back

Зустріч керівництва області з представниками системи ООН в Україні

24 жовтня 2011

24 жовтня відзначається День Організації Об’єднаних Націй.

З цієї нагоди голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, голова обласної ради Анатолій Мельник, секретар Чернігівської міської ради Олег Шеремет зустрілися з представниками системи ООН в Україні на чолі з координатором системи ООН, постійним представником ПРООН в Україні Олів’є Адамом.

Вітаючи почесних гостей на древній Чернігівській землі, голова облдержадміністрації подякував представникам агенцій ООН в Україні за те, що у тісній співпраці з міжнародними організаціями, які вони представляють, реалізується ряд проектів, що мають важливе соціальне значення для регіону.

Керівник області зупинився на проекті ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», який має в області широку географію. За три роки його дії впроваджено 45 мікропроектів вартістю 6,1 млн.грн.

Співпраця має продовження – підписано угоду між Чернігівською облдержадміністрацією, обласною радою та ПРООН про другу фазу Проекту з терміном дії до 31 травня 2015 року, за яким орієнтовний внесок партнерів очікується на рівні 6 млн.грн.

«… напрацювання спільно з міжнародними організаціями дають можливість вирішувати актуальні проблеми регіону. Тому, враховуючи результативний досвід такого співробітництва, ми зацікавлені у продовженні та розширенні взаємовигідної співпраці», — наголосив Володимир Хоменко.

Координатор системи ООН, постійний представник ПРООН в Україні Олів’є Адам позитивно оцінив результати впровадження проектів, які підтримують агентства ООН на Чернігівщині, висловив подяку за підтримку і розуміння керівництву області та міста та сподівання на подальше плідне співробітництво.

Джерело: Офіційний веб-сайт Чернігівської облдержадміністрації


Довідка:

Ще у серпні ц.р. Корюківський район серед інших 5 районів області був обраний для участі у Проекті.

У відібраних районах перспективи та умови участі у Проекті було представлено у всіх сільських радах, де мешканці сіл, селищ та невеликих міст (з населенням до 10.000 осіб) зможуть організуватись у громаду, визначити пріоритети для покращення умов проживання та запропонувати для фінансування один проект з покращення умов проживання.

У кожному районі, і в Корюківському в тому числі, на конкурсній основі відібрано 5 проектів для фінансування. Мікро-проекти громад будуть співфінансуватись Проектом (50%, до $10.000), місцевим бюджетом (від 45%) та громадою (5%).

Пріоритетними сферами для підтримки громадських ініціатив є:

* охорона здоров’я (підтримка мережі фельдшерсько-акушерських пунктів);

* енергетика (енергозберігаючі заходи, збільшення використання відновних джерел енергії, тощо);

* навколишнє середовище (утилізація відходів, знешкодження запасів пестицидів тощо);

* комунальне водопостачання;

* підтримка малого бізнесу (розвиток сільськогосподарських/обслуговуючих кооперативів).

Максимальна сума гранту на проекти з відновлення комунальної інфраструктури становитиме $10000. Проекти виконуватимуться на умовах спів-фінансування. Так, Проект надаватиме 50 %, місцеві бюджети - 45%, громади - 5%. Максимальна сума гранту на енергоощадні проекти буде збільшена до $20000 і може становити до 70% вартості Проекту; 25% - внесок місцевого бюджету, а 5% - внесок громади. Загалом, на енергоощадні технології, інноваційні та альтернативні джерела енергії буде витрачено близько 30% загального бюджету Проекту.

Проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» має на меті сприяти сталому соціально-економічному розвитку на місцевому рівні через підтримку та спів-фінансування громадських ініціатив у всіх регіонах України. Проект матиме бюджет 17,1 млн. євро (з яких 98.4% - внесок ЄС та 1.6% - внесок ПРООН) триватиме 4 роки та діятиме в усіх областях України та Автономній республіці Крим.

Слід зазначити, що станом на сьогодні в Корюківському районі в рамках проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» вже реалізовано 8 мікро-проектів громад.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва