back

Ситуація в економіці області залишається стабільною

06 березня 2014


За підсумками січня поточного року в області спостерігаються позитивні результати по більшості показників економічного розвитку. Про це повідомляє Департамент економічного розвитку облдержадміністрації.

Позитивні зрушення

Наприклад, випуск промислової продукції збільшився порівняно з відповідним періодом минулого року на 0,6 % . На 5,5% збільшився і випуск валової продукції сільського господарства. Виріс обсяг виконання будівельних робіт — на 22,5% .

Порівняно з відповідним періодом минулого року на 6,7 % збільшилася середня заробітна плата і становить 2420 гривні.

Позитивні тенденції відзначаються у прямих іноземних інвестиціях, загальний обсяг яких збільшився на 22,5%. Однак, незважаючи на позитивну динаміку інвестиційної діяльності, нестача внутрішніх і зовнішніх інвестиційних ресурсів, як основного фактору виробництва та розвитку залишається основною проблемою регіональної економіки на сьогодні.

Поточна ситуація

Переважна більшість промислових підприємств працює у нормальному робочому режимі.

За січень-лютий на 12% зменшено обсяги виробництва пива, видобуток вуглеводнів зменшився на 10%, але у той же час, збільшено виробництво шпалер, продукції молокопереробної промисловості, деяких видів машинобудівної продукції, у тому числі і тракторів, складання яких розпочато із серпня минулого року у місті Ніжині.

Споживчий ринок

На споживчому ринку області зберігається стабільна ситуація. Торговельна мережа повністю забезпечена соціально значимими товарами в необхідних обсягах і асортименті.

Стабілізується ситуація з безготівковими розрахунковими операціями у торгівлі. Торговельних запасів продовольчих товарів на даний час вистачає для повного забезпечення потреб населення.

Ціни

Разом з тим, у зв’язку з різкими коливаннями на валютному ринку, очікується подорожчання імпортних товарів, а також деяких продовольчих товарів вітчизняного виробництва (олія, цукор, борошно, крупи). Девальвація гривні вплинула на ціни на нафтопродукти та газ скраплений (пропан-бутан), моніторинг яких проводиться на 9 базових підприємствах, що реалізують нафтопродукти.

Останнім часом спостерігається зростання рівня середніх роздрібних цін в області, як і в цілому по Україні на продовольчих ринках на овочі (картоплю, капусту, моркву, буряк, цибулю), що значною мірою обумовлено сезонним фактором, який безпосередньо впливає на собівартість зберігання та умови реалізації продукції.

Податки, зарплати та пенсії

Збір податків та платежів за січень 2014 року у порівнянні з аналогічним періодом 2013 року збільшився на 31,8 % і складав 254,5 мільйони гривень.

Станом на 1 лютого 2014 року загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати складала 17,0 мільйонів гривень, що на 14,3 % менше, ніж на 1 лютого 2013 року.

Середній розмір пенсійних виплат (з урахуванням пенсійного забезпечення військовослужбовців та деяких інших категорій громадян) на 01березня 2014 становив 1399,26 гривень, що на 47,4 % більше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.



За інформацією Департаменту
економічного розвитку
облдержадміністрації



Довідково (ситуація в районі):

За підсумками січня поточного року в районі спостерігаються позитивні результати по більшості показників економічного розвитку. Про це повідомляє відділ економічного розвитку райдержадміністрації.

Позитивні зрушення

Наприклад, випуск промислової продукції збільшився порівняно з відповідним періодом минулого року на 3,2%. На 2,2% збільшився і випуск валової продукції сільського господарства. Виріс обсяг виконання будівельних робіт в 2,3 рази в порівнянні з січнем минулого року.

Середньомісячна заробітна плата штатного працівника за підсумками 2013 року склала 2655 гривень.

Позитивні тенденції відзначаються у інвестиційній діяльності. Однак, нестача внутрішніх і зовнішніх інвестиційних ресурсів, як основного фактору виробництва та розвитку залишається основною проблемою багатьох галузей економіки району на сьогодні.

Поточна ситуація

Промислові підприємства працюють у нормальному робочому режимі.

За січень-лютий на 3,8% зросли обсяги виробництва шпалер на підприємстві ПАТ «Слов’янські шпалери- КФПТ», в той же час зменшилися на 7% обсяги переробки деревини до січня минулого року, не працює державне підприємство «Холминський спиртзавод».

Споживчий ринок

На споживчому ринку району зберігається стабільна ситуація. Торговельна мережа району повністю забезпечена соціально значимими товарами в необхідних обсягах і асортименті.

Стабільною залишається ситуація з безготівковими розрахунковими операціями у торгівлі. Торговельних запасів продовольчих товарів на даний час вистачає для повного забезпечення потреб населення.

Ціни

Разом з тим, у зв’язку з різкими коливаннями на валютному ринку, очікується подорожчання імпортних товарів, а також деяких продовольчих товарів вітчизняного виробництва (олія, цукор, борошно, крупи, овочі). Девальвація гривні вплинула на ціни на нафтопродукти моніторинг яких проводиться по підприємствах, що реалізують нафтопродукти на території району.

Останнім часом спостерігається зростання рівня середніх роздрібних цін в районі, області, як і в цілому по Україні на продовольчих ринках на овочі (картоплю, капусту, моркву, буряк, цибулю), що значною мірою обумовлено сезонним фактором, який безпосередньо впливає на собівартість зберігання та умови реалізації продукції.

Податки, зарплати та пенсії

Надходження податків до місцевого бюджету зросли на 13,4% та склали 2,8 млн.грн.

В районі немає заборгованості із заробітної плати та пенсій.

Середній розмір пенсійних виплат станом на 01лютого 2014 року становив 1321,42 гривень.



За інформацією відділу
економічного розвитку, торгівлі та інфраструктури
райдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва