back

СНІД: знати, щоб жити

26 листопада 2012

Вірус не обирає людей...


Дійсно, вірус не обирає людей, а проблема ВІЛ – інфекції стосується кожного. Скільки про СНІД не писали і не говорили, чомусь кожен з нас вважає, що ця хвороба існує деінде, тільки не поруч з нами – не в моєму місті чи селі, не в моїй області, не в моїй країні.

Щороку, починаючи з 1998, 1 грудня громадськість планети відзначає Всесвітній День боротьби зі СНІДом. Цей день став щорічною подією в більшості країн. Символом цієї боротьби, розуміння проблеми є червона стрічка, бо з 1991 року жодна відповідна акція, жоден захід не обходиться без неї. Червона стрічка – не просто петелька з червоної тканини – це багатозначний символ. Це символ протесту проти необізнаності, проти дискримінації прав людей, що живуть з ВІЛ/СНІДом. Стрічка кольору крові стала обов’язковим елементом емблем всіх організацій і товариств, що займаються проблематикою лікування і профілактики ВІЛ/СНІД, а також захисту прав людей, що живуть з ВІЛ. У цей день людство виражає солідарність із людьми, яких торкнулась епідемія, а влада багатьох держав звітує перед своїм народом про ефективність заходів профілактики ВІЛ – інфекції, СНІДу.

СНІД викликається вірусом, який атакує білі кров’яні тільця (лімфоцити) і деякі інші клітини тіла, включаючи мозок. У 1984 році французькі й американські дослідники винайшли розвиток незвичайного типу ретровірусу вповільненої дії, який тепер називається «вірус імунної недостатності людини» або ВІЛ. Подібно до інших вірусів, ВІЛ – це малесенький набір генів. Але через те, що він є ретровірусом, має рідкісну здатність копіювати і вводити свої гени прямо в ДНК людини. Один раз потрапивши в середину людського тіла вірус стає невід’ємною частинкою людського організму. Але інфікована вірусом ДНК може не діяти в людських клітинах протягом багатьох років. У такий спосіб ВІЛ може не викликати захворювання протягом п’яти і більше років.

А як у нашу область поширилася ВІЛ – інфекція?

ВІЛ – інфекцію до Чернігова привіз чоловік, який працював у Ефіопії. Після повернення додому він пройшов обстеження і було виявлено інфекцію. Вірус проник у організм під час проходження профілактичних процедур в Ефіопії. У 1993 році цей чоловік помер від серцево-судинної недостатності.

Рівень захворюваності на ВІЛ – інфекцію в Чернігівській області зростає з кожним місяцем. Щодо районів області то на сьогоднішній день найбільше хворих зареєстровано в Козелецькому (103 особи), Бахмацькому (73 особи), Щорському (75осіб), Бобровицькому (60осіб) районах, а також у містах Чернігів (950 осіб) та Прилуки (211). Якщо порівняти Чернігівщину з усією Україною, то наша область посідає десяте місце за темпами поширюваності інфекції.

З кожним роком збільшується кількість інфікованих у м. Корюківка та Корюківському районі. Перший хворий виявлений у 2001 році – житель сільської місцевості. І, починаючи з 2004, маємо тенденцію до зростання кількості хворих на СНІД. У 2004 році зареєстровано 2 хворих на СНІД, у 2006 – четверо, у 2007 - дев’ять осіб, серед яких і жінки, і діти. На кінець 2011 року було виявлено – 26 осіб, а на облік з них поставлено лише 15. Одна особа пройшла обстеження та приймає ліки. У 2012 році від ВІЛ – інфікованої матері віком до 35 років народилося 2 дітей, але статус дітям ще не встановлено. У лютому 2012 року виявлено ВІЛ – інфекцію в однієї жінки віком до 30 років і звернувся один анонім.

За даними кабінету інфекційних захворювань у м. Корюківка та по району станом на 01. 12. 2012 року виявлено 44 випадки ВІЛ – інфікованих, померло – 11 осіб. Переважна більшість ВІЛ – позитивних громадян - це молоді особи від 20 до 40 років, тобто люди найбільш продуктивного віку. Значний відсоток ВІЛ – інфікованих дорослих осіб – це жінки, тобто в найближчі роки можна прогнозувати збільшення кількості ВІЛ - позитивних дітей. Якщо порівнювати наш район з іншими, то у нас нібито найкраща ситуація. Можливо тому, що дуже багато інфікованих не звертаються до лікарні. Для того, щоб дізнатися про реальну цифру, потрібно помножити названу кількість інфікованих на десять.

ВІЛ – інфекція ослаблює імунітет людини. СНІД (синдром набутого імунодефіциту) – повільно прогресуюча інфекційна хвороба, що виникає внаслідок зараження людини вірусом імунодефіциту, характеризується глибоким порушенням клітинного імунітету, через що організм стає високо сприйнятливим до інфекцій, що призводить до загибелі хворого.

Вражає те, що можуть захворіти люди не тільки ті, які перебували у місцях позбавлення волі або залежні від наркотичних речовин, що вели аморальний спосіб життя. Дуже багато ВІЛ – інфікованих людей, які дізнавшись про діагноз навіть не підозрювали цього і знаходяться у шоковому стані. Але є і такі люди, які мають статус ВІЛ – інфікованої особи та без попередження відвідують лікарів – стоматолога, гінеколога, народжують дітей. Тому маючи контакт з такою людиною ніхто не може бути захищеним від невиліковної хвороби ні лікар, ні пацієнт. У такому випадку, самі ВІЛ – інфіковані особи не переймаються здоров’ям інших людей.

У наш час дуже розвинена медицина. Єдиний спосіб дізнатися, чи є в організмі людини ВІЛ – здати тест на його наявність. Згідно з Законами України, тест на ВІЛ є добровільним та конфіденційним. Експрес-тест можна зробити у м. Чернігові в громадській організації «Ведис». Там надають безкоштовну інформацію в телефонному режимі за номером 67 -46 -19.

У Корюківській центральній районній лікарні можна зробити анонімний тест у інфекційному кабінеті результат якого буде відомий через два тижні.

Дізнатися більше про те, як захистити себе від інфікування ВІЛ, як допомогти собі та близьким, якщо така проблема вже існує, пройти діагностику і отримати допомогу у психологів і медиків можна у консультантів Національної лінії телефону довіри з проблем ВІЛ/СНІДу: 8 – 800 – 500 – 45 – 10 (дзвінки зі стаціонарних телефонів безкоштовні).

Отримати інформацію щодо організацій, які працюють у сфері профілактики ВІЛ – інфікування, надання допомоги інфікованим і хворим можна у центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, що знаходиться за адресою: м. Корюківка вул. Вокзальна,2, або за телефоном 2 – 26 – 27.



Центр соціальних служб у справах сім’ї, дітей та молоді

вапр
ууц
цуе
еку
паврва