back

У райдержадміністрації відбулася нарада з питань попередження насильства у сім’ї та злочинності в підлітковому середовищі

22 серпня 2011

Соціально-економічна нестабільність, занепад моральності, знецінення ролі сім’ї, школи, часто — відсутність змістовного дозвілля, неблагополучне становище в сім’ях, пропаганда в ЗМІ насильства та «легкого» життя — основні причини, які загострюють криміногенну обстановку в молодіжному середовищі, сприяють зростанню підліткової злочинності.

Саме питанню попередження насильства у сім’ї, запобігання правопорушенням і скоєнню злочинів в молодіжному середовищі, встановленню причин і наслідків цих негативних явищ та знаходженню шляхів їх подолання, ролі органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у цьому процесі і була присвячена нарада, яка відбулася 18 серпня ц.р. у райдержадміністрації.

Провів нараду голова райдержадміністрації О.В.Довгаль.

Під час наради мова йшла про профілактику та попередження злочинності в підлітковому середовищі та запобігання бездоглядності серед неповнолітніх (інформували старший уповноважений кримінальної міліції у справах дітей Кожанівський Д.В., начальник відділу освіти райдержадміністрації Остапенко Л.Г., начальник служби у справах дітей Одерій О.А. та директор РЦСССДМ Похіл О.М.

Начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Павленко Я.М. проінформувала про виконання Закону України «Про попередження насильства в сім’ї та ефективність взаємодії відповідних структур щодо комплексної допомоги потерпілим від насильства в сім’ї».

Як зазначила Я.М.Павленко, взаємодія між суб’єктами діяльності щодо попередження насильства в сім’ї відбувається відповідно до Інструкції щодо порядку взаємодії управлінь (відділів) у справах сім’ї, молоді та спорту, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та відповідних підрозділів органів внутрішніх справ з питань здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї, затвердженої спільним наказом Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, Міністерства внутрішніх справ України від 07.09.2009 № 3131/386.

Проте вона має ряд недоліків, основними з яких є:

- постійне порушення триденного терміну інформування координуючого органу службою дільничних інспекторів та кримінальною міліцією у справах дітей (до прикладу останнє повідомлення надійшло 12 серпня, вихідний номер на ньому 10 серпня, дата вчинення указана в картці 4 серпня);

- інформування не про всі факти вчинення насильства в сім’ї, а саме надання до відділу у справах сім’ї, молоді та спорту не всіх карток обліку даних фактів;

- неповна інформація, яка надається у відповідних картках: пропускаються дані про рік народження, місце роботи, сімейні зв’язки потерпілих та правопорушників; випускається інформація про наявність дітей при конфлікті (у сім’ї) та про вжиті відповідним органом заходи.

Ці недоліки, про які неодноразово наголошувалося начальнику Корюківського РВ УМВС Коноваленку В.І. та начальнику служби ДІМ Сукачу В.О., значно погіршують ефективність профілактичної та колекційної роботи з такими сім’ями та призводять до розбіжностей у статистичних інформаціях. І навіть щомісячні звірки, які проводяться останнього понеділка кожного місяця, не приводять до ідентичності інформації.

Протягом І півріччя 2011 року за даними служби дільничних інспекторів зафіксовано 64 звернення з приводу вчинення насильства в сім’ї (до відділу у справах сім’ї, молоді та спорту надійшло лише 49 карток обліку фактів вчинення насильства в сім’ї).

Відносно осіб, які вчинили насильство в сім’ї, винесено 55 офіційних попереджень та 9 захисних приписів. Службами надано 64 інформаційні, 55 психологічних, 64 юридичних та 35 соціально-медичних послуги. До роботи з сім’ями залучалися і робочі групи під час проведення Днів дитини. Ними складено 18 актів з’ясування обставин вчинення насильства в сім’ї та проведена профілактична робота у закріплених громадах з 32 сім’ями.

Протягом І півріччя зафіксовано 3 факти вчинення насильства стосовно дітей у двох сім’ях (13.03.2011 р., с. Тютюнниця, Смецький Леонід Олександрович, 12.12.1999 р.н.; 08.06.2011 р., смт Холми, Євтушенко Марина Анатоліївна, 27.08.2004 р.н.).

Протягом липня-серпня надійшло ще 12 карток обліку, серед них одна щодо насильства в сім’ї відносно дитини (02.08.2011 р., Горбатенко Марина Сергіївна, 28.09.1994 р.н.).

За фактами вчинення насильства в сім’ї стосовно дітей застосовано розширений спектр заходів: виїзд на місця всіх служб, складання актів з’ясування обставин вчинення насильства в сім’ї, профілактичні бесіди з потерпілими та з особами, які вчинили насильство в сім’ї. За трьома першими фактами в результаті розгляду справ у суді по справі Смецьких місце проживання дітей встановлено з батьком, по справі Євтушенків – мати позбавлена батьківських прав, а дитина вилучена з сім’ї та направлена до притулку.

Збільшилася кількість фактів вчинення насильства в багатодітних сім’ях: протягом 2010 року всього 7 фактів, станом на сьогодні протягом 2011 року 5 фактів (2 – с. Рибинськ (Хабазова Наталія Валеріївна, Литвин Ніна Петрівна); 1 — с. Тютюнниця (Смецька Наталія Іванівна); 1 — с. Хотіївка (Варзарь Олена Миколаївна); 1 — с. Наумівка (Камишна Валентина Василівна). Під час проведення Дня дитини з цими сім’ями проводилася додаткова робота.

Як показав аналіз фактів вчинення насильства в сім’ї, з 61 випадку 59 вчинені в стані алкогольного сп’яніння і лише 2 «на тверезу голову». Насильство в сім’ї відбувається на фоні зловживання алкоголем, безробіття, низького рівня матеріального забезпечення та недостатнього рівня культури.

Саме тому в плані профілактики та попередження насильства в сім’ї основною групою ризику є незайняте населення та соціально-уразливі категорії сімей.

Саме з безробітними (серед яких було 8 осіб, які постраждали від насильства в сім’ї) проведено 2 тематичні семінари на базі районного центру зайнятості, у яких узяли участь 35 безробітних.

Здійснюються заходи щодо зміцнення позитивного іміджу сім’ї, ствердження родинних цінностей та пропаганди здорового способу життя: проведені районне змагання «Мама, тато, я – спортивна сім’я», ІІІ Міжнародний фестиваль спортивних сімей «Поліська родина -2011», наради з батьками багатодітних сімей та з особами, що їх заміняють, круглі столи та святкові заходи до Міжнародного Дня сім’ї. Забезпечена участь представників району у обласному Міжнародному фестивалі «Від роду до народу». Дві представниці району стали призерками обласного фестивалю-конкурсу «Таланти багатодітної родини» та були нагороджені путівками до МДЦ «Артек».

З метою здійснення постійного контролю за умовами проживання сімей соціально-уразливих категорій та надання їм оперативної допомоги, у районі запроваджено проведення щомісячного Дня дитини. З початку року проведено 7 таких днів в усіх територіальних громадах, у ході яких відвідано 358 багатодітних, неблагополучних сімей, сімей, у яких виховуються діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди.

У результаті Днів дитини надана практична допомога 71 сім’ї, організоване обстеження 386 дітей пільгових категорій спеціалістами обласної лікарні, 252 багатодітні сім’ї за сприяння депутатів районної ради отримали Великодні подарунки.

Особлива увага приділяється забезпеченню всебічної підтримки багатодітних сімей. Від райдержадміністрації отримали матеріальну допомогу 5 сімей (18 дітей) на суму 1600,00 грн. та від благодійного фонду «Слов’янський» — 7 сімей (28 дітей) на суму 6280,00 грн. Ще 156 сімей (458 дітей) даної категорії отримали різні види державних соціальних допомог на загальну суму 654 000,7 грн. Надана гуманітарна допомога у вигляді одягу, меблів, шиферу, що були у вжитку, 68 сім’ям (237 дітей). Надані безкоштовні послуги з оранки 6 сім’ям, 7 сім’ям — завезено гній, 10 сімей отримали дрова. БФ «Слов’янський» придбано новий холодильник вартістю 3176,00 грн. для багатодітної сім’ї Куксач.

Видані посвідчення батьків багатодітної сім’ї 261 дорослому та 552 дітям. Користуються пільгами на плату за користування житлом 7 сімей, на комунальні послуги — 181 сім’я, на відшкодування вартості палива — 138 сімей, на користування телефоном — 55 сімей.

Підводячи підсумки наради, голова райдержадміністрації О.В.Довгаль відмітив, що вирішення проблеми правопорушень та злочинності серед неповнолітніх можливе лише завдяки комплексному підходу до організації дієвої профілактичної роботи у молодіжному середовищі, забезпеченню координації та контролю за діяльністю усіх причетних до цього питання органів та відомств.

На основі висловлених на нараді пропозицій прийняті протокольні доручення.

вапр
ууц
цуе
еку
паврва