back

14 грудня в Україні відзначають День ліквідатора

13 грудня 2012


Усе далі в історію відходять ті жахливі місяці 1986 року, коли героїчними зусиллями народу, самовідданою мужністю пожежних вдалося приборкати вогнище безжальної радіації. З кожним наступним відрізком часу ми все більше розуміємо, від якої страшної біди була врятована наша країна, і світ зокрема.

У багатьох можуть виникнути сумніви, навіщо потрібне це свято, і чому саме 14 грудня вибрано для вшановування учасників ліквідації.

Річ у тому, що 30 листопада 1986 року було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в газеті «Правда» надруковано повідомлення про те, що держкомісією було прийнято в експлуатацію комплекс захисних споруд.

Ті, хто вважає 14 грудня своїм святом, уже давно називають цей день «Днем ліквідатора». Ще в 1986 році учасники ліквідації зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу. У 1994 році громадські організації чорнобильців України звернулися з листом до керівників держави, в якому запропонували заснувати в календарі день учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи. Тоді офіційне рішення не було прийняте, але ліквідатори самостійно почали відзначати цю дату. Святкування було офіційно дозволене, від різних силових структур виділялася почесна варта, покладалися вінки від керівників держави, іноземних посольств і громадських організацій, але було відсутнє визнання цього дня на державному рівні.

Та попри всі труднощі і проблеми, самі ліквідатори називають 14 грудня святом. У ліквідації катастрофи на ЧАЕС брали участь більше 650000 чоловік з усього Радянського Союзу, з яких більше половини представляла тодішню УРСР.


АНОНС

14 грудня в м.Корюківка відбудуться заходи з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС:

9.30 — мітинг біля пам’ятника «Героям Чорнобиля» та покладання квітів до пам’ятника, за участю керівництва району, ліквідаторів та працівників установ, підприємств, організацій району.

10.00 — круглий стіл у приміщенні Центральної районної бібліотеки за участю керівництва району, учасників ліквідації наслідків аварії, представників управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації, пенсійного фонду.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва