back

В Україні необхідно об’єднати малі територіальні громади

04 листопада 2011

В Україні необхідно об’єднати малі територіальні громади

Найближчим часом чисельність і функції органів місцевого самоврядування будуть оптимізовані.

Про це 3 листопада на 17-й сесії конференції міністрів країн-членів Ради Європи, відповідальних за місцеве і регіональне управління, заявив прем’єр-міністр України Микола Азаров.

За його словами, цілі цих перетворень – «скоротити бюрократичний апарат, спростити взаємодію між місцевими органами управління та центральною владою з тим, щоб добитися головного - підвищення якості адміністративних послуг, розширення доступу жителів територіальних громад до отримання послуг, що надаються».

Азаров зазначив, що наступним кроком української влади стане реформа місцевого управління та територіальних органів, відповідальних за розвиток територіальних громад.

Прем’єр-міністр ствердив, що Уряд створить умови для повноцінного розвитку територіальних громад. Він підкреслив, що Уряд проведе реформи системи органів місцевого самоврядування і територіальних органів, які безпосередньо відповідають за розвиток територіальних громад.

За словами Миколи Азарова, Уряд створить нормальні цивілізовані умови для життя громадян та надання їм якісних послуг. «Наша мета – створити умови для повноцінного розвитку територіальних громад», - зазначив Микола Азаров.

Микола Азаров підкреслив, що зміни до Бюджетного кодексу передбачають ряд заходів, спрямованих на формування прогнозованої бюджетної політики, забезпечення регіонального економічного росту та збільшення фінансової самостійності місцевих бюджетів.

За його словами, важливим напрямком реформи місцевого самоврядування є створення умов, які дозволять реалізувати основні положення Європейської хартії місцевого самоврядування, яку Україна підписала у 1995 році.

Микола Азаров зазначив, що в Україні необхідно об’єднати малі територіальні громади. «У країні з 12 тис. територіальних громад близько половини - це громади з чисельністю населення до 3 тис. людей. Місцеві бюджети таких громад дотуються з державного бюджету на 70%. Малі територіальні громади не в стані повноцінно функціонувати і розвиватися. Вихід з цього положення лежить у площині добровільного об’єднання територіальних громад. Ми знаємо, що такий процес відбувався в європейських країнах. Використовуючи цей досвід, ми сьогодні розробляємо законодавчу базу, яка дасть можливість стимулювати об’єднавчий процес територіальних громад. Це дозволить створити громади з повноцінними органами місцевого самоврядування, здатними брати на себе вирішення завдання розвитку, надання послуг населенню, за якість яких вони будуть нести відповідальність», - сказав Азаров.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва