back

У Корюківському історичному музеї відбулося засідання круглого столу за участю керівництва району. ФОТО

10 серпня 2011

9 серпня в Корюківському історичному музеї відбулося засідання круглого столу про співпрацю органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з громадськими організаціями по увіковіченню пам’яті жертв Корюківської трагедії.

У роботі круглого столу взяли участь голова райдержадміністрації О.В.Довгаль, перший заступник голови райдержадміністрації Р.М.Малиш, заступник голови райдержадміністрації І.І.Бузак, в.о.начальника обласного управління містобудування та архітектури О.І.Грицай, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області С.В.Бутко, скульптор В.Ю.Толстоп’ятов, художник-проектант М.В.Морозова, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Л.О.Бабич, працівники Корюківського історичного музею, свідки Корюківської трагедії 1-2, 9 березня 1943 року, представники громадськості.

Голова райдержадміністрації О.В.Довгаль, виступаючи перед присутніми, зазначив, що районною владою зроблено все можливе, щоб у місті Корюківці було створено Меморіальний комплекс з вшанування пам’яті жертв німецько-фашистських загарбників, щоб пам’ять жертв Корюківської трагедії вшановувалася не тільки на районному, а й на державному рівні. О.В.Довгаль подякував громадськості за підтримку, а також висловив сподівання, що громадські організації міста, району візьмуть активну участь у пошуковій роботі по встановленню імен загиблих корюківчан.

Представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області С.В.Бутко відмітив, що імена жертв Корюківської трагедії обов’язково мають бути увіковічені на Меморіальному комплексі, вони повинні стати його невід’ємною частиною.

Начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Л.О.Бабич ознайомила присутніх з історичною довідкою про загиблих 1-2, 9 березня 1943 року від рук німецько-фашистських окупантів мирних жителів Корюківки, а також зазначила, що, на жаль, тільки в 2011 році, у 68-му річницю трагедії, вшанування пам’яті жертв нацистського злочину вийшло за рамки міського і районного масштабу, завдяки участі в жалобних заходах голови Чернігівської облдержадміністрації В.М.Хоменка, голови Чернігівської обласної ради А.І.Мельника, директора Українського інституту національної пам’яті, члена – кореспондента Національної академії наук України В.Ф.Солдатенка.

Дуже схвильованими і вражаючими до глибини душі були розповіді-спогади свідків Корюківської трагедії Д.С.Корнієвської, Г.М.Попової, С.І.Тройни. Їхні спогади-свідчення звучали як невблаганний вирок фашизмові.

Свідки закликали районне керівництво та поважних гостей з Чернігова і Києва довести до завершення розпочату справу по встановленню історичної справедливості — вшануванню на належному рівні жертв Корюківської трагедії.

В.Ю.Толстоп’ятов та М.В.Морозова — митці, які працюватимуть над проектом майбутнього Меморіалу в Корюківці, — запевнили всіх присутніх, що докладуть максимум зусиль для того, щоб Меморіальний комплекс з вшанування пам’яті жертв німецько-фашистських загарбників справді став символом людської пам’яті про трагедію, яка більше ніколи не повинна повторитися.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва