back

Відкриття пам’ятного знака жертвам Голодомору 1932-1933 років у селі Забарівці

16 листопада 2008

15 листопада 2008 року в селі Забарівці Корюківського району було відкрито пам’ятний знак - хрест жертвам голодомору 1932-1933 рр.

Хрест було встановлено на території місцевої церкви.

У заході взяли участь заступник голови райдержадміністрації А.І.Кун, завідуюча сектором з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськими організаціями та засобами масової інформації райдержадміністрації С.І.Шматуха, сільський голова В.І.Козел, актив села, учні школи.

Виступаючи перед учасниками мітингу, заступник голови райдержадміністрації А.І.Кун зазначила:
"Голодомор 1932-1933 років – одна з найстрашніших трагедій в історії українського народу і один з найбільших злочинів сталінщини перед українством.
Кожен громадянин України повинен знати масштаби цієї трагедії, внаслідок якої в мирний час на своїй землі загинули мученицькою смертю мільйони наших земляків, зникли з карти України сотні і тисячі сіл і хуторів.
Голод 1932 – 1933 років на Україні – це явище, про яке ми не можемо і не сміємо мовчати. Мертві вже не можуть нічого розповісти про муки голодної смерті. Тому обов’язок живих – сказати правду про ті події за них, передати її наступним поколінням."

Отець Володимир (Маренич), настоятель церкви Олександра Невського (УПЦ МП) освятив хрест, відслужив поминальну панахиду.

Схвильованими і трагічними водночас були виступи свідків тих страшних подій Очковської Кулини Іванівни та Заборовського Миколи Олексійовича.

Пам’ять про загиблих у часи Голодомору 1932-1933 років було вшановано хвилиною мовчання.

Кількість учасників заходу – близько 100 чоловік.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва