back

19 вересня 2014

«Війна, що змінила все…». Презентовано виставку, присвячену подіям на сході України


19 вересня в Корюківському історичному музею відбулась презентація виставки матеріалів, присвячених вшануванню земляків — учасників антитерористичної операції на сході країни.

На відкриття виставки були запрошені: заступник голови районної державної адміністрації Олексій Мірошниченко, військовий комісар районного військкомату Олександр Саповський, безпосередні учасники подій в зоні АТО, члени районної ветеранської організації, активні громадські діячі, волонтери, учні Корюківської гімназії.

Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували загиблих внаслідок бойових дій воїнів, у тому числі, земляка — Миколу Лущика.

«Ми на Корюківщині добре знаємо ціну війни і миру!», — з таких слів почала захід директор музею Людмила Бабич. Вона знову звернулась до трагічних сторінок багатостраждальної Корюківської землі, ще раз нагадуючи молоді про події 1,2 та 9 березня 1943 року, знані в світі, як Корюківська трагедія.

Презентуючи виставку, директор музею розповідала про фотокартки корюківчан та мобілізованих з району військовослужбовців, що сьогодні мужньо відстоюють незалежність України. Людмила Бабич висловила щиру вдячність за сприяння в підготовці виставки районному військкомату, ТОВ «Фотос», рідним і близьким військових, усім, хто долучився до цієї справи.

До присутніх, особливо до учнівської молоді, звернувся військовий комісар. Олександр Саповський наголошував на тому, що жителі нашого краю завжди відзначались стійкістю, самовідданістю, любов’ю до рідного краю та незламним духом патріотизму. Доказом цього є значна кількість добровольців, що зараз виборюють мир у рідній державі. Цими ж рисами володів і загиблий Микола Лущик, якого, без сумніву, слід вважати справжнім героєм. Звертаючись до гімназистів, Олександр Саповський закликав їх завжди поважати Батьківщину, бути сильними і незламними духом, цінувати мир.

Зі щемом у серці розповідала про буденне життя військових в зоні АТО мати мобілізованого солдата Катерина Пененко. Вона, у свою чергу, зазначила, що, не дивлячись на складні умови перебування та напружений моральний і психологічний стан військових, вони до останнього відстоюють свої позиції і право жити на своїй, вільній землі.

З початком мобілізаційних заходів, з того часу, коли жителі Корюківщини відправлялись на схід країни, помітно згуртувалась громада району. Про це говорив під час свого виступу Володимир Онищук — голова Корюківської міської молодіжної громадської організації «Альтернатива». Він разом з волонтерами, організовуючи збір допомоги для учасників АТО, неодноразово звертався і до підприємців району, в установи і організації, які постійно підтримують ініціативу активістів і надають таку допомогу. З березня цього року проведено ряд благодійних акцій по збору допомоги мобілізованим. Володимир Онищук закликав присутніх не бути патріотами від випадку до випадку, а мати в серці патріотизм, як життєвий вибір.

Про вимушених переселенців та допомогу, яка надається їм у районі розповіла спеціаліст І категорії Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Марина Міц. Вона зазначила, що за можливості допомога сім’ям, які переселились з тимчасово окупованих територій, завжди надається. Це допомога у вигляді забезпеченні продуктами харчування, одягом, ліками, сприяння у працевлаштуванні, вирішенні житлових питань та ін..

Подяку за проведену роботу в підготовці виставки висловила начальник відділу культури і туризму районної державної адміністрації Юлія Сита, зазначивши, що саме патріотичне виховання молоді, патріотичний дух нації зміцнює українську державу і робить її непереможною.

На завершення, учасники заходу мали змогу ознайомитись з експозицією виставки, яка буде постійно діючою в музеї, поступово доповнюватиметься і оновлюватиметься.



Сектор інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
райдержадміністрації

вапр
ууц
цуе
еку
паврва