back

Відбулася нарада з питань проведення в районі Єдиного дня інформування населення

26 вересня 2012

26 вересня відбулася нарада з уповноваженими з питань проведення Єдиного дня інформування органами виконавчої влади трудових колективів та населення району.

Провів нараду голова районної державної адміністрації О.В.Довгаль.

На нараду запрошені: голова районної ради, заступники голови райдержадміністрації, начальники управлінь та відділів райдержадміністрації,голова Громадської ради при райдержадміністрації, уповноважені.

На нараді булого оглянуто питання:

1. Про проведення чесних та прозорих парламентських виборів 28 жовтня 2012 року як запоруку демократії в Україні (інформував: Безнісько Олександр Григорович – керівник апарату райдержадміністрації)

2. Про відзначення в районі Дня усиновлення (інформував: Бузак Іван Іванович – заступник голови райдержадміністрації)

Виступ І.Бузака про відзначення в районі Дня усиновлення

«Дитинство – це чудова пора сподівань на щасливе життя та здійснення мрій. Кожна дитина має право на достойне та щасливе життя. Можливо, саме тому вважається, що усиновлення – це вирішення проблем дитини, яка втратила сімейне оточення, можливо, що усиновлення - це вирішення проблем дорослих, які хочуть виховувати дитину, яка народжена не ними, але потребує саме їх любові та піклування. Святий обов’язок дорослих – зробити все можливе, щоб кожна дитина зростала в сім’ї, любові і достатку.

Захист дитини є одним із пріоритетів нашої держави і відповідно до Указу Президента України в нашій державі щорічно, починаючи з 2008 року, 30 вересня відзначатиметься День усиновлення. Символічно, що цей день співпадає з релігійним святом Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії.

Є в нашій країні діти, які набувають батьків двічі – народжуючись і за рішенням суду. Щодня до Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини в звичайних конвертах надходять десятки анкет про дітей, які втратили батьків. До кожного такого аркушу додається фотокартка, з якої на нас дивляться дитячі очі. Інколи заплакані, інколи сумні, інколи - з посмішкою на все обличчя. Всі вони різні, об’єднує їх те, що кожна така дитина чекає на батьків!

Дітям, які втратили родину, може допомогти кожен, хто небайдужий. Одні — усиновлять і виховають дитину, інші — допоможуть дитині знайти батьків, треті — нададуть фахову консультацію тим, хто хоче усиновити або тим, хто вже усиновив і стикнувся з проблемами. Основне, щоб ми всі намагалися допомогти кожній дитині вирости у любові і повазі.

Доброта і любов - головне, що ми повинні дарувати нашим дітям. Адже діти - це наша надія і наше майбутнє. Щоб ця надія здійснилася, ми, дорослі, повинні пам’ятати про свою відповідальність, піклуватися про кожну дитину, особливо про дітей, які залишилися без батьківської опіки. Турбота про них - наша спільна задача, обов’язок району, суспільства, держави. Розвиток охорони дитячого здоров’я, забезпечення права дітей на отримання якісної освіти, збереження і розширення мережі соціально-культурних і спортивних закладів є пріоритетними напрямами соціальної політики нашого району.

Необхідно зазначити, що на сьогоднішній день держава пропонує декілька форм влаштування дітей, які через життєві негаразди потребують негайного втручання з сімей відповідними службами, для створення нормальних умов для розвитку дитини. Це усиновлення, опіка, піклування, прийомна сім’я та дитячий будинок сімейного типу.

У Корюківському районі функціонує вісім прийомних сімей та один дитячий будинок сімейного типу, в яких виховується 21 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування. В 2012 році створена одна прийомна родина, до якої влаштовано дитину, позбавлену батьківського піклування, та довлаштовано ще двоє дітей у вже існуючу прийомну родину. Дві сім’ї в 2012 році усиновили по одній дитині. Під опікою чи піклуванням в районі на сьогодні перебуває 75 дітей.

28 вересня в районі в центрі дитячої та юнацької творчості відбудеться районне свято усиновителів, прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів, піклувальників та їх дітей з нагоди Дня усиновлення.

Прийомна сім’я і дитячий будинок сімейного типу – це влаштування дітей в сім’ї громадян України на спільне проживання і виховання. Таке влаштування не передбачає виникнення родинних зв’язків, яке настає в результаті усиновлення. В прийомну сім’ю можна взяти на виховання від 1 до 4 дітей. В дитячому будинку сімейного типу можуть виховуватись від 5 до 10 дітей. Держава сплачує за утримання дітей у прийомній сім’ї та дитячому будинку сімейного типу два прожиткових мінімуми щомісячно залежно від віку дитини. Грошове забезпечення осіб, які взяли на себе місію виховання дітей – 35 % від суми коштів, які нараховуються на утримання дітей, але не більше 1,5 прожиткових мінімуми, встановлених для дорослої працездатної людини. З 01.01.2009 року держава також сплачує опікунам два прожиткових мінімуми на дитину. При усиновленні дитини виплачується одноразова допомога як при народжені дитини.

Відповідними службами району здійснюється нагляд за умовами утримання та виховання дітей в прийомних сім’ях, будинку сімейного типу, під опікою та піклуванням. Щорічно складаються звіти про можливість подальшого перебування дітей в цих сім’ях, діти двічі на рік проходять медичні огляди, забезпечуються пільговим оздоровленням. Слід зазначити , що і в 2011 і в 2012 роках було забезпечено 100% оздоровлення дітей відповідної категорії, незважаючи на деякі спірні питання.

В районі, нажаль, трапляються поодинокі випадки, коли опікуни-піклувальники не в достатньому обсязі виконують завдання, покладені державою: не повністю здійснюється контроль за дітьми, вживання опікунами спиртних напоїв, нецільове використання державних коштів.

Хочеться наголосити, що уповноваженим особам при зустрічі з опікунами, піклувальниками, прийомними батьками та батьками-вихователями, треба вимагати від них виконання обов’язків, покладених на них державою, в повному обсязі: обов’язкове щорічне оздоровлення підопічних дітей, проходження ними двічі на рік медичних оглядів, використання коштів, які виплачуються на дітей за призначенням, тобто на придбання одягу, взуття, продуктів харчування, шкільного приладдя тощо, слід перевірити готовність дітей до осінньо-зимового періоду (наявність одягу, взуття), готовність дітей до занять у навчальних закладах, наголосити на дієвому контролі за вільним часом підопічних дітей.

І слід зауважити, що коли дитина, оточена любов’ю, відчуває сердечне тепло та турботу батьків, осіб, що їх заміняють, дивиться на світ радісними очима,- у неї щасливе дитинство».


Підсумки наради підвів голова райдержадміністрації О.В.Довгаль.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва