back

Згадаємо знакову подію в національній пам’яті — референдум 1 грудня 1991 року за Україну, за її волю

30 листопада 2012

У національній пам’яті України дата 1 грудня 1991 року займає особливе, знакове місце. Перший український референдум — народне волевиявлення підтвердило незалежність України як держави і право українського народу бути єдиним і неподільним господарем на своїй землі.

24 серпня 1991 року Верховна Рада України прийняла історичне рішення про вихід з СРСР та незалежність України. У прийнятому парламентом епохальному за своїм значенням документі «Акт проголошення незалежності України» від імені виборців було заявлено: «Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Україною в зв’язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року, продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Статутом OOH та іншими міжнародно-правовими документами, здійснюючи Декларацію про Державний суверенітет України, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки урочисто проголошує незалежність України та створення самостійної Української держави — України. Територія України є неподільною і недоторканою. Віднині на території України мають чинність винятково Конституція і закони України».

На підтвердження Акта проголошення незалежності Верховна Рада України вирішила провести 1 грудня 1991 року республіканський референдум. Він був потрібен, щоб нейтралізувати політичні спекуляції противників української незалежності, які заявляли, що народ нібито не підтримує Акт про незалежність. Союзне керівництво на чолі з президентом СРСР М. Горбачовим, не втрачаючи надій на укладення нового союзного договору, вело активну роботу в цьому напрямі. Крім того, світове співтовариство не поспішало з визнанням самостійності України, вичікуючи, як розгортатимуться події.

Впродовж вересня-листопада 1991 року прихильники та опоненти незалежності України вільно змагалися за прихильність їхньої позиції громадян молодої держави. Серед агітаторів та пропагандистів із патріотичних кіл за незалежну українську державність вагому роль відіграв актив Народного Руху України. На Чернігівщині він разом з іншими національно-демократичними організаціями провів велику роботу серед населення.

1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум про ставлення громадян України до Акта проголошення незалежності України, який проведено одночасно з виборами Президента України.

До бюлетеня з референдуму були включені текст Акта проголошення незалежності України, прийнятого Верховною Радою УРСР 24 серпня 1991 pоку, і питання: «Чи підтверджуєте ви Акт проголошення незалежності України?»

У голосуванні взяли участь 31 891 742 громадянина України, тобто 84,18% від загальної кількості включених до списку виборців. Із них на питання бюлетеня відповіли «Так, підтверджую» 28 804 074 громадян, або 90,32%. Позитивну відповідь дало населення всіх областей України, незалежно від національної приналежності.

Ми маємо пишатися, що наш рідний край у цьому винятково важливому голосуванні для визначення долі українського народу проголосував за незалежність більше, ніж в Україні в цілому. На Чернігівщині у референдумі взяли участь 969638 виборців, тобто 90,78% осіб, внесених у списки громадян. З них підтримало Акт проголошення незалежності України 908904 виборця, тобто 93,74% тих, хто взяли участь у референдумі (більше всеукраїнського рівня на 3,42%).

Закликаємо співвітчизників, жителі в Чернігівщини гідно відзначити цю знакову подію в історії України, її національній пам’яті. Пропонуємо не тільки згадати про вже майже легендарні події, що минули 21 рік тому. Розуміння значення першого українського референдуму в тому, що ця подія розкриває суть статті п’ятої Конституції України: «Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування». Реалізація владних повноважень народу здійснюється через щоденну роботу їхніх повноважних представників у виборних органах влади.

Цього року органами влади запропоновано громадськості провести відповідні заходи, присвячені черговій річниці проведення референдуму. Це можуть бути зустрічі керівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з представниками політичних партій та громадських організацій, а також організовані за участю молодіжних громадських організацій акції, спрямованих на зміцнення єдності держави та консолідацію суспільства.

Крім того, доцільним є проведення у навчальних закладах області тематичних уроків, лекцій, бесід та інші заходів, присвячених історичному значенню всеукраїнського референдуму.



За повідомленням управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва