back

Єдиний день інформування населення району

26 вересня 2012

Проведення чесних та прозорих парламентських виборів 28 жовтня 2012 року — запорука розвитку демократії в Україні

Парламентські вибори у жовтні 2012 року мають відбутися з дотриманням усіх демократичних процедур — бути вільними, чесними та прозорими. На цьому Президент України Віктор Янукович наголосив 19 вересня ц. р. у своєму виступі на засіданні Ради регіонів.

«Визначальними орієнтирами для всіх рівнів влади в нинішніх умовах мають бути відповідальність, висока організованість і дотримання демократичних процедур», — підкреслив Глава Держави.

Президент звернув особливу увагу на необхідність забезпечення рівних умов для всіх політичних партій. «На першому місці, незважаючи на жорстку політичну конкуренцію, мають бути національні інтереси. Ефективний розвиток нашої держави нерозривно пов’язаний з розвитком демократії, однією зі складових якої є проведення вільних, прозорих виборів», — сказав він.

Крім того, Україна завчасно прийняла якісний закон про вибори народних депутатів, за який проголосувала конституційна більшість парламенту. «Сьогодні дуже важливо його виконати», — зауважив Віктор Янукович.

Глава держави також зазначив, що протягом часу, який залишився до виборів, необхідно вирішити окремі питання організаційно-технічного плану, зокрема щодо створення умов для ефективної роботи спостерігачів.

Парламентські вибори 2012 року мають суттєво підвищити довіру громадян як до парламенту, так і до влади в цілому — саме за рахунок проведення відкритого і демократичного виборчого процесу, наголосив Президент. Будь-які зловживання владним ресурсом під час виборчої кампанії є неприпустимими.

Правоохоронні органи та суди реагуватимуть на подібні порушення відповідно до чинного законодавства, зазначив він. Президент, зокрема, звернув увагу голів обласних держадміністрацій на скарги щодо порушень у ході виборчої кампанії, які останнім часом надходять від різних політичних партій.

На всіх виборчих дільницях буде встановлено 34 тисячі веб-камер для моніторингу ходу голосування. Про це заявив Прем’єр-Міністр Микола Азаров. За його словами, за парламентськими виборами в Україні можна буде спостерігати через веб-портал з будь-якого куточка світу. «Чи це не показник відкритості і відповідь тим, хто заздалегідь говорить про можливі фальсифікації під час виборів?» — наголосив Микола Азаров.

Крім того, він запросив представників ОБСЄ бути спостерігачами під час парламентських виборів в Україні. «Приїжджайте в Україну, я вас запрошую бути спостерігачами під час виборів», — зазначив Прем’єр-Міністр.

Питання щодо організації та проведення чесних та демократичних виборів перебувають на постійному контролі керівництва обласної державної адміністрації.

Так, 19 вересня ц. р. заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Микола Стрілець провів засідання обласного штабу сприяння виборчим комісіям у вирішенні покладених на них Законом України «Про вибори народних депутатів України» повноважень. У заході також взяли участь заступники голови облдержадміністрації Віктор Тканко, Олександр Шанойло, Віктор Геращенко, та в.о. заступника голови облдержадміністрації Леонід Подоляк, керівники структурних підрозділів ОДА, установ та організацій області.

Учасники засідання розглянули шляхи виконання завдань, поставлених Президентом Віктором Януковичем на засіданні Ради регіонів 19 вересня, а також обговорили питання матеріально-технічного забезпечення дільничних виборчих комісій та забезпечення реалізації Закону України «Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року», зокрема, встановлення на звичайних виборчих дільницях комплексів системи відеоспостереження.

20 вересня ц. р. заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації, керівник обласного штабу сприяння виборчим комісіям у вирішенні покладених на них Законом України «Про вибори народних депутатів України» повноважень Микола Стрілець зустрівся із довгостроковими спостерігачами організації «Mission Canada» Любою Магденко та Жан-Жаком Лозьє.

Під час зустрічі було обговорено питання забезпечення прозорості та відкритості виборчого процесу.

М. Стрілець поінформував канадських спостерігачів про відповідну роботу в області з підготовки до проведення чергових виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року.

Проведено наради з керівниками районів та міст, на яких обговорено завдання органів виконавчої влади в період підготовки до виборів народних депутатів України, а також питання щодо недопущення під час підготовки та проведення виборів будь-якого незаконного втручання у виборчий процес та проявів адміністративного тиску.

Місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування проводяться роботи щодо облаштування приміщень дільниць та їх забезпечення відповідно до нормативних вимог ЦВК.

Для забезпечення прозорості та відкритості виборчого процесу, реалізації конституційних прав громадян під час підготовки до проведення чергових парламентських виборів 28 жовтня 2012 року за сприяння управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації та місцевих органів влади протягом серпня ц. р. громадськими організаціями «Освітній центр „Ініціатива“» та «Поліський фонд міжнародних і регіональних досліджень» у центрах виборчих округів (м. Чернігові, м. Корюківці, м. Бахмачі, м. Ніжині та м. Прилуках) було проведено низку презентацій та обговорення аналізу передвиборчих програм кандидатів-мажоритарників.

На переконання Миколи Стрільця, проведення цих заходів стало результатом тісної взаємодії органів державної влади та громадських організацій, направленої на реалізацію в області законодавства України щодо проведення відкритих виборів.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва