back

Європейський тиждень місцевої демократії

31 жовтня 2012

Європейський тиждень місцевої демократії (далі – Тиждень або ЄТМД) є щорічною загальноєвропейською кампанією, яка проводиться наприкінці жовтня — на початку листопада, і включає національні і місцеві заходи, які проходять у всіх державах-членах Ради Європи з метою поширення інформації про можливості розвитку місцевої демократії і сприяння ідеї демократичної участі на місцевому рівні.

Кампанію «Європейський тиждень місцевої демократії в Україні» потрібно розуміти широко та комплексно. Європейський тиждень місцевої демократії є новим та ефективним інструментом сприяння розвитку місцевого самоврядування в контексті політики європейської інтеграції України.

Оскільки Тиждень є "Європейським", а євроінтеграція — одним з пріоритетів України, невід’ємними елементами Тижня мають стати інформаційні кампанії та заходи із презентації європейських принципів, кращих практик, міжнародного законодавства з питань місцевої і регіональної демократії, конкретних результатів міжнародного співробітництва на рівні міст та регіонів, можливостей міжнародних та європейських інституцій щодо сприяння місцевому і регіональному розвитку.

Головними заходами Тижня мають стати дні відкритих дверей, відкриті засідання рад, прийоми громадян представниками органів місцевого самоврядування, керівництвом місцевих органів виконавчої влади та інші заходи (конференції, семінари, наради, кругли столи, прес-клуби, лекції, навчально-ознайомчі візити тощо), націлені на ознайомлення населення із завданнями та принципами функціонування системи місцевого самоврядування з однієї сторони, та своїми правами і можливостями на участь у цьому процесі – з іншої. Передбачається, що зазначені заходи мають охоплювати різні групи населення, стосуватися різних питань місцевого життя. При цьому окрему увагу, і це відображено як у документах Ради Європи, так і у відповідному Указі Президента України, потрібно відводити відповідній роз’яснювальній роботі серед молоді. Тобто в школах ознайомлення з діяльністю та планами органів місцевого самоврядування можливо проводити у більш розважальній формі (лекції, конкурси, ігри тощо). Ми маємо забезпечити можливість з наймолодшого віку отримувати повну інформацію щодо основ місцевої демократії, управління та євроінтеграції, сприяти підвищенню залучення молоді до вирішення питань своїх громад.

Європейський тиждень місцевої демократії має також стати можливістю для інформування та ознайомлення громадськості з роллю Ради Європи та інших інституцій спільної Європи в області розвитку місцевої демократії і, таким чином, сприяти загальноєвропейській інтеграції навколо демократичних засад реалізації громадянами Європи їх невід’ємного права на участь у вирішенні питань місцевого значення.

Проведення таких заходів під єдиними гаслами ЄТМД має підсилити розуміння того, що «місцевий» і «європейський» підходи до здійснення самоврядування не протистоять один одному, а взаємно один одного доповнюють. Місцева демократія є загальною європейською цінністю і повинна спиратися на кращі досягнення та практики в галузі управління та демократії. Активна просвіта громадян щодо сучасних європейських інструментів та механізмів сприяння місцевій і регіональній демократії має перетворити їх на палких прихильників процесу євроінтеграції.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва