back

31 жовтня — Єдиний день інформування населення

30 жовтня 2012

Тема: парламентські вибори 28 жовтня 2012 року — ще один крок до розвитку демократії в Україні

Президент України Віктор Янукович подякував усім виборцям, які проявили активну громадянську позицію та проголосували на виборах до Верховної Ради України за майбутнє держави.

«Я вітаю народ України з важливим кроком у розвитку вільної незалежної демократичної держави», — зазначив Президент.

Віктор Янукович зауважив, що в цілому по країні голосування та підрахунок голосів пройшли мирно та організовано, показали всьому світу відповідальність та мудрість Українського народу. «Я радий, що згідно з попередніми оцінками багатьох українських і міжнародних спостерігачів, включаючи ОБСЄ, вибори з технічної сторони пройшли добре. У виборців був великий вибір серед кандидатів. Процес голосування позитивно оцінили спостерігачі», — зазначив Глава держави.

Президент наголосив, що українська сторона працюватиме з міжнародною спільнотою, щоб виправити виявлені спостерігачами проблеми і забезпечити ще більшу демократичність майбутніх виборів.

Напередодні парламентських виборів у своєму Зверненні Президент України Віктор Янукович сказав «Сьогодні Україна впевнено стала на шлях демократії. Разом із незалежністю ми здобули право вибирати владу на чесних і вільних виборах. Цього року вони проходять за новими правилами, які підтримали всі без винятку парламентські сили. Виборча кампанія відбувається в умовах відкритої конкуренції. За чесністю виборів та дотриманням демократичних процедур стежать понад три з половиною тисячі іноземних спостерігачів. Вперше в історії України працює система моніторингу та реагування на порушення в ході виборчої кампанії», зазначив Глава держави.

Вибори в Україні пройшли відкрито з дотриманням всіх міжнародних стандартів. Про це заявляють як вітчизняні так і закордонні спостерігачі.

Виконуючи поставлені Президентом України завдання, Чернігівська обласна державна адміністрація повністю забезпечила відповідність проведеної виборчої кампанії вимогам законодавства про вибори народних депутатів.

На цьому напередодні виборів наголошував голова обласної державної адміністрації В. Хоменко у своєму зверненні до жителів області. «Як керівник виконавчої гілки державної влади на Чернігівщині звертаюся до виборців, представників усіх політичних партій та кандидатів у народні депутати України з проханням чітко дотримуватися букви і духу виборчого законодавства. Окремо хочу наголосити на неприпустимості будь-яких спроб незаконного втручання у хід виборчого процесу та в роботу виборчих комісій, намагань вплинути на результати народного волевиявлення», підкреслив керівник області.

Вже зараз можна констатувати — вибори в області пройшли під знаком демократичності та прозорості. У списки виборців було внесено 890 тис. чоловік, з них прийшли на дільниці, за попередніми даними 535 тисяч жителі області. Додає впевненості у демократичності проведення виборів і наявність на всіх 1110 виборчих дільницях області відеокамер, використання яких дало можливість підвищити рівень довіри суспільства до виборів, публічності та відкритості виборчого процесу, доступу громадськості до спостереження у режимі реального часу.

Ще одним важливим критерієм проведення демократичних виборів є робота засобів масової інформації. Говорячи сьогодні про роботу в області ЗМІ можна з впевненістю сказати, що для засобів масової інформації були створені всі належні умови для висвітлення діяльності суб’єктів виборчого процесу на умовах рівного доступу, толерантності та взаємоповаги.

Органи влади зробили все, щоб громадяни України, жителі області мали змогу безперешкодно виконати свій громадянський обов’язок та скористатися конституційним правом взяти участь у голосуванні.

Проведення парламентських виборів дасть змогу ще більше консолідувати український парламент, принесе політичну стабільність та забезпечить демократичний поступ України.

Звичайно, такий складний процес, як вибори неможливо провести стовідсотково ідеально, були незначні проблеми, здебільш технічного характеру. Але загалом можна з впевненістю говорити: органи влади справилися з поставленими Главою держави завданнями.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва