back

Як район зустрічає ювілейну річницю?

24 серпня 2011


Напередодні найвагомішого державного свята — Дня незалежності голова райдержадміністрації Олександр Довгаль розповів районній газеті про здобутки, якими Корюківщина зустрічає 20-ий день народження незалежної Української держави.

- Олександре Васильовичу, які результати має наш район по виконанню головного документа — програми соціально-економічного розвитку Корюківщини за підсумками семи місяців?

- Практично усі показники Програми ми виконали. Хочу відзначити значні здобутки нашого бюджетоутворюючого підприємства району — ПАТ «Слов’янські шпалери – КФТП». На сьогодні фабрика здійснила справжній інтелектуальний прорив у виробничій діяльності, освоївши випуск валів для друкування шпалерної продукції, автоматизувавши процеси приготування фарб, створивши власний відділ по дизайну шпалер. Фактично, на підприємстві забезпечується повний виробничий цикл, що дає можливість миттєво реагувати на будь-які примхи шпалерного ринку та працювати у різних напрямках. А це — головна вимога сьогодення.

Хороших результатів досягли усі три лісогосподарські підприємства району. А холминське — у першому кварталі нинішнього року посіло перше місце з-поміж інших аналогічних в області, зарплата в ДП «Холминське лісове господарство» — одна з найбільших по лісгоспах Чернігівщині і складає 3379 грн.

- Як «реагує» сільське господарство на цьогорічні сюрпризи небесної канцелярії?

- У цілому, незважаючи на досить несприятливу погоду влітку, на Корюківщині вирощено непоганий урожай. І хоча на результати діяльності агропромислового комплексу дуже впливають непередбачувані спека й зливи, завдання по кормозаготівлях ми вже виконали.

- Що скажете про інвестиційну діяльність у районі?

- І ці процеси у нас теж відбуваються нормально і послідовно. Один із прикладів — нове підприємство (ТОВ « Переробне підприємство «Біомас»), яке розгорнуло свою діяльність на потужностях колишнього Сядринського льонозаводу. Нині воно освоює виробництво за п’ятьма напрямками: деревообробка, торф як добриво і торфокришка, мінералізовані добрива, пелети, деревинне вугілля. Інвестор завіз новітнє обладнання, яке працює за енергозберігаючими технологіями, до кінця року буде створено 90 робочих місць.

- Олександре Васильовичу, найбільш уразливою до бюджетних «перепадів» була й залишається бюджетна сфера. Що можете підсумувати у цьому напрямку розвитку району?

- Скажімо, «перепадів», які б вплинули на стан виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, у нас не було. Виконали доручення Президента Віктора Януковича щодо виплати однією сумою відпускних і оздоровчих освітянам, відповідно — так чинимо і в медичній та культурній галузях.

За бюджетні кошти проводиться ряд ремонтних робіт, зокрема, у центральній районній лікарні (у харчоблоці та лабораторії по забору аналізів). Наступного року маємо приступити до реконструкції колишньої міської четвертої школи під гуртожиток для медичних працівників, капітально відремонтувати поліклінічне відділення, яке цього давно потребує. Школи до нового навчального року підготовлені, автобуси, що підвозять дітей, відремонтовані.

- А як з кадрами?..

- Є досить позитивні зрушення у кадрових питаннях медичної галузі. Ось нещодавно на роботу до ЦРЛ прибуло чотири молодих лікаря: гінеколог з Бахмача, травматолог, хірург і терапевт — майбутній кардіолог. Тепер головне наше завдання забезпечити їх та інших фахівців, на яких очікуємо, житлом. І ми його обов’язково виконаємо, адже у гуртожитку, який зводитимемо, будуть фактично трикімнатні квартири з усіма вигодами. Облаштуємо й належним чином навколишню територію: з дитячими майданчиками, гарним ландшафтним дизайном… Знову трьох цьогорічних випускників району навчатимемо за бюджетні кошти у вінницькому медичному виші, що нам обійдеться у приблизно 150 – 200 тис. грн. Довчаємо й трьох інших майбутніх молодих фахівців. Справа ця дуже потрібна, тому й у наступні роки її продовжуватимемо.

У районі призначено нового архітектора, змінилося керівництво трьох шкіл (Козилівської, Савинківської, Перелюбської), очікуються кадрові зміни в інших підрозділах РДА.

- А як посуваються справи з уведенням у дію нових дошкільних закладів?

- Тривають роботи по відновленню дитячого садка у Козилівці. Єдиною причиною їх затримки - є складність і тривалість тендерних процедур, що від нас, на жаль, не залежить. Отже, лише кілька тижнів тому було визначено головного підрядника – виконавця робіт… Аналогічну роботу проводимо у Охрамієвичах та Перелюбі, де відповідно на базі колишнього будинку для самотніх людей і у школі будуть відкриті дошкільні навчальні заклади.

- Громадськість району цікавить питання стосовно спорудження у Корюківці пам’ятного меморіалу на честь мирних жителів, які були живцем спалені у роки Великої Вітчизняної війни.

- Відповідний указ перебуває на підписанні у глави держави, а зареєстровані з цього приводу два закони, восени розглядатимуться депутатами Верховної Ради. І це буде гідним продовженням тієї важливої роботи, яка триває у районі по вшануванню пам’яті наших славних земляків. А перше, що вже вдалося здійснити, це – спорудити пам’ятник ліквідаторам — чорнобильцям у райцентрі…

- Олександре Васильовичу, говорячи про такі вагомі справи, ніяк не оминути буденних, і перш за все — ремонту автошляхів…

- На жаль, фінансування таких робіт у минулі роки було більш ніж погане. У результаті маємо розбиті дороги і велике невдоволення населення… Хоча не можна не сказати і про незадовільну роботу нашого райавтодору у плані утримання доріг — невчасно спускалася з узбіч вода, неналежно розчищалися і посипалися вони взимку тощо.

Цього року, завдячуючи тісній співпраці з депутатом Верховної Ради України Миколою Комаром, очікуємо на надходження з державного бюджету 7-8 млн. грн. на ремонт автошляху Корюківка-Прибинь-Шишківка. Приємною подією цими днями став ремонт 1,2 км проїжджої частини дороги по міській вулиці Карла Маркса. Відповідні роботи виконувало Менське ДРСУ-82, а кошти у сумі майже 1 млн. 200тис. грн. було виділено розпорядженням обласної державної адміністрації від 28 березня 2011 р., яке стосувалося капітальних ремонтів доріг комунальної власності у нашій області. Загалом же, наступний рік має стати більш сприятливим для діяльності автодорожніх служб, а значить — і люди будуть задоволені.

- Напевне, є й інші проблеми і труднощі?

- Звісно, вони є. Але про них ми поговоримо після урочистостей… А сьогодні, напередодні таких приємних подій, які пов’язані з відзначенням 20-ої річниці незалежності України, я сердечно вітаю з ювілеєм держави жителів нашої славної Корюківщини! Бажаю завжди мирного неба над нашими головами, добробуту і злагоди у кожній родині, побільше щасливих подій, і нехай усе частіше лунає у наших домівках голосний плач новонароджених, що сповіщатиме про міць і радісне майбуття української нації. Зі святом, дорогі земляки! І щиро запрошую на святкування Дня незалежності, заходи у цьому році будуть особливо цікавими, різноманітними і обов’язково — пам’ятними!


Ірина Гайова,
редактор районної газети «Маяк»
вапр
ууц
цуе
еку
паврва