back

29 січня 2015

Новації Податкового кодексу України для юридичних осіб


Фахівці Корюківської ОДПІ ГУ ДФС у Чернігівській області 28 січня 2015 року провели загальний семінар для платників податків – юридичних осіб району. Під час заходу були висвітлені нововведення Податкового кодексу України, що набрали чинності з 1 січня 2015 року.

Відкрив семінар начальник Корюківської ОДПІ Трамана Олег Анатолійович.

Начальник відділу податкового аудиту Анатолій Михайлович Полуницький зупинився на особливостях податкового компромісу: як ним скористатися, механізм здійснення та наслідки застосування.

Головний державний інспектор відділу оподаткування та контролю об’єктів і операцій Тетяна Миколаївна Мотчана повідомила присутніх, що наказом Міністерства фінансів України від 23.09.2014 р. № 966 оновлено форму податкової декларації з ПДВ та порядок її заповнення.

Нова редакція звітності враховує попередні законодавчі новації у порядку справляння податку на додану вартість – у форму декларації додано окремі рядки, у яких вказуються обсяги постачання та придбання товарів за ставкою 7%.

Також у декларації з ПДВ з’явилися рядки, у яких має бути відображено коригування податкових зобов’язань або податкового кредиту згідно із ст. 39 «Трансфертне ціноутворення» Податкового кодексу України.

Ще одним суттєвим нововведенням є те, що платники, які подають податкову звітність в електронному вигляді, до додатка 8 мають подавати скановані копії розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням товарів чи послуг, або скановані копії первинних документів, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Присутнім були надані роз’яснення по новій формі податкової накладної та порядку її заповнення з 1 грудня 2014 року. Так, податкову накладну та розрахунок коригування доповнено новою графою «Обсяги постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ, що підлягають оподаткуванню за ставкою 7%.

Учасників семінару поінформовано про те, що з 1 січня 2015 року платник ПДВ зобов’язаний надати покупцю (отримувачу) податкову накладну, складену в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи, та зареєстровану в Єдиному реєстрі податкових накладних. Реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних підлягають всі податкові накладні незалежно від розміру ПДВ в одній податковій накладній.

Не залишилися поза увагою і актуальні питання адміністрування ЄСВ, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, декларування доходів громадян, отриманих у 2014 році. Начальник відділу оподаткування фізичних осіб Ірина Григорівна Лопачук зупинила свою увагу на особливостях вказаних питань в контексті змін, внесених до Податкового кодексу України.

Слід зазначити, що майже всіх присутніх дуже цікавило питання справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Начальник відділу оподаткування фізичних осіб детально зупинилася на об’єктах оподаткування податком та відповіла на запитання, що ставили учасники заходу.

Крім того, на проведеному семінарі висвітлювалися питання плати за землю, рентних платежів, акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів.

У процесі проведення заходу відбувся конструктивний діалог з учасниками щодо нагальних проблем в оподаткуванні. Запитувачі отримали кваліфіковані та змістовні відповіді від фахівців інспекції. Податківці впевнені в тому, що обізнаність платників сприятиме сумлінному виконанню податкових зобов’язань та усуненню непорозумінь із фіскальною службою.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва