back

Грантові програми та кредитування: про підтримку агробізнесу Чернігівщини – на брифінгу в ОВА

18 березня 2024

Про підтримку агробізнесу від держави та міжнародних партнерів в умовах війни розповів сьогодні на брифінгу в медіацентрі ОВА директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Крапивний.

 

Низку грантових програм для аграріїв пропонує урядовий проєкт «єРобота»:

  • грант на створення або розвиток тепличного господарства (до 7 млн грн);
  • грант на створення або розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства (до 10 млн грн);
  • грант на створення або розвиток власного бізнесу (до 250 тис. грн);
  • гранти учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей (до 1 млн грн);
  • грант на створення або розвиток переробного підприємства (до 8 млн грн).

 

Основною вимогою цих державних програм є створення нових робочих місць. Детальніше про умови отримання грантів можна дізнатися на порталі Дія.

 

За цими напрямами підтримки у 2023 році сільгосппідприємства Чернігівщини отримали близько 59 мільйонів гривень державних коштів. Найбільш популярні – гранти на створення або розвиток переробного підприємства.

 

 

«Ще залишається понад 1 млн тонн перехідного зерна 2021-2022 року, яке потрібно переробляти. Тому наразі ця програма є дуже актуальною», – зазначив спікер.

 

 

Ще одним напрямом підтримки від держави є програма «Доступні кредити 5-7-9». Для Чернігівщини розмір кредиту – до 150 млн грн. Аграрний бізнес області долучився до програми досить активно. Минулого року більше половини кредитів сільгосппідприємства отримали саме за програмою «Доступні кредити 5-7-9». Загалом це 1,5 млрд грн кредитів.

 

Важливо, що і програма «5-7-9», і програма грантів для переробних підприємств передбачають додаткові пільги для учасників саме з деокупованих територій.

 

Найближчим часом має запрацювати ще одна програма — з відшкодування державою 25 % вартості закупленої сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.

 

Також в кінці лютого цього року почав роботу Фонд часткового гарантування кредитів в сільському господарстві.

 

«Якщо у суб’єкта господарювання немає застави, то Фонд може гарантувати перед банком до 50 % кредиту і, у разі виникнення форс-мажорних обставин, виплатити їх. Це забезпечить кращий доступ до кредитних ресурсів», –  зауважив Олег Крапивний.

 

Максимальна сума кредиту на одного позичальника – 30 млн грн. Підтримка надається невеликим суб’єктам господарювання – до 500 гектарів земель в обробітку. Щоб отримати її, необхідно бути зареєстрованим у Державному аграрному реєстрі. Наразі Фонд може гарантувати кредити лише клієнтів Укразбанку, проте процес підписання договорів з банками триває, і їх перелік буде збільшуватись.

 

Значну підтримку аграрному бізнесу у вигляді грантів надають і міжнародні партнери. Зокрема, USAID АГРО спільно з Органік Стандарт допомагає компенсувати 90 % вартості проведення сертифікації виробникам органічної продукції. Крім того, USAID АГРО надає співфінансування на розвиток потужностей з доробки, сушіння, зберігання зерна, а також співфінансування переробним підприємствам для відновлення та розвитку експортного потенціалу.

 

Важливо, що програми підтримки для агровиробників доступні на єдиній онлайн платформі – Державному аграрному реєстрі. Для реєстрації потрібно мати лише електронний підпис.

 

«Рекомендую всім, хто займається аграрним виробництвом, зареєструватися. В реєстр автоматично підтягується ключова інформація про виробника з інших державних ресурсів. Крім того, в особистому кабінеті завжди можна знайти інформацію про наявність доступу до державних та міжнародних програм підтримки бізнесу», – зазначив спікер.

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва