back

Круглий стіл на тему "Переваги гендерної рівності. Українська родина ХХІ століття"

30 листопада 2008

28 листопада 2008 року в райдержадміністрації відбулося засідання круглого столу на тему "Переваги гендерної рівності. Українська родина ХХІ століття".

Тема, яка обговорювалася під час засідання, - надзвичайно актуальна, адже гендерна рівність - одна з важливих ознак правової держави, показник рівня розвиненості відкритого суспільства.

Провела засідання круглого столу Я.М.Павленко - начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації.

Кількість учасників заходу - 36 чоловік.


Із виступів учасників круглого столу:

В.В.Лисенко - директор районного центру зайнятості:
"Відповідно до ст. 17 ЗУ "Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків", жінкам і чоловікам забезпечуються рівні права та можливості у працевлаштуванні, просуванні по роботі, підвищенні кваліфікації та перепідготовці. Але вакансій для жінок на ринку праці недостатньо, що свідчить про те, що жінки мають менше можливостей вирішити питання зайнятості.
З початку року на обліку в районному центрі зайнятості перебувало 2496 громадян, з них половина - жінки. Працевлаштовані за направленням центру зайнятості 486 жінок (53% від загальної кількості працевлаштованих). У громадських роботах брали участь 295 жінок (53% від усіх учасників). 10 жінок отримали одноразово допомогу по безробіттю для відкриття власної справи. На дотаційні місця працевлаштовані 40 жінок (66%)...
З початку року для безробітних проведено 10 семінарів з гендерної проблематики. При районному центрі зайнятості діє клуб "Корюківчанка" - для жінок, які втратили роботу. Спільно з відділом у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації проведено засідання клубу на теми: "Я - успішна жінка", "Налаштуйся на успіх", "Жінка - мати", "Заняття до душі", "Світ навколо мене"...

Н.М.Ющенко, начальник управління юстиції, у своєму виступі звернула увагу на соціальні пільги та гарантії для жінок:
"Відповідно до ст. 56 КЗпП України, вагітна жінка, жінка, яка має дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, має право на неповний робочий день або неповний робочий тиждень.
Відповідно до ст. 174 КЗпП України, забороняється застосування праці жінок на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці.
Відповідно до ст. 175, 176, 177 КЗпП України, не допускається або обмежується залучення до робіт у нічний час, до надурочних робіт, робіт у вихідні дні, а також направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3-х років.
Жінки, які мають дітей віком від 3-х до 14 років або дітей-інвалідів, не можуть залучатися до надурочних робіт або направлятися у відрядження без їхньої згоди."

М.В.Симончук - директор районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, зазначив, що, "виходячи з основних завдань районної програми «Забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків Корюківського району на період до 2010 року» та з метою профілактики гендерного насильства, КРЦСССДМ проводить активну просвітницьку роботу серед учнів та молоді району."

Т.В.Сіренко - бібліограф ЦБС, презентувала інформаційний буклет "Ознака доби - гендерна рівність", а також зробила огляд художньої літератури, у якій висвітлюються питання гендерної рівності.

Активну участь в обговоренні проблеми круглого столу взяли участь А.І.Кун - заступник голови райдержадміністрації з гуманітарних та політико-правових питань, Г.Г.Чорний - заступник голови районної ради, Н.М.Сіра - начальник районного відділу статистики, Н.Д.Гончар - заступник начальника управління Пенсійного фонду в Корюківському районі, С.Л.Милейко - заступник начальника РВУМВС України, О.Г.Безнісько - керівник апарату райдержадміністрації; С.І.Самсон - заступник начальника управління праці та соціального захисту населення, С.В.Мороз - заступник голови правління ВАТ "Корюківське автопідприємство 17445", радник голови райдержадміністрації з гендерних питань; О.М.Савченко - голова Сядринської сільської ради, Н.І.Данченко - голова Жуклянської сільської ради, О.В.Лисенко - голова Будянської сільської ради.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва