back

04 лютого 2015

Про соціальний захист учасників бойових дій — на засіданні «круглого столу»


4 лютого голова районної державної адміністрації Віктор Чернуха провів засідання круглого столу з питань соціального захисту учасників бойових дій (ветеранів війни в Афганістані, учасників АТО).

Участь у засіданні взяли представники структурних підрозділів районної державної адміністрації, райвійськкомату, воїни-інтернаціоналісти, кореспондент районної газети «Маяк».

Розпочинаючи засідання «круглого столу», голова районної державної адміністрації зазначив, що наразі питання допомоги учасникам бойових дій набуває ще більшої актуальності, адже багато тих, хто мужньо захищає Україну на сході держави, потребують підтримки.

Про соціальний захист громадян, що брали участь у бойових діях, розповіла начальник управління соціального захисту населення Світлана Самсон. Вона проінформувала про пільги, якими мають право користуватись учасники бойових дій, згідно чинного законодавства. Зокрема, вона розповіла про пільги на оплату житлово-комунальних послуг, по користуванню твердим паливом, щодо проїзду громадським транспортом, протезування та ін.. Також нею був уточнений механізм отримання путівки даною категорією населення на санаторно-курортне лікування. Присутні отримали роз’яснення про зміни у законодавстві України щодо соціального захисту воїнів-інтернаціоналістів, ветеранів війни, учасників АТО.

Головний лікар Корюківської центральної районної лікарні Сергій Пивовар проінформував присутніх про медичне обслуговування ветеранів війни, учасників бойових дій. За його словами, станом на 1 січня 2015 року на диспансерному обліку в районі знаходяться 1377 ветеранів війни та осіб, прирівняних по пільгам до них. Медобслуговування ветеранів війни проводять дільничні лікарі. Усі ветерани знаходяться під наглядом у терапевта. Учасники бойових дій, ветерани війни користуються правом позачергового обслуговування в лікувальних закладах району; отримують санаторно-курортне лікування (протягом 2014 року таким правом скористались 6 інвалідів війни, 1 учасник бойових дій та 2 учасники війни) та компенсацію за лікування. Ветерани війни також проходяться лікування в обласному госпіталі для інвалідів війни.

Голова районної організації Спілки ветеранів Афганістану Сергій Бабич запропонував у співпраці з Корюківською центральною районною лікарнею оглянути палати для інвалідів та ветеранів війни, яких у медзакладі налічується 4 на 15 ліжок, та розглянути можливість їх до облаштування з метою покращення умов лікування пацієнтів. Учасниками засідання було обговорено процес розподілу між хворими лікарських засобів, які закуповуються за рахунок державного та місцевого бюджету.

Коментар про зміни в законодавстві щодо пенсійного забезпечення учасників бойових дій надала заступник начальника управління пенсійного фонду Неля Гончар. Зокрема, вона внесла роз’яснення щодо механізму нарахування пенсії за віком, по інвалідності, по втраті працездатності. Також було уточнено перелік документів, необхідний для призначення вище вказаних пенсій. Доповідач зазначила, що на сьогодні в районі пенсії отримують 34 ветерани Афганістану. «Питання пенсійного забезпечення ветеранів війни, учасників бойових дій знаходиться на особливому контролі», — зауважила Неля Дмитрівна. Проте, за її словами є і певні невідповідності в законодавстві, що регулює порядок призначення пенсії цим категоріям громадян.

На завершення засідання, голова районної Спілки ветеранів Афганістану Сергій Бабич подякував районній державній адміністрації та всім присутнім за співпрацю та взаєморозуміння.

За підсумками засідання головою районної державної адміністрації дано доручення відповідальним особам.



Сектор інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
райдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва