back

Зустріч у Корюківському історичному музеї з питань будівництва Меморіалу

26 листопада 2012

Минулої суботи, 24 листопада у місті Корюківці побувала делегація киян у складі 38 осіб. Це були представники Української спілки в’язнів-жертв нацизму, організацій ветеранів та інвалідів війни Святошинського району столиці. У Корюківському історичному музеї гості ознайомилися з його експозиціями й розповіли про мету свого візиту.

Вони створили ініціативну групу і турбуються про будівництво Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами. Інваліди війни, колишні малолітні в’язні концтаборів, партизани, підпільники організували акцію по збиранню коштів на спорудження Меморіалу. Чимало людей підтримують таку ініціативу, але багато й байдужості та черствості доводиться зустрічати. Писали, зверталися до ряду високопосадовців, депутатів парламенту, проте відгукнулося лише ... двоє! Багато відомств і міністерств відповідали відписками, посилалися на необхідність самій Чернігівській області знаходити кошти на втілення такого проекту. Тобто всеукраїнський комплекс повинна будувати Корюківщина і Чернігівщина!

У Києві кілька сотень благодійних фондів, але вони також відмовляли на письмові звернення у наданні внесків. Що ж це за благодійність така?! Усі погрузли у відписках – гірко констатували ветерани та інваліди війни. Тепер готують звернення від своїх організацій до Міністерства закордонних справ України, аби дипломати попросили, щоб і Німеччина взяла участь у створенні Меморіалу в Корюківці.

У музеї перед гостями виступили зі своїми спогадами про криваві дні березня 1943 року свідки Корюківської трагедії – сестри Діна Корнієвська та Ірина Ткачова, Галина Попова, Ганна Нековаль, Станіслав Тройна. Потім усі присутні на цій зустрічі перейшли до Районного будинку культури. Заступник голови райдержадміністрації Іван Бузак нагадав у своєму виступі про загальну концепцію будівництва Меморіального комплексу, розповів про етапи виконаних робіт. До березня 2013 року на визначеному місці повинні встановити пам’ятний хрест і виконати перепоховання останків жертв розправи карателів. Науковий працівник музею Оксана Толкачова розповіла про пошукову роботу, співпрацю з науковцями, показала слайди-знімки знайдених поховань убитих і спалених корюківчан.

Начальник відділу культури і туризму Людмила Бабич подякувала приїжджим за співпрацю і запросила ще відвідувати наше місто. Гості запевнили, що для них це – не просто вражаюча екскурсія. Вони вестимуть роз’яснювальну роботу серед свого населення, молоді, підуть з розповідями у київські школи. Потрібно усім також писати листи, звертатися до депутатів Верховної Ради України, меценатів, благодійників, аби підтримали цей патріотичний задум. Адже пам’ять про нашу історію повинна жити в народі.



Олександр Гончар

вапр
ууц
цуе
еку
паврва