back

Голова райдержадміністрації О.В.Довгаль у складі офіційної делегації Чернігівської області взяв участь в урочистому відкритті меморіального комплексу «Хацунь» під Брянськом

25 жовтня 2011

Сьогодні, 25 жовтня, голова райдержадміністрації О.В.Довгаль у складі офіційної делегації Чернігівської області взяв участь в урочистому відкритті меморіального комплексу «Хацунь» під Брянськом, де 70 років тому, у жовтні 1941 року, гітлерівці розстріляли 318 мирних громадян.

У церемонії відкриття візьмуть участь понад 150 гостей, у тому числі представники громадських об’єднань жертв фашизму з ряду країн світу. У числі запрошених — делегації з 12 регіонів Росії, а також Чернігівської і Сумської областей України, Гомельської і Могильовської областей Білорусії. Буде і делегація білоруського села Хатинь, яка, як і українська Корюківка, розділила долю брянської Хацуні.

Меморіальний комплекс включає в себе музей, каплицю, братську могилу загиблих жителів Хацуні, 28 стел з меморіальними дошками, Стіну пам’яті. Увічнені не тільки встановлені імена загиблих жителів Хацуні, але перераховані всі населені пункти, знищені на Брянщині в роки війни.

Зводився меморіал за проектом брянських архітекторів Олександра Панченка та Юрія Сорокіна.

У музеї представлені унікальні документи про масштаби жертв серед мирного населення регіонів Росії, що були в окупації в період Великої Вітчизняної війни. Тим самим комплекс набуває загальноросійського значення.

На території Брянської області з 1941 по 1943 рік фашистами були спалені 930 сіл, 76 тисяч мирних жителів знищено, 160 тис викрадені в рабство.

Меморіальний комплекс "Хацунь" будувався на пожертви громадян, підприємств і підприємницьких структур, Російської православної церкви. Грошові перекази у фонд підтримки меморіалу надходили не тільки з Брянської області, але з різних куточків Росії.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва