back

Єдиний день інформування населення

26 грудня 2012


Чернігівщина: здобутки, рубежі і плани


Протягом 2012 року органами виконавчої влади Чернігівщини було забезпечено зростання рівня економічного розвитку через підвищення ефективності діяльності всіх секторів народногосподарського комплексу, що в свою чергу, позитивно вплинуло на відновлення потенціалу та модернізацію базових секторів економіки. «Основними пріоритетами у сфері промислової політики є стабілізація роботи промислового комплексу, активне впровадження енергозберігаючих технологій, виробництво продукції вищих технологічних укладів», — наголосив у своєму Звіті під час пленарного засідання одинадцятої сесії обласної ради, яке відбулося 21 грудня 2012 року, голова облдержадміністрації В. Хоменко.

Так, за 9 місяців ц. р. обсяг промислової продукції реалізованої підприємствами області становить 10,4 млрд. грн., що перевищує обсяг аналогічного періоду минулого року на 1,0 млрд. грн. Темп росту обсягів промислового виробництва склав 100,2%, що перевищує показник по Україні (98,6%) і відповідає 11 позиції серед регіонів. Облдержадміністрацією здійснюється постійний моніторинг промислового виробництва та вживаються заходи щодо стабілізації роботи промислових підприємств області. З метою реалізації регіональної промислової політики розроблена Середньострокова програма промислового розвитку Чернігівської області до 2015 року, яка спрямована на впровадження високих технологій, стимулювання наукомістких виробництв, формування умов для розширення масштабів промислового виробництва і реалізації якісної конкурентноздатної продукції.

У цьому році аграрний сектор Чернігівщини досяг вагомих результатів. За прогнозом Чернігівщина отримає найвищий за всю історію області урожай зернових культур – понад 2,8 млн. тонн. Станом на 30.11.2012 вже намолочено 2750,2 тис. тонн зерна.

Чернігівщина є одним з лідерів в Україні з виробництва картоплі, тому опрацьовується питання впровадження інвестиційного проекту з будівництва нового сучасного заводу з виробництва картоплепродуктів у ПБП «Вімал», що дасть можливість переробки 600 тонн картоплі на добу з річним виробництвом крохмалю 9600 тонн. У галузі тваринництва здійснюється реалізація понад 20 інвестиційних проектів у молочному скотарстві. Найбільш значущими для області серед них ДП «Красносільське-молоко» – будівництво молочного комплексу на 4520 голів, ТОВ «Агрікор Холдинг» с. Сергіївка Прилуцького району — будівництво молочного комплексу на 2400 корів.

Поліпшення бізнес-клімату та активізація інвестиційних процесів визначені облдержадміністрацією як стратегічні напрями розвитку регіону. Завдяки заходам, що вживаються облдержадміністрацією, третій рік поспіль утримується позитивна динаміка в інвестиційній діяльності. За січень-вересень обсяг капітальних інвестицій склав майже 1,5 млрд. грн. Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, вкладених в економіку області, на 1 жовтня 2012 року склав 105,8 млн. дол. США. Приріст іноземного акціонерного капіталу, з урахуванням його втрат, курсової різниці становив 4,9% до початку року. З метою поліпшення інвестиційного клімату, активізації інвестиційної діяльності реалізується Програма інвестиційного розвитку області на 2011-2015 роки. У рамках виконання Програми здійснено інвентаризацію вільних виробничих приміщень та земельних ділянок, визначено інвестиційні проекти, які можуть бути запропоновані інвестору, проводяться зустрічі з потенційними інвесторами.

На 2012 рік заплановано надходження в область понад 218 млн. грн. інвестиційних вкладень з Державного бюджету, що на 68% більше рівня 2011 року. Облдержадміністрація вживає заходи, спрямовані на повне освоєння державних субвенцій, а також веде пошук додаткових джерел фінансування проектів із поліпшення інфраструктури. Зокрема, продовжується впровадження чергового етапу Програми Європейського союзу та ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІ фаза», у рамках якої передбачається реалізувати 25 мікропроектів у шести районах області.

Упродовж 2012 року в усіх сферах суспільного виробництва та бюджетними установами області впроваджені енергозберігаючі заходи вартістю 65,3 млн грн, що дасть можливість економити щорічно 15,4 тис. тонн умовного палива (на загальну суму 14,5 млн грн).

Промисловість області посідає 5 місце за енергоефективністю в Україні. Суттєво поліпшили енергоефективність целюлозно-паперова, добувна та харчова галузі. Енергоефективність сільського господарства області на 4,2 в.п. вище за середнє значення по Україні, що забезпечило цій сфері 7 місце.

Відповідно до Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища на 2011-2015 роки кошти державного, обласного та місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища були спрямовані на реалізацію заходів по звільненню територій від непридатних хімічних засобів захисту рослин. У 2012 році за рахунок коштів Державного фонду охорони навколишнього природного середовища було вивезено на утилізацію 341,9 тонн отрутохімікатів. Станом на 01.10.2012 року на території області залишається близько 300 тонн непридатних пестицидів. Повністю очищено від непридатних пестицидів територію Коропського, Козелецького, Талалаївського, Сосницького, Менського, Бобровицького, Городнянського, Чернігівського, Ріпкинського, Н.-Сіверського, Бахмацького, Корюківського, Куликівського та Ніжинського районів.

В області реалізується Програма розвитку малого підприємництва на 2011-2012 роки, затверджено План заходів з покращення підприємницького середовища. В рамках Програми значна увага приділялась здійсненню інформаційної, юридичної та навчальної підтримки суб’єктів підприємницької діяльності: працювала Молодіжна школа бізнесу, «гаряча лінія» для підприємців.

На виконання Національного плану дій щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки у вересні в м. Чернігові відкрито регіональний Центр надання адміністративних послуг.

Одним із головних завдань на сьогодні є забезпечення цінової стабільності на споживчому ринку області. В межах наданих повноважень у сфері регулювання цін застосовуються усі можливі важелі щодо недопущення необґрунтованого зростання споживчих цін.

Зокрема, затверджені граничні рівні рентабельності, торговельних надбавок, укладені та діють Меморандуми узгоджених дій між обласною, районними державними адміністраціями, з одного боку, та виробниками продукції, суб’єктами торгівлі, з іншого. Організовуються ярмаркові заходи з продажу сільськогосподарської продукції та харчових продуктів за цінами виробника.

Одним з головних пріоритетів соціальної політики держави є забезпечення ефективної зайнятості населення. Ринок праці за 10 місяців 2012 року поповнився 17,5 тисячами нових робочих місць, що складає 111,0% річного завдання. При цьому чисельність осіб, працевлаштованих на робочі місця, створені юридичними особами, зросла з 4,5 тис. осіб (10 міс. 2011) до 5,3 тис. осіб (10 міс. 2012) – тобто на 17,8%.

У сфері соціального захисту основна увага приділялась питанням реформування системи соціальної підтримки населення шляхом удосконалення механізмів надання допомог, пільг та субсидій найбільш вразливим верствам населення. Правом на субсидії по оплаті за житлово-комунальні послуги, скраплений газ та тверде паливо користуються 31,4 тис. сімей, на ці цілі спрямовано 46,1 млн грн. Третина населення, або 377,2 тисяч жителів області, мають право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг, твердого палива та скрапленого газу та інші. Їх надано на суму 164 млн грн. На виконання соціальних ініціатив Президента України в області підвищено розмір допомоги по догляду за психічно хворими інвалідами І та ІІ групи до рівня мінімальної зарплати, або у 10 разів, як наслідок, кількість одержувачів порівняно з минулим роком збільшилась більше ніж у 5 разів. Важливу роль у соціальному захисті одиноких непрацездатних громадян відіграють 26 територіальних центрів соціального обслуговування, що надають близько 50 різноманітних видів послуг. До кінця поточного року планується ввести в експлуатацію новий корпус стаціонарного відділення обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів на 60 місць. Це надасть можливість охопити допомогою вдвічі більше дітей. На соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2012 рік з державного бюджету передбачено 52,6 млн грн, або на 1,6 млн грн більше, ніж у 2011 році. На оздоровлення та санаторно-курортне лікування чорнобильців області виділено 2698 путівок, з них 1680 – для дітей у складі груп та 173 – для дитини у супроводі батьків.

Протягом 10 місяців 2012 року до бюджету Пенсійного Фонду надійшло 4778,6 млн грн, що на 10,0% більше відповідного періоду 2011 року. Власні доходи зросли на 14,5% і склали 2085,6 млн грн. Забезпечено своєчасне призначення, проведення перерахунків та виплата в повному обсязі пенсій 373,7 тис. пенсіонерів області, з них призначено 11,2 тис. нових пенсій, проведено 37,2 тис. поточних перерахунків за зверненнями громадян. З початку року майже в 3 рази (з 225,5 тис. до 80,9 тис.) скоротилася кількість громадян, розмір пенсії яких менше 1 тис. гривень. Протягом року 78,1% багатодітних сімей отримали пільги з оплати житлово-комунальних послуг, 41,9% – на придбання твердого палива та скрапленого газу, 45,7% отримали знижку з оплати послуг зв’язку. Забезпечено пільговий проїзд дітей з багатодітних сімей на суму 292,1 тис. грн. У 2012 році 896 жінкам області присвоєно почесне звання України «Мати-героїня». До Адміністрації Президента України для підготовки відповідних указів щодо присвоєння почесного звання України «Мати-героїня» направлено ще 357 справ.

На реалізацію Програми оздоровлення та відпочинку дітей області використано понад 47,2 млн. грн, що на 11,3 млн грн більше, ніж у 2011 році. Оздоровчими та відпочинковими послугами охоплено майже 61 тис. дітей або 66,6% їх загальної кількості. Такими послугами забезпечено 100% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; 78,3% дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей; 56,2% дітей-інвалідів; 91,0% дітей, батьки яких загинули від нещасних випадків на виробництві або під час виконання службових обов’язків.

Головною метою розвитку системи охорони здоров’я на 2012 рік визначено реформування галузі для забезпечення якісної та доступної медичної допомоги населенню. Реформування здійснюється відповідно до плану-графіку на 2010-2014 роки, і розпочалось з реорганізації первинної ланки медико-санітарної допомоги. Всього медичну допомогу мешканцям області надає 901 медичний заклад, у т.ч. 35 обласних, 13 міських закладів, 22 центральні районні лікарні, 14 районних лікарень, 20 сільських дільничних лікарень, 100 лікарських амбулаторій (з них 96 сільських), 697 ФАПів.

У рамках обласної цільової Програми розвитку дошкільної освіти на 2011-2017 роки з початку року відкрито 7 дитячих садків, створено 7 навчально-виховних комплексів. Розпочали роботу 13 додаткових груп на базі діючих дошкільних закладів. 1 вересня 2012 року в Чернігівському районі відкрився Седнівський навчально-виховний комплекс. У жовтні відкрито сучасне приміщення Новобасанської школи Бобровицького району. Триває будівництво ще п’яти сучасних навчальних закладів.

Станом на 1 листопада в області діють 484 обласні громадські організації, з яких 281 зареєстровано та 203 легалізовано шляхом письмового повідомлення про заснування; 170 обласних осередків політичних партій, 10 з яких було зареєстровано протягом цього року. Крім того, нараховується 159 об’єднань громадян: 58 профспілкових організацій, 91 благодійних фондів та організацій, 10 творчих спілок.

В області створено умови для проведення консультацій органів виконавчої влади з громадськістю з питань реалізації державної політики. Протягом року 47 питань було винесено на громадське обговорення.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва