back

Про відзначення 1–го грудня Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом

29 листопада 2012


Відзначення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом було започатковано 1987 року Всесвітньою організацією охорони здоров’я Глобальною програмою зі СНІДу і вперше цей день відзначався 1 грудня 1988 року.

Його мета: підвищити рівень обізнаності людей про цю інфекційну хворобу, вшанувати пам’ять тих, хто пішов з життя, та святкування здобутків – розширення лікувально-профілактичних послуг.

З метою поширення знань та розуміння проблем, пов’язаних з ВІЛ/СНІДом працівники Корюківського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді в останні дні листопада 2012 року провели заходи у навчальних закладах міста для учнівської молоді під назвою «Молодь обирає життя». Всього було охоплено 88 учнів. У Корюківському центрі зайнятості фахівець із соціальної роботи провів семінар на тему: «СНІД – загроза нації» для 11 молодих людей.

При центрі працює 8 фахівців із соціальної роботи, які закріплені за сільськими радами. У сільських школах ними було проведено серед учнів старших класів лекції, тренінги, бесіди, відеолекторії з метою розширення світогляду учнів про ВІЛ/СНІД, та розуміння впливу цієї хвороби на життя кожного з нас. Всього було охоплено 347 учнів сільських шкіл.

Метою цих заходів було звернути увагу учнів старших класів на проблему ВІЛ/СНІДу у районі та області. Нагадати шляхи передачі вірусу імунодефіциту людини, звернути увагу на необхідність профілактики ВІЛ/СНІДу в умовах відсутності лікування, сформувати принципи безпечної поведінки, виховати свідоме ставлення до проблеми ВІЛ/СНІДу та сформувати потребу в здоровому способі життя.

Спеціалісти центру закликали молодих людей, поглянути на проблему ВІЛ/СНІДу не як на щось примарне і далеке, а як на реальну загрозу кожному. Цифровими даними довели, що СНІД поряд, і ніхто не має гарантії не заразитися, якщо живе бездумно і не знає шляхів передачі хвороби. Прослухавши реальні історії з життя ВІЛ – інфікованих людей з вуст волонтерів, кожен з учнів, задумавшись про свої вчинки, поставив собі запитання: Чи завжди моя поведінка не є ризикованою щодо ВІЛ/СНІДу? Чи я зробив усе, щоб уберегти своїх друзів та однолітків від цієї хвороби?

30 листопада КММГО «Альтернатива» організовує тематичний вечір «Правда про СНІД», під час якого відбудеться показ фільму «Скарб» та діалог з лікарем-хірургом Корюківської центральної районної лікарні С.Милейком.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом – це можливість дізнатися про факти щодо цієї небезпечної хвороби і втілити знання в практику. Якщо люди розуміють, як вона передається, як можна її запобігти та усвідомлюють сьогоднішні реалії життя з ВІЛ-інфекцією – вони можуть за допомогою цих знань дбати про власне життя і життя інших людей, відверто та толерантно поводитися з ВІЛ-інфікованими.

З 1996 року почала діяти Об’єднана програма ООН з ВІЛ/СНІДу (ЮНЕЙДС), яка взяла на себе планування Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом і сприяння його відзначення.

У червні 2011 року світові лідери зібралися у штаб – квартирі ООН у Нью Йорку на Засідання високого рівня з питань ВІЛ/СНІДу в рамках Генеральної асамблеї ООН, на якому одностайно прийняли нову Декларацію «Активізація наших зусиль з викорінення ВІЛ/СНІДу».

Декларацією передбачено цілі боротьби з ВІЛ – інфекцією на період – до 2015 року. Це:

- вдвічі скоротити показники передачі ВІЛ – інфекції статевим шляхом,

- скоротити на 50% передачу ВІЛ – інфекції серед споживачів ін’єкційних наркотиків,

- викорінити передачу ВІЛ – інфекції новонародженим,

- розширити доступ до антиретровірусної терапії з тим, щоб це рятівне лікування отримували понад 15 млн. осіб,

- скоротити на 50% смертність від туберкульозу серед людей, які живуть з ВІЛ – інфекцією.

В цьому році та на весь період до 2015 року боротьба з ВІЛ/СНІДом буде проводитися під лозунгом:

«нуль» - число нових захворювань на ВІЛ- інфекцію,

«нуль» - дискримінації людей, які живуть з ВІЛ – інфекцією,

«нуль» - смертей від СНІДу.

Організації Товариства Червоного Хреста України долучаються до дій світової спільноти щодо боротьби з ВІЛ/СНІДом, реалізуючі міжнародні та національні програми.

ВІЛ – інфекція становить велику небезпеку для людей і суспільства. Не можна бути байдужим до цієї хвороби. Потрібно вести правильний спосіб життя, дбати про здоров’я своє та близьких, пам’ятати, що вірус може бути поряд. Якщо інфекція потрапила у Ваш організм, то знайте, що вихід є. У наш час дуже багато клінік та громадських організацій у яких можна отримати консультацію та зробити анонімний тест.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва