умовам, в яких діти України будуть отримувати знання і навички.

Про те, якими вони мають бути, я напередодні Першого вересня розмовляв з членами батьківського комітету школи №16 міста Києва. Так ось, ми були праві, коли особливу увагу звернули на здоров’я, фізичний розвиток дітей, на якісне харчування і на прагматизм освіти – тобто, концентрацію на необхідних для дорослого життя знаннях. Батьки підтвердили, що для них це також пріоритет. І поставили слушні питання, які треба серйозно розглянути.

Так, батьки хочуть, щоб ми повернули періодичну обов’язкову диспансеризацію безпосередньо в школах. Доручаю Міністерству освіти і науки, молоді та спорту разом з Міністерством охорони здоров’я вивчити це питання і не пізніше, як за місяць подати на розгляд Уряду узгоджені пропозиції.

Також батьки поставили питання доступності різних позакласних гуртків – у першу чергу фізкультурних і спортивних. Треба подивитися на обґрунтованість ціноутворення на послуги таких гуртків. І в будь-якому разі зробити їх безкоштовними не тільки для сиріт, а й для дітей з малозабезпечених родин. Доручаю Міністерству освіти і науки, молоді та спорту разом з Міністерством фінансів зробити відповідні розрахунки і передбачити фінансування такої програми у бюджеті на 2013рік.

Шановні члени Уряду!

Шановні запрошені!

До початку опалювального сезону залишається трохи більше місяця. Тому сьогодні відбувається розширене засідання Уряду за участі глав обласних адміністрацій. Перше питання порядку денного –підготовка житлово-комунального господарства, об’єктів соціальної сфери та паливно-енергетичного комплексу до роботи в осінньо-зимовий період.

Минула зима піддала наше господарство надзвичайним випробуванням. Ми зустріли їх організовано, гідно – саме завдяки вчасній підготовці, створенню маневрених резервів техніки, матеріалів і людей. Завдяки цьому окремі аварії на магістральних теплотрасах у Вінниці, Краматорську, Калуші, Одесі, Черкасах, Києві та кількох інших містах були оперативно ліквідовані.

Так має бути і в черговому опалювальному сезоні.

Для його стабільного проходження необхідно завершити підготовку майже 22 тис. житлових будинків та майже 1,7 тис. котелень. Капітально відремонтувати та замінити 268 котлів, більше 185 кілометрів водопровідних та каналізаційних мереж та 60 кілометрів тепломереж.

Сьогодні рівень готовності об'єктів житлово-комунального господарства становить у середньому 90%. Повністю підготувати 10%, які залишилися, цілком реально протягом місяця. До 1 жовтня в країні має бути 100-відсоткова готовність до опалювального сезону.

Окремі регіони відстають в темпах підготовки. Зокрема, Автономна Республіка Крим, Донецька, Львівська, Луганська, Чернівецька, Херсонська області. Сьогодні ми заслухаємо звіти керівників цих регіонів. Вимагаю від керівників місцевих адміністрацій особисто провести засідання штабів зпідготовки до опалювального періоду, особисто здійснити з виїздом на місця контроль за станомпідготовки буквально кожного проблемного об'єкта.

Звертаю особливу увагу на завершенні підготовки дитячих садків, шкіл, вищих навчальних закладів, лікарень, об'єктів соціально-культурного призначення. Всі ці об'єкти безумовно мають бути готові отримати тепло вже з 1 жовтня.

Особливу увагу слід звернути на розрахунки за енергоносії. Ми допомагаємо і допоможемо розрахуватися за спожиті енергоносії шляхом надання субвенції на погашення заборгованості з різниці в тарифах на житлово-комунальні послуги. Доручаю Міністру фінансів наблизити фінансування цієї субвенції з грудня місяця на жовтень.

Крім того, сьогодні Уряд розгляне пропозиції щодо вирішення проблеми погашення податкових зобов’язань.

Мінрегіон, Міненерговугілля, Мінінфраструктури, МВС, Мінекономіки і, звичайно, МНС вже зараз повинні сформувати оперативні штаби та налагодити координацію, як минулого року. До можливих, на жаль, аварій всі служби мають бути готові ще до початку опалювального сезону.

Минула зима змусила Уряд вжити надзвичайних заходів до порятунку бездомних громадян. У стислий термін ми організували понад 6 тисяч пунктів обігріву, харчування та медичної допомоги безхатченкам. Завдяки цьому врятували багато життів. Але ж і жертви були.

З цього треба зробити висновки і не чекати морозів.

Уже зараз треба розпочати профілактичну роботу. Дільничні інспектори міліції, соціальні інспектори повинні виявити всіх людей, які залишились без житла, а також проблемні родини, які живуть у поганих умовах.

Уже зараз треба підготувати стаціонарні, підкреслюю, пункти надання допомоги, мобільні пункти обігріву і харчування, створити запаси теплого одягу, їжі, медикаментів тощо.

Нагадаю також, що осінь – пора традиційного поширення вірусних інфекцій. Міністерство охорони здоров’я, Міністерство надзвичайних ситуацій, Державне агентство резерву, які отрималинеобхідні матеріальні ресурси для боротьби з епідеміями, повинні бути, як кажуть, «у повній готовності». В усіх поліклініках, лікарнях, освітніх закладах, у бюджетних установах повинні бути достатні запаси профілактичних і лікувальних засобів та матеріалів, щоб оперативно зупинити поширення інфекційних захворювань.

Доручаю також Міністерству охорони здоров’я перевірити достатність противірусних препаратів та профілактичних засобів в аптеках. Ми не будемо ганяти світом, аврально розшукуючи препарати, а потім урочисто зустрічати гуманітарну допомогу в аеропорту, як це було у 2009 році. Запаси мають бути достатні, і вони повинні вчасно оновлюватись.

Шановні колеги!

Цьогорічна осінь – це ще і період політичних змагань. Уряд сподівається і зробить все, щобвони відбувались цивілізовано і не позначились на економічному розвитку держави. Вчора я таку позицію Уряду доніс до народних депутатів під час відкриття останньої у скликанні сесії Верховної Ради України.

Водночас твердо хочу заявити тим, хто діє за принципом «чим гірше, тим краще»: дестабілізувати ситуацію ми нікому не дозволимо. В економічному, соціальному плані нинішня осінь буде нічим не гірше попередньої осені. Ніяких підстав для апокаліптичних залякувань громадян немає.

Водночас тенденції на світових ринках спонукають нас максимально розраховувати на власні сили.

Президент України вимагає від Уряду зосередитися на розвитку внутрішнього ринку, на модернізації інфраструктури та промисловості.

Тому завдання всіх керівників міністерств та відомств, регіональних адміністрацій – посилити підтримку та стимулювання розвитку підприємств, які виробляють конкурентоспроможну експортну продукцію, а також тих, які здатні виробляти товари, що можуть замінювати імпортні товари.

Позитивні приклади у нас є.

Будівництво інфраструктурних об’єктів потребує великих обсягів металоконструкцій. Ми зробили ставку на вітчизняне виробництво – і отримали відгук від бізнесу. Наприклад, минулого тижня в Броварах було відкрито завод металоконструкцій ˝Сталтех˝ і тепер проектно-будівельне товариство ˝Основа˝ буде використовувати власні металоконструкції при спорудженні складних будівельних об’єктів.

На ˝Чорноморському суднобудівному заводі˝, заводі ˝Океан˝ та Херсонському суднобудівному заводі налагоджено виробництво металоконструкцій підвищеної складності та мостових конструкцій, що дозволяє повністю задовольнити потреби нашої держави, а також експортувати металоконструкції за кордон.

Ще раз наголошую, що Мінінфраструктури, Укравтодор, Мінрегіон, під час розміщення державного замовлення – за інших однакових умов – повинні надавати перевагу вітчизняним виробникам.

У 2012 році введено в дію першу чергу виробництва колісної та трубної заготовки на “Металургійному заводі “Дніпросталь” у Дніпропетровську. Таким чином, уже у 2014 році передбачається на 90% забезпечити потребу українських трубних підприємств у трубній заготовці за рахунок власного виробництва та практично повністю відмовитися від її імпорту.

30 серпня в Керчі на суднобудівному заводі спущено на воду судно постачання бурових платформ для норвезького замовника. Завод може постачати такі судна, а також судна для обслуговування та ремонту бурових платформ, сейсмічної розвідки, контейнеровози, суховантажі, танкери для вітчизняних замовників. Отже, і треба замовляти на вітчизняних верфях.

Шановні колеги!

Наприкінець – кілька коротких доручень.

Восени люди активно заготовляють овочі, фрукти на зиму. Вимагаю від голів регіональних адміністрацій і прошу мерів наших міст створити максимально сприятливі умови для проведення ярмарків з продажу сільськогосподарської продукції. Проводьте їх, можливо, частіше ніж раз на тиждень, як до цього. Дайте селянським господарствам можливість всі надлишки вивезти у місто і продати. А городянам – купити за прийнятною ціною продукти. Стабільність цін на продовольчому ринку в кожному регіоні – це особиста відповідальність керівників регіонів і міст.

Уряд вирішив практично і негайно підтримати селянські господарства, які виробляють молоко.

З 1 вересня встановлено мінімально допустимий рівень закупівельних цін на молоко на 2012 рік. Це 2 грн. 20 коп. за кілограм. Ніхто і ніде в країні не може закуповувати у селян молоко нижче цієї ціни. Доручаю Міністерству аграрної політики та продовольства разом з головами місцевих адміністрацій постійно контролювати це питання. Ми не дамо селян образити. Я і сам зверну на це питання окрему увагу під час робочих поїздок в регіони.

Дякую за увагу.



ДЕПАРТАМЕНТ ІНФОРМАЦІЇ ТА КОМУНІКАЦІЙ З ГРОМАДСЬКІСТЮ СЕКРЕТАРІАТУ КМУ

вапр
ууц
цуе
еку
паврва