back

До людей з інвалідністю - з постійною увагою

03 грудня 2021

 

  3 грудня – Міжнародний день людей із інвалідністю, який покликаний вкотре привернути увагу суспільства до проблем людей з особливими потребами, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя та необхідності їх широкого залучення до соціального, економічного, культурного життя та розвитку країни.

  Тому одним з основних напрямів роботи управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області та його відділень є турбота про соціальний захист тих людей, які в результаті отриманих на виробництві травм чи професійних захворювань частково або повністю втратили працездатність.

  Сьогодні під постійним піклуванням управління перебувають 2 961 потерпілий на виробництві та члени їх сімей, серед яких майже половина є особами з інвалідністю та 244 – внутрішньо переміщені особи. Із загальної кількості потерпілих на виробництві в області обліковуються: 48 осіб з інвалідністю I групи; 298 – II групи; 1 085 – III групи, загалом 1 431 особа з інвалідністю. Усі вони щомісяця отримують гарантовані державою страхові виплати у зв’язку зі стійкою втратою професійної працездатності та інші види допомоги. За 10 місяців поточного року застрахованим особам та членам їх сімей виплачено 76,4 млн грн, в тому числі 11,1 млн грн – внутрішньо переміщеним особам. Усі вони своєчасно отримують страхові виплати.

  На медико-соціальні послуги 269 потерпілим від трудового каліцтва та професійних захворювань за рахунок коштів Фонду вже використано понад 5,2 млн грн, близько 0,7 млн грн витрачено на придбання лікарських засобів та виробів медичного призначення для 117 потерпілих.

  На всі види доглядів потерпілим внаслідок трудового каліцтва цього року виплачено за рахунок коштів Фонду понад 2,5 млн гривень.

  Фахівцями управління та його відділень постійно здійснюється робота із залучення потерпілих на виробництві до активного громадського життя, надання їм допомоги у психологічній, фізичній та соціальній  реабілітації. Тісна співпраця з громадською організацією «Чернігівський союз інвалідів від трудового каліцтва та професійних захворювань» дає можливість підтримувати тісний зв’язок з усіма громадянами з інвалідністю та оперативно реагувати на всі проблеми, які у них виникають.

  Звертаємось зі словами глибокої поваги та шани усім тим, хто виявляє виняткову силу волі і мужність, непохитну віру в життя, долаючи нелегкі випробування долі.

  Від щирого серця бажаємо всім нашим співвітчизникам – особам з інвалідністю доброго здоров’я, щастя, активного довголіття, родинного затишку, достатку, любові і радості в домі, мудрості і витримки у всіх життєвих ситуаціях.

  Працівники управління і надалі будуть робити все, щоб люди, які втратили здоров’я, виконуючи свій професійний обов’язок, якомога повніше відчували державну турботу й поліпшення свого добробуту.

 

 

Володимир Нашиванько, начальник управління

виконавчої дирекції Фонду соціального

страхування України в Чернігівській області

 

До Міжнародного дня людей з інвалідністю служба зайнятості інформує

Протягом січня-листопада 2021 року за допомогою в працевлаштуванні до служби зайнятості області звернулися 1,1 тис. людей з інвалідністю, а всього мали статус безробітного майже 2 тис. осіб цієї категорії. З них працевлаштовано 417 громадян. Переважно водіями, продавцями, охоронниками, сторожами, кочегарами, підсобними робітниками. Проте у службі зайнятості називають і непоодинокі приклади працевлаштування людей з інвалідністю інженерами, керуючими підприємством, спеціалістами державної служби, вчителями, медсестрами тощо.

Не кожна людина, яка бажає працевлаштуватися, володіє затребуваною професією. В таких випадках служба зайнятості пропонує своїм клієнтам безкоштовно пройти професійну підготовку, перепідготовку чи підвищення кваліфікації за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Протягом січня-листопада поточного року на професійне навчання було направлено 83 людини з інвалідністю. Ще 54 особи залучено до громадських та інших робіт тимчасового характеру.

Станом на 1 грудня 2021 року на обліку в службі зайнятості області перебувало 658 безробітних громадян, які мають інвалідність.

 

Чернігівський обласний центр зайнятості

 

вапр
ууц
цуе
еку
паврва