back

Витяг зі вступного слова Прем’єр-міністра України Миколи Азарова на засіданні Кабінету Міністрів України від 27 липня 2011 року

01 серпня 2011


Щодо оцінки економічної ситуації за І півріччя 2011 року

Рівно два роки тому Україна стала лідером у світі за темпами падіння економіки. Тодішній Уряд існував виключно в борг: кожна друга гривня в бюджеті була запозичена. Україні було присвоєно «червоний» - небезпечний - дефолт-індекс.

Сьогодні в Україні абсолютно стабільна — як ніколи раніше — фінансова ситуація. Зростають промисловість, сільське господарство, будівництво. Уряд навіть зміг на 3,5 млрд. гривень скоротити дефіцит державного бюджету.

Буквально днями міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вчергове підвищило суверенний рейтинг України.

Уряд створив міцний запас всіх державних ресурсів: від газу до пшениці. Курс гривні є і буде безумовно стабільний, бюджетна і грошово-кредитна політика зважена і погоджена між Урядом і НБУ. До речі, все це авторитетно відзначив Міжнародний валютний фонд.

Доходи загального фонду державного бюджету за перше півріччя 2011 року порівняно з аналогічним періодом минулого року зросли більше, ніж на третину.

Неозброєним оком видно, як пожвавилось будівництво житла, ремонт і будівництво лікарень, шкіл, спорудження та капітальний ремонт доріг державного та місцевого значення, спорудження мостів та шляхопроводів.

Щодо соціальної політики

Завдяки стабільній політиці Президента і Уряду Україна — єдина держава в Європі, яка не заморожувала і не зменшувала соціальні виплати, навпаки, збільшувала їх за рахунок власних коштів, зароблених економікою.

Водночас, оскільки за рівнем життя ми значно відстали від європейських держав, то нарощування доходів громадян і соціальних гарантій держави і далі є для нас стрижнем державної економічної політики.

У другому півріччі наша мета і особлива відповідальність — конвертувати позитивний економічний рейтинг в неухильне підвищення рівня життя людей в Україні.

Нагадаю, що з початку року Уряд двічі збільшував розмір мінімальної заробітної плати та тричі підвищував розмір посадового окладу працівника І-го тарифного розряду за Єдиною тарифною сіткою. Останнє підвищення, з 1 липня, ми зробили на три місяці раніше, ніж планувалося.

Крім того, ми відновлюємо справедливість у співвідношеннях оплати праці для багатьох категорій працівників.

Щодо пріоритетних питань діяльності Уряду

Перше. Ми маємо негативне зовнішньоторговельне сальдо. Левову частку цього дефіциту сформувало зростання цін на газ і нафту. Кому ми маємо «дякувати» за це — всім добре відомо. Кабальна формула ціни на газ продовжує визначати для України невпинне підвищення ціни на нього. Тому в центр уваги Уряду постає планомірна робота зі зниження енергоємності економіки.

Друге. Нашій економіці і людям не вистачає банківських кредитів. Вони надто дорогі, хоча банківська система насправді переповнена грошима. Міністерство фінансів має розпочати новий раунд консультацій з Національним банком України: як нам уже поточного року «відкрити шлюзи» недорогого кредитування?

Третє. Країні як повітря потрібна вільна підприємницька ініціатива. Без неї, на самих тільки бюджетних ресурсах, стале зростання неможливе. Тому питання економічних свобод є критичним для нас.

Четверте. Уряд приділяє значну увагу відновленню аграрного сектора. Очевидно, що в найближчі роки це буде дуже прибутковий і швидко зростаючий бізнес. У 2011 році, порівняно з минулим роком, майже вдвічі збільшена державна підтримка аграрного сектору.


Джерело: Урядовий портал

вапр
ууц
цуе
еку
паврва