back

На елеваторі СТОВ «Олстас-льон» встановили нову сушарку, вартістю близько 2 млн.грн. ФОТО

18 серпня 2011

17 серпня, напередодні 20-ої річниці Дня незалежності, на елеваторі СТОВ «Олстас-льон», що у Корюківці, в урочистій обстановці запустили нове обладнання — сушарку італійського виробництва, яка має прийняти цьогоріч щонайменше 18 тис. тонн зерна. У святкових заходах взяли участь керівники району — голова райдержадміністрації Олександр Довгаль і голова районної ради Михайло Баклажко. Місцевий священнослужитель отець Тарасій освятив нові потужності, побажавши працівникам злагоди і добрих здобутків.

Колись це підприємство було державною власністю і мало назву — хлібоприймальне підприємство (ХПП). Згодом, поринувши у вирій повсюдної приватизації, стало акціонерним товариством. Але ці глобальні, здавалося б, зміни, не принесли бажаного процвітання і виробничих злетів… Згодом контрольний пакет акцій викупив Станіслав Котенко — генеральний директор СТОВ «Олстас-льон», і колишнє ХПП стало підрозділом даного товариства з лаконічною назвою «елеватор». До сьогодні на елеваторі працювали сушарки зерна, на яких стовідсотково застосовувалася ручна праця (трудовий колектив складає 30 осіб).

- Це дуже неефективно, — розповів Станіслав Котенко, — адже при нинішньому навантаженні на елеватор, коли роботи тривають цілодобово, людський фактор незрідка дає про себе знати… Відтепер ми встановили новітнє обладнання, здатне прийняти та довести до необхідної кондиції зерно, яке ми вирощуємо на шести тисячах гектарів на території Корюківського і Менського районів, де процесом керує «розумна техніка», а опікується нею один оператор. Нова сушарка, виготовлена за енергозберігаючими технологіями, споживає утричі менше газу, ніж її попередниці. Інвестиційний внесок у придбання і встановлення даного обладнання складає майже 2 млн. грн.

Загалом, брак потужностей елеватора ми відчули, коли збільшили посіви кукурудзи, адже це зерно потребує значної уваги. На сьогодні кукурудзою ми засіяли 1700 га землі, врожай очікуємо не менше 10 тис. тонн зерна. Крім цього, збиратимемо ріпак, пшеницю, жито, люпин. Нині — дуже високі вимоги до якості зерна, особливо у харчовій промисловості. Якщо не довести його до потрібної кондиції — не буде можливості продати по гідній ціні…


Ірина Гайова,
редактор районної газети «Маяк»



Фото: Віктор Остапенко

вапр
ууц
цуе
еку
паврва