back

У райдержадміністрації відбулася нарада з уповноваженими представниками щодо проведення Єдиного дня інформування населення

27 жовтня 2011

У райдержадміністрації відбулася нарада з уповноваженими представниками райдержадміністрації щодо проведення в районі 26 жовтня Єдиного дня інформування населення органами виконавчої влади та Дня дитини.

Провів нараду заступник голови районної державної адміністрації І.І.Бузак. У роботі наради взяли участь заступники голови райдержадміністрації, начальники управлінь та відділів райдержадміністрації, уповноважені.

Заступник начальника відділу Держкомзему в Корюківському районі В.М.Метла проінформував про проведення в районі Єдиного дня інформування населення органами виконавчої влади на тему «Земельна реформа в Україні».

Зокрема, він зазначив:

Земельна реформа в Україні, яка розпочалась 20 років тому з набуттям незалежності, дала можливість селянину отримати власний земельний наділ. Нині реформування земельних відносин в Україні — на фінішній прямій: з 1 січня 2012 року мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення буде відмінено.

Основними причинами низької віддачі земельного потенціалу в Україні є безгосподарне ставлення до землі, що полягає в тривалій відсутності реального власника. В умовах світової продовольчої кризи ефективне функціонування всієї сільськогосподарської галузі можливе лише за умови реального запровадження ринку землі, підвищення його інвестиційної привабливості. За висновками багатьох, як вітчизняних, так і зарубіжних експертів, аграрний ринок України здатен не лише «витягнути» країну з кризи, а й стати локомотивом нашої економіки. За різними оцінками вартість українських земель, навіть в умовах кризи, складає 35—37 млрд. доларів США, тоді як потреба агропромислового сектора України в кредитах, близько 20 млрд. гривень щороку. Тобто, навіть залучаючи кредитні кошти на наших землях, можна вести успішний бізнес.

Що ж отримає селянин в результаті реформи? Як закон забезпечить розвиток українського села та вплине на розвиток сільського господарства?

Селянин стане повноцінним власником землі. З 1 січня 2012 року зросте нормативно-грошова оцінка землі в 1,7 рази. Відповідно зросте прибуток власника землі від здачі її в оренду.

Українська земля належатиме виключно громадянам України. Іноземці не матимуть права бути власниками української землі (власниками земельних ділянок можуть бути: громадяни України, фермерські господарства, держава та органи місцевого самоврядування).

Сільські ради отримають додаткові кошти на розвиток соціальної сфери та інфраструктури села.Землекористувач сплачуватиме до бюджету сільської ради податок у розмірі 1 % від орендної плати (за розрахунками фахівців, кожна сільська громада одержуватиме в середньому від 400 тисяч до 1 млн. гривень щороку).

Посилюється державний контроль за максимальною загальною площею земельних ділянок у приватній власності однієї особи. Це захистить селянина й унеможливить монополізацію ринку землі. Навколо одного села буде не менше 3-х господарів землі.

Власник сам хазяйнуватиме на своїй землі. Він зможе самостійно господарювати на ній, здавати в оренду, дарувати, продавати, передавати у спадок, надавати в заставу банку для отримання кредиту тощо.

Родючість землі буде захищена. Держава жорстко контролюватиме роботи на землях сільськогосподарського призначення згідно з науковими сівозмінами, аби не допустити виснаження землі.

Унеможливлюються спекуляції на земельному ринку. Якщо людина продаватиме землю протягом року після придбання, закон змусить сплатити мито в розмірі 100 % її вартості, на другий рік — 90 %, на третій — 80 % і так далі.

Сільська молодь отримає першочергове право на придбання землі. Це підвищить привабливість роботи на селі, сприятиме розвитку сільського господарства.

Проведення системних реформ в агропромисловому комплексі має забезпечити технологічне переоснащення сільськогосподарської галузі й перетворення її на ефективний, конкурентноспроможний сектор економіки.

Для досягнення поставлених цілей необхідно створити умови для надходження інвестицій, які дозволять підвищити ефективність сільськогосподарського виробництва. Зокрема, слід вирішити такі завдання:

- забезпечення передбачуваності регуляторної політики держави,

- удосконалення земельних відносин,

- удосконалення механізмів державної підтримки сільгоспвиробників,

- підвищення ефективності державного управління.

Земельна реформа повинна відродити на нашій землі господаря, який би дбав не тільки про свій прибуток, а й опікувався проблемами громади, проблемами регіону. Кожен метр землі має працювати, давати продукт і приносити прибуток. Земля стане справжнім капіталом: селянин отримає можливість збільшити площу власних земель за рахунок державної кредитної підтримки під заставу наявного наділу, під заставу землі.

Впровадження системних реформ в Україні, зокрема в аграрному секторі, надасть можливість вивести економіку держави на якісно новий рівень та сприятиме утвердженню України, як великої аграрної країни, «житниці» не тільки Європи, а й усього світу. Час стати господарем на своїй землі!

Начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Я.М.Павленко розповіла про проведення в районі Дня дитини.

Зокрема, вона зазначила, що протягом підзвітного періоду 2011 року забезпечувалось виконання районної програми Підтримки сімей Корюківщини. З початку року проведено 9 Днів дитини в усіх територіальних громадах, у ході яких відвідано 365 багатодітних, неблагополучних сімей, сімей, у яких виховуються діти- сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди.

У результаті проведення Днів дитини надана практична допомога 83 сім’ям, організоване обстеження 386 дітей пільгових категорій спеціалістами обласної лікарні, 252 багатодітні сім’ї за сприяння депутатів районної ради отримали Великодні подарунки, 25 сімей отримали канцелярські набори в рамках акції «Готуємо дітей до школи».

Особлива увага приділяється забезпеченню всебічної підтримки багатодітних сімей. Від райдержадміністрації отримали матеріальну допомогу 8 сімей (33 дітей) на суму 2700,00 грн. та від благодійного фонду «Слов’янський» - 8 сімей (32 дітей) на суму 7463,20 грн. Ще 174 сім’ї (498 дітей) даної категорії отримали різні види державних соціальних допомог на загальну суму 972 000,5 грн. Надана гуманітарна допомога у вигляді одягу, меблів, шиферу, що були у вжитку 83 сім’ям (265 дітей). Надані безкоштовні послуги з оранки 6 сім’ям, 8 сім’ям – з обмолоту зернових, 7 сім’ям – гній, 10 сімей отримали дрова.

БФ «Слов’янський» придбано новий холодильник вартістю 3176,00 грн. для багатодітної сім’ї Куксач.

Тема Дня дитини 26 жовтня 2011 року: «Перевірка стану готовності сімей з дітьми до зими». До обстеження включаються багатодітні, неблагополучні сім’ї; сім’ї, які виховують дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів; а також сім’ї, які опинилися в складних життєвих обставинах (тяжка хвороба батьків чи дітей, інвалідність батьків, пожежа та інше).

Під час перевірки стану готовності сімей з дітьми до зими слід особливу увагу звернути на дотримання правил експлуатації пічного опалення, наявності топлива. У разі виявлення порушень необхідно терміново вжити заходів щодо їх усунення спільно з виконкомами місцевих рад.

Під час вивчення питання забезпечення дітей зимовим одягом та взуттям слід звернути увагу не тільки на його наявність, але й на придатність до носіння. В разі відсутності одягу чи взуття слід рекомендувати звернутися до пунктів обміну речей, що були у вжитку, які діють в центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та у Корюківській районній організації Товариства Червоного Хреста. А також вирішувати питання забезпечення дітей одягом чи взуттям спільно з місцевими підприємцями.

Вивчаючи питання забезпечення сімей овочами, слід звернути увагу на їх кількість та умови зберігання. У разі виявлення їх відсутності пропонуємо вирішувати проблему в рамках акції «П’ять картоплин» силами громади.

Підвів підсумки наради заступник голови райдержадміністрації І.І.Бузак.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва