back

01 вересня 2014


Увага! В районі зафіксовано випадки захворювання на африканську чуму свиней


У с. Охрамієвичі Корюківського району в приватному господарстві по провулку Партизанському встановлено факт захворювання 2 голів сільськогосподарських тварин (свиней) з ознаками відмови від їжі та води, підвищення температури тіла.

Спеціалістами ветеринарної медицини Корюківського району 30 серпня було відібрано матеріал та направлено в Чернігівську регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини та державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи м. Київ.

Лабораторним дослідженням встановлено діагноз - африканська чума свиней. Хворі свині забиті, туші свиней спалені.

У зв'язку з виникненням захворювання на африканську чуму свиней та з метою ліквідації спалаху АЧС і недопущення розповсюдження захворювання, 31 серпня відбулось засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при районній державній адміністрації. Засідання пройшло за участі голів Корюківської райдержадміністрації та районної ради Чернухи В.І. та Баклажка М.І., начальника управління забезпечення протиепізоотичної роботи Департаменту ветеринарної медицини Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Троцького М.С., старшого інспектора з особливих доручень Відділу ветеринарної міліції Дениса І.П., заступника директора ДНДІЛДВСЕ Неволька О.М, начальника Головного управління ветмедицини в Чернігівській області Кульбаки В.Д., заступника начальника головного управління Чаплієва С.О., заступника Головного державного інспектора ветмедицини Чернігівської області Мазигули М.М., начальника ВВМ УМВС України в Чернігівській області Бригинця В.П., начальника відділу забезпечення протиепізоотичних заходів головного управління ветмедицини Тимошина Ю.М., начальника обласної державної лікарні ветмедицини Зайця М.П., користувачів мисливських господарств, секретаря Охрамієвицької сільської ради Наумовець М.В.

З метою локалізації осередку захворювання комісія на своєму засіданні вирішила встановити карантинну зону навколо даного населеного пункту, ввести обмеження руху транспортних засобів, заборонити вивіз за територію населеного пункту продуктів і сировини тваринного походження, кормів і інших вантажів.

З 1 вересня проводяться інші заходи із недопущення поширення збудника захворювання за межі епізоотичного осередку та ліквідації хвороби.

Наразі територію села Охрамієвичі Корюківського району оголошено неблагополучним пунктом щодо африканської чуми свиней та введено карантин. Рішенням комісії, зону в радіусі 4 км від с. Охрамієвичі визначено зоною захисту. Територію Корюківського району, що оточує межі першої 4 км зони від епізоотичного вогнища визначено зоною нагляду. Рішенням комісії затверджено План заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання.

До здійснення заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання залучені всі відповідні служби.

Питання здійснення протиепізоотичних заходів знаходиться на особистому контролі голови райдержадміністрації.

* * *

Додаткову інформацію про захворювання на африканську чуму свиней можна отримати на сайті Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України

вапр
ууц
цуе
еку
паврва