back

18 вересня 2014

Серед рятівників року - 12-річний сядринець Роман Шупеля


17 вересня своє професійне свято відзначають рятівники – ті, хто обрали своїм фахом допомагати людям в тяжку хвилину, захищати територію держави від проявів природної стихії, пожеж і техногенних катастроф.

З професійним святом сьогодні їх привітали керівники області та міста.

– Кожен ваш тривожний виїзд – це випробування сили духу і професіоналізму, а кожна приборкана стихія, ліквідована аварія – це врятовані життя, збережені матеріальні та культурні цінності, - зазначив у привітанні заступник керівника апарату облдержадміністрації Юрій Музика.

І в цей нелегкий для країни час на Службу покладене одне з найвідповідальніших завдань – відновлення зруйнованих систем життєзабезпечення у містах Луганської та Донецької областей. Крім того, рятувальники Чернігівщини сьогодні на Луганщині забезпечують роботу транзитного пункту для вимушених переселенців.

На жаль, військові дії призвели до численних жертв. Є втрати і у лавах рятувальників України.

21 червня під час катастрофи у Харківській області загинули три члени екіпажу вертольота Мі-8 Ніжинського спеціального вертолітного загону Держслужби України з надзвичайних ситуацій.

–Ми схиляємо голову перед світлою пам’яттю всіх загиблих патріотів, співробітників оперативно-рятувальної служби, які загинули при виконанні службових обов'язків, а також тих, чиє життя забрали надзвичайні ситуації природного і техногенного характеру. Загиблі герої назавжди залишаться у наших серцях. Ми впевнені - Український народ, Збройні сили, інші формування, в тому числі і служба порятунку "101", дадуть достойну відповідь на всі виклики часу, - наголосив Юрій Музика.

Кращі рятівники отримали відзнаки облдержадміністрації, обласної та міської рад.



Прес-служба облдержадміністрації



Серед них – 12-річний Роман Шупеля, житель с. Сядрине, Корюківського району, який, не роздумуючи, стрибнув у воду за 2-річним малюком.



Довідково:

18 квітня у с. Сядрине Корюківського району мало не потонув 2-річний Гліб Бабенко. На щастя, поряд опинився шестикласник Роман Шупеля. Він після школи з однокласником Олексієм поїхав на ставок. Хлопці ремонтували для себе нічийний човен. Згодом на ставок до дамби, а це метрів за 40-50 від місця де були підлітки, підійшли Гліб зі своєю 5-річною сестрою Лізою та її подружкою Софійкою. Всі разом почали йти дамбою по цегляній доріжці. Гліб випадково послизнувся, впав у воду і зразу пішов на дно. Роман швидко побіг до місця події. Думав спочатку роздягнутися, проте часу вже не було. Дівчата стояли перелякані і кричали малому: "Досить купатися, вилазь!"

Роман добіг десь за хвилину, Гліба вже виштовхнуло на поверхню, він лежав на спині. Шестикласник прямо в одежі стрибнув у воду. Глибина була по шию. Рома схопив Гліба і виніс на берег. З рота у малюка пішла вода, на ніжках він теж не міг стояти і впав. Дівчата забрали хлопчика.

Рома з Олексієм дорогою додому заїхали до родини Бабенків, хотіли спитати, як там Гліб. Проте виявилося, що мати малюка нічого про цей випадок не знає.

Про цю історію в селі могли б взагалі не дізнатися, якби не місцевий священик отець Віталій. Рома разом зі своєю двоюрідною бабусею, під опікою якої він перебуває, часто ходять до церкви. Хлопець постійно допомагає отцю Віталію. Саме з ним Рома поділився тим, що сталося, а батюшка вирішив, про хороший вчинок розповісти односельчанам. На нічній великодній службі у церкві, де зібралось багато людей, отець Віталій і розказав про героїчний вчинок Романа.

Роман Шупеля все ніяк не зрозуміє, чому його вчинок вважають героїчним.

- Я ж нічого такого не зробив. Просто витяг малюка з води і все. Коли у воду стрибав ні про що не думав. Вода для мене була наче літня, адже практично щороку на Водохреща в ополонку пірнаю. Так що мені не звикати.

У школі Рому відзначили - на лінійці вручили подяку за геройський вчинок.



За матеріалами газети "ГАРТ"

вапр
ууц
цуе
еку
паврва