back

«Присядь же, брате, потужи…»

10 січня 2013


Сьогодні у районах і містах області проходять заходи з нагоди 210-ї річниці від дня смерті гетьмана Лівобережної України Кирила Розумовського. Столицею її на той час був наш Батурин.

Заснований на початку XVII століття, він відіграв значну роль в історії України. У 1669 – 1708 та 1750 – 1764 роках Батурин був резиденцією гетьманів Лівобережної України, з ним пов'язана діяльність таких визначних політичних лідерів часів Гетьманщини, як Д. Многогрішний, І. Самойлович, І. Мазепа, П. Орлик, К. Розумовський.

Батуринський комплекс пам'яток має пріоритетне значення для формування історичної свідомості Українського народу в процесі становлення і розвитку української держави.

Серед найцінніших пам'яток — палац К. Розумовського, споруджений за проектом всесвітньо відомого архітектора Ч. Камерона. На початку 2000-х потребував проведення невідкладних реставраційно-ремонтних робіт.

Запобігти подальшому руйнуванню об'єктів культурної спадщини, суттєво поліпшити стан забудови і упорядкування історичної частини Батурина була покликана розроблена Кабінетом Міністрів України у 2002 році Комплексна програма збереження пам'яток Державного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» і розвитку соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури смт Батурин.

Саме з 2002 року Уряд України під керівництвом Віктора Януковича розпочав відродження Гетьманської столиці. Вже у 2003—2004 роках на ці цілі було виділено декілька мільйонів гривень (кошти призначались на підготовку проектно-кошторисної документації для реставрації пам’яток у Батурині, розроблення генерального плану розвитку заповідника, археологічні дослідження, реставраційно-ремонтні роботи у палаці Кирила Розумовського).

Тож всі позитивні речі, які протягом останніх років відбулись у Батурині, почалися у 2003 році, коли Прем’єр-міністром України був Віктор Янукович.

Останніми роками голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко особисто опікується розвитком Батурина. Жителі містечка з вдячністю відгукуються про заасфальтовані дороги, прокладені водогін і газопровід.

У Батурині яскравий морозний ранок 9 січня 2013 року був розтривожений поминальним дзвоном, який лунав із дзвіниці церкви Воскресіння Господнього. Цього дня тут був проведений тематичний захід «Присядь же, брате, потужи…», присвячений пам’яті останнього гетьмана України К.Г.Розумовського (з нагоди 210-ої річниці з дня його смерті).

У Воскресенській церкві-усипальниці К. Розумовського зібралися парафіяни – Батуринський міський голова Анатолій Бороденко, працівники заповідника, місцева інтелігенція.

Предстоятель храму, митрофорний протоієрей о.Георгій відслужив панахиду за упокій душі останнього гетьмана України Кирила Розумовського та всієї родини Розумовських.

На знак пошани до К.Розумовського всі учасники заходу поклали живі квіти до пам’ятника «Гетьмани. Молитва за Україну».

У палаці К.Розумовського всім присутнім було презентовано нові виставки «Мала їдальня палацу К.Розумовського» та «Робочий кабінет К.Розумовського». Куратор виставки, завідуюча відділом історії Гетьманства Юлія Цапко, презентувала їх та розповіла гостям про останні роки життя Кирила Розумовського в Батурині.

З 8 січня у відділі краєзнавства Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка відкрито виставку «Академік. Гетьман. Будівничий: до 210-ї річниці від дня смерті К. Розумовського».

У Чернігівському обласному історичному музеї ім. В. В. Тарновського 9 січня відкрилась виставка «Рукою власною...» Універсали гетьмана Кирила Розумовського у зібранні Василя Тарновського».



Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва