back

Світла пам’ять про молодогвардійців

02 жовтня 2012

У вересні 2012 року було відзначено 70-річчя від дня створення підпільної молодіжної організації «Молода гвардія» в Чернігівській області.

З цього приводу в районних центрах області протягом вересня було проведено заходи. Ряд тематичних заходів було проведено і у Корюківському районі, зокрема, прес-огляд «Молода гвардія: між правдою та вигадками» у Центральній районній бібліотеці, тематичні викладки «Молода гвардія в художній літературі» та тематичні заходи (година історії ««Молода гвардія» знову в центрі уваги», тематична година «Молодіжні підпільні організації в роки війни») в сільських бібліотеках-філіях.

У загальноосвітніх навчальних закладах району відбулися тематичні засідання круглих столів, конференції та виховні години.



Довідково:

«Молода гвардія» — молодіжна підпільна антифашистська організація, факт реального існування й характер діяльності якої в сучасній історичній науці дискутується.

За офіційною радянською версією, «Молода гвардія» діяла в окупованому нацистами місті Краснодоні від середини 1942 року.

Членів організації називали «молодогвардійцями». Вони нібито поширювали антифашистські листівки, улаштували пожежу на біржі праці, під час якої знищено списки людей, яких мали відправити до Німеччини на примусові роботи, проводили диверсії.

У СРСР організація стала відома з виразно пропагандистського роману Олександра Фадєєва «Молода гвардія» (1946, друга редакція, змінена на вимогу партійного керівництва — 1951). У 1948 р. режисером Сергієм Герасимовим за романом був знятий фільм «Молода гвардія».

вапр
ууц
цуе
еку
паврва