back

23 вересня 2014

Корюківчани взяли участь у ІІ Міжнародній пошуковій експедиції, присвяченій 100-річчю І Світової війни 1914-1918 років «Черемха-2014»


З 4 вересня по 10 вересня 2014 року у с. Лубня Березнянського району Закарпатської області на горі Черемха (1130 м над рівнем моря) проходила ІІ Міжнародна пошукова експедиція, присвячена 100-річчю Першої Світової війни. До участі були запрошені і четверо корюківчан: науковий співробітник Корюківського історичного музею Толкачова Оксана, члени патріотично-пошукового клубу «Пам’ять», що діє на базі вище згаданого музею – Толкачов Родіон, Ніколайчук Богдан (учні Корюківської ЗОШ І-ІІІ ст.. № 1, 8-Б та 8-А кл.) та учень Корюківської гімназії – Носаченко Кирило (4кл.). Вахта пам’яті організована ВГО «Союз «Народна пам’ять» (м. Київ) та історико-пошуковою громадською організацією «Пошук-Захід» (м. Ужгород). Фінансові витрати щодо участі корюківчан взяла на себе ВГО «Союз «Народна пам’ять», за що ми дуже їм вдячні.

За сім днів, проведених з пошуковцями з різних куточків України (міста: Корюківка, Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Глухів, Харків, Ужгород, Львів, Мукачеве та інші), група з нашого міста має певні досягнення. Це участь у пошуку артефактів даного періоду, ексгумації останків 15 солдат, облаштуванні кладовища (поховано більш ніж 800 бійців, учасників боїв 1914-1915 років), перепохованні 56 останків солдат як Російської імперії, так і Австро-Угорської.

Але, найголовніше – це спілкування, перш за все з природою, а вона на Закарпатті казкова. По-друге, з професіоналами пошукової справи, які навчали молоде покоління правильно проводити пошукові роботи від обстеження територій до ексгумаційних робіт.

Не було зауважень і нарікань, що діти, адже хлопчаки 13-14-літні були одні серед контингенту усього польового табору. Не було і потурання через їхній вік. Вони з честю і гідністю витримали усі труднощі (вранішній підйом, щоденне підняття з кілометр на гору Черемха під кутом 45 градусів, весь час треба було ходити і тільки обід дозволяв перепочити; земляні роботи (ускладнювалось все тим, що ґрунт був глинистим з великим вмістом каміння), чергування на польовій кухні і по табору, тощо). Як результат – посвята їх у пошуковці, адже на такий ритуал заслуговує не кожний. Варто зазначити наступне – деякі предмети-артефакти, які юні пошуковці виявили у ході польових досліджень, поповнять фонди Корюківського історичного музею.

Ми сподіваємося, що у наступному році матимемо змогу бути учасниками наступної Вахти пам’яті. Кожний з нас привіз додому не тільки символічні подарунки, що вручались з нагоди закриття вахти, але і часточку певних навичок, дружби, згуртованості, досвіду, віри у свої сили, патріотичності, приємного спілкування. Єдина фраза, коли стояли на піку гори Черемха, з якого видно усю красу Карпат, що аж захоплювало дихання, то, майже, в один голос хлопчаки вимовили: «Таку Україну варто захищати, бо такої класної Батьківщини більше ні в кого немає!».



Толкачова Оксана,
науковий співробітник
Корюківського історичного музею

вапр
ууц
цуе
еку
паврва