back

Латвія продовжить допомагати відбудовувати Чернігівщину: в пріоритеті – соціальні об’єкти

20 березня 2024

Латвійська Республіка є одним із ключових партнерів у відбудові регіону. Сьогодні Чернігівщину в черговий раз відвідала латвійська делегація. У її складі – представники Міністерства закордонних справ та Посольства Латвійської Республіки в Україні. Основна мета візиту, який відбувся у межах роботи Регіонального офісу міжнародного співробітництва, напрацювання напрямів подальшої співпраці.

 

«Латвійська сторона продемонструвала, що є надійним партнером для нас. Ми отримуємо потужну підтримку в різних напрямах. Зокрема, це і оздоровлення дітей, і забезпечення шкіл транспортом, і звичайно ж відбудова», – зазначив перший заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Костянтин Мегем.

 

Сьогодні латвійські партнери оглянули ряд об’єктів, які наразі визначені пріоритетними для відновлення: Новобиківський заклад загальної середньої освіти Новобасанської ТГ, Чернігівський професійний будівельний ліцей, обласний центр крові, обласну універсальну наукову бібліотеку імені Софії та Олександра Русових. Всі вони зазнали пошкоджень під час активних бойових дій на території області.

 

У Новобиківському закладі загальної середньої освіти навчаються учні з 9 населених пунктів Новобасанської та сусідньої Бобровицької громади. Заклад вдалося частково відновити коштом благодійних фондів, проте будівля досі потребує капітального ремонту. Крім того, у Новому Бикові залишається зруйнованим дитячий садочок.

 

Чернігівський обласний центр крові не припиняв свою діяльність навіть у лютому-березні 2022 року. Тепер на заклад лягає додаткове навантаження по забезпеченню донорською кров’ю не тільки Чернігівщини, а й інших областей, де тривають активні бойові дії. Коштом державного бюджету в будівлі центру відновили дах та замінили вікна. Втім, залишається необхідність у забезпеченні дороговартісним обладнанням.

 

У зв’язку з тим, що значна кількість працівників будівельної галузі захищають кордони України, існує дефіцит фахівців у цій сфері. Тому питання відновлення закладів професійно-технічної освіти зараз надважливе. Один з них – Чернігівський професійний будівельний ліцей. Заклад потребує відновлення майстерні, що необхідна для проведення виробничого навчання.

 

Будівля обласної універсальної наукової бібліотеки імені Софії та Олександра Русових постраждала внаслідок бомбардування Чернігова російськими окупантами у березні 2022 року – були вибиті вікна, пошкоджено дах, частину стіни, а також знищені матеріальні цінності на загальну суму близько мільйона гривень, в тому числі 3 тисячі примірників друкованих видань. Наразі лишається ряд протиаварійних робіт, які необхідно завершити.

 

 

«Ми продовжуємо надавати підтримку – на цей рік у бюджеті закладено 5 мільйонів євро на допомогу Україні. Чернігівський регіон лишається нашим пріоритетним напрямком. Важливо, що нам вдалося підключити Агенцію регіонального розвитку для співпраці у питаннях відновлення. З практичного боку ми будемо намагатися залишити організації, які вже працювали у вашому регіоні, та спробувати залучити бізнес», – зауважив директор Департаменту економічних відносин та політики розвитку співробітництва Міністерства закордонних справ Латвії Крістапс Брусбардіс.

 

Також він додав, що цього року планується завершити роботи по відбудові зруйнованих будинків у Ягідному, які почали у 2022 році, що включатиме внутрішні роботи та встановлення меблів.

 

«Як Агенція регіонального розвитку ми станемо контактною особою для багатьох організацій, які заходять в Україну, щоб допомагати та надавати підтримку у відновленні», – зазначила голова Агентства розвитку співробітництва Латвії Дана Хейберга.

 

Пріоритетом для латвійських партнерів є соціальні проєкти, а також питання співпраці з Європейським Союзом. Зокрема, у планах — організація короткострокового навчального курсу для працівників обласної влади та органів місцевого самоврядування щодо оформлення заявок по залученню коштів з ЄС.

 

Регіональний офіс міжнародного співробітництва — ініціатива Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що має на меті розвиток взаємодії місцевих та регіональних влад з міжнародними партнерами, які прагнуть співпрацювати на рівні області та територіальної громади.

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва